0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Firmele din Transnistria au început să-și plătească taxele

Firmele din Transnistria au început să-și plătească taxele, în ciuda scandalului provocat de conducerea separatistă de la Tiraspol.

Serviciul Vamal din Republica Moldova a anunțat că, de la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Fiscal, pe 1 ianuarie, agenții economici din Transnistria au contribuit la bugetul de stat al Republicii Moldova cu 8,4 milioane lei.

Firmele din Transnistria au început să-și plătească taxele vamale. 
Potrivit aceleiași surse, au fost plătite taxele pentru 262 din cele 578 de declarații vamale depuse de companiile din Transnistria.

Pentru celelalte, „a fost aplicat un sistem de preferințe cu furnizarea de certificate de origine preferențiale”, a mai arătat Serviciul Vamal.

„Banii încasați de la contribuabili merg direct la bugetul de stat și sunt redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale etc.”, a mai precizat sursa citată.

Transnistria

Schimbări în Codul Vamal

În total, de la începutul anului, Serviciul Vamal din Republica Moldova a încasat taxe pentru aproape 2 miliarde de lei.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat anterior că prevederile din Codul Vamal se aplică pe întreg teritoriul Moldovei, inclusiv pentru agenții economici din stânga Nistrului.

Serebrian a subliniat că o parte din banii din taxele vamale sunt returnate spre Transnistria, sub formă de burse, pensii și alte beneficii.

Liderii separatiști din Transnistria au făcut scandal

Reamintim că aplicarea Codului Vamal pe întreg teritoriul Republicii Moldova a stârnit proteste în regiunea separatistă Transnistria. Autorităţile de la Tiraspol au anunţat la începutul săptămânii trecute că se pregătesc pentru un protest de amploare, convocat pentru miercuri, 24 ianuarie, îndreptat împotriva „presiunilor economice ale Chişinăului”.

Mai mult, liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, le-a cerut forţelor armate neconstituţionale din regiune să întărească acțiunile de „monitorizare şi contracarare a posibilelor acte teroriste” și a dat ordin „forţelor armate şi ale securităţii” din regiune să se mobilizeze mai ales în zona frontierei.

Transnistria

Drept răspuns, Chișinăul a transmis că va monitoriza cu atenție evenimentele și nu a negat că ar putea interveni cu „măsurile ce se impun”.

Până la urmă, un grup de demonstranți s-a adunat la punctul de frontieră dintre Varnița și Tighina, care leagă Basarabia de regiunea separatistă Transnistria. Aceștia au solicitat Chișinăului să revoce noile măsuri, iar Serghei Sandu, purtător de cuvânt al Uniunii Moldovenilor din Transnistria, și-a exprimat îngrijorarea că noua politică fiscală asupra bunurilor din Transnistria va duce la creșteri de prețuri.

Related posts

Putin a făcut o simulare a unui atac nuclear în Ucraina. Până unde a ajuns „racheta morții”?

econtext

Rușii au capturat un blindat CV90 suedez, descris de armata ucraineană drept unul dintre cele mai moderne din lume

econtext

ROMANIA PRESEDINTILOR! Ce au facut Iliescu, Constantinescu si Basescu pentru Romania. Vezi cum au luat tara si cum au lasat-o. Iata cum au evoluat salariile, pensiile, somajul, numarul saracilor cat au fost acestia presedinti

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More