Marian Vanghelie a fost primar al Sectorului 5 timp de patru mandate. De asemenea, el a fost președinte al organizației PSD a Municipiului București, iar pe numele acestuia au fost lansate mai multe acuzații de corupție.
Marian Vanghelie speră la prescrierea faptelor
Instanța de apel a sesizat săptămâna trecută ÎCCJ în vederea dezlegării unei chestiuni de drept în cazul lui Marian Vanghelie:
„În baza art. 476 alin. 1 raportat la art. 475 din Codul de procedură penală, dispune sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:
Data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunii unice (unitate de infracţiune) prevăzute de art. 289 din Codul Penal (luarea de mită), în ipoteza în care sunt realizate, la date diferite, mai multe modalităţi alternative ale aceleiași infracțiuni, este: – data comiterii primei modalităţi alternative, întrucât nu este vorba de o infracţiune continuă, continuată, de obicei sau progresivă, în cazul cărora se pune problema stabilirii unui moment al epuizării sau – data comiterii ultimei modalităţi alternative, fiind vorba de o infracţiune continuată?” Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin intermediul grefei instanței, azi, 22.04.2024.
A fost cea de-a 52-a amânare decisă de judecătoarele de la Secția a II-a Penală a Curții de Apel București
Marian Vanghelie a fost condamnat la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare, pe 13 mai 2021. El a fost acuzat de luare de mită în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.
Alte patru persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea:
1. Niculae Mircea-Sorin – 8 ani de închisoare,
2. Dumitru Marin – 4 ani închisoare,
3. Ciocan Sorin Ștefan – 3 ani de închisoare cu suspendare,
inculpata Ciocan Laura a fost achitată.
4. De la debutul judecării apelului, în urmă cu aproape trei ani, judecătoarele aria Virginia Bărăscu (președinte) și Elena Violeta Ashemimry-Georgescu au emis 52 de amânări, potrivit justnews.ro.
Șase ani pentru a pronunța o soluție în dosarul lui Marian Vanghelie
Reprezentată de judecătoarea Cristina Cristea de la Tribunalul București, instanța de fond a avut nevoie de șase ani pentru a ronunța o soluție în acest dosar de corupție.
Ultima faptă a lui Marian Vanghelie de la care curge termenul de prescripție e una de spălare de bani. Aceasta ar fi fost constatată în data de 03.02.2015, după cum a relatat Ziare.com. Întrucât spălarea de bani se pedepsește cu până la zece ani de închisoare, termenul de prescripție este de zece ani.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au trimis în 2015 în judecată pe următorii:
– VANGHELIE MARIAN-DANIEL, primar al Sectorului 5 București, la
data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut: – nouă infracțiuni de
luare de mită, – nouă infracțiuni de abuz în serviciu, – șapte
infracțiuni de spălare de bani,
– NICULAE MIRCEA-SORIN, asociat și administrator al mai multor –
societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au
reținut: – șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită, – șapte
infracțiuni de spălare de bani,
– CIOCAN SORIN-ȘTEFAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea
de spălare de bani,
– CIOCAN LAURA, director al SC Economat Sector 5 S.R.L, în
sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de: – complicitate la luare
de mită, – spălare de bani,
– DUMITRU MARIN, în sarcina căruia s-au reținut opt infracțiuni de
dare de mită.
Acuzațiile aduse inculpaților în dosar
Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru
Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări). Faptele s-au petrecut în perioada 2006 – 2014, el fiind ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei).