2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

O nouă monedă va fi lansată în curând! Banca Centrală a luat deja decizia

Banca Centrală Europeană (BCE a luat deja decizia. Impactul monedei euro digitale trebuie evaluat! Un oficial spaniol spune că evaluarea trebuie să aibă loc înainte de posibila lansare. De altfel, oficialul spune că noua monedă digitală nu ar trebui să fie în detrimentul stabilităţii financiare.

Impactul monedei euro digitale trebuie evaluat

Guvernatorul adjunct al băncii centrale a Spaniei, Margarita Delgado, este de părere că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să evalueze impactul monedei euro digitale asupra sistemului bancar.

Aceasta spune că este necesar ca evaluarea să aibă loc înainte ca moneda euro digitală să fie lansată.

Decizia cu privire la introducerea monedei euro digitale va fi luată în octombrie. Comisia Europeană spune că ea ar putea rezolva deficitul de furnizori europeni de servicii de plată.

Amintim că, în iunie 2023, UE a propus creșterea concurenței în sectorul plăților. Blocul comunitar a acordat sprijin juridic unui euro digital. Astfel, ar trebui ca moneda să fie acceptată ca formă de plată.

”Emiterea unui euro digital nu ar trebui să fie în detrimentul stabilităţii sistemului financiar. Nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea şi rentabilitatea băncilor”, spune Margarita Delgado.

Guvernatorul adjunct al băncii centrale a Spaniei a mai spus că trebuie o evaluare a impactului global al monedei euro digitale asupra lichidităţii băncilor, în urma transferului de bani.

Margarita Delgado face parte din consiliul de supraveghere al BCE. De asemenea, ea se numără printre principalii candidaţi pentru a deveni noul director de supraveghere al BCE.

Euro digital, o soluție de plată acceptată în zona euro

Ea a mai spus că un euro digital al oferi o soluție de plată bazată pe infrastructura europeană.

Margarita Delgado a adăugat că moneda euro digitală va fi acceptat în întreaga zonă euro.

Pentru evitarea consecințelor nedorite, ar putea fi implementate mai multe instrumente. Unul dintre ele este stabilirea unei limite de 3.000 de euro. Aceasta ar fi suma maximă pe care utilizatorii o pot deține.

Plățile electronice în UE au cunoscut o creștere puternică, de la 184,2 miliarde de euro în 2017 la 240 000 de miliarde de euro în 2021. Această creștere a fost impulsionată de pandemia Covid-19.

BCE salută propunerile legislative ale CE privind euro digital

La fel ca și bancnotele și monedele din prezent, un euro digital ar fi un mijloc universal de plată în întreaga zonă euro.

Statutul de mijloc legal de plată propus pentru euro digital ar asigura acceptarea acestuia ca mijloc de plată pe scară largă.

Prevederea conform căreia oamenii pot obține euro digital prin intermediul băncii lor, la cerere, ar face ca acesta să fie ușor accesibil și ar asigura că nimeni nu va fi lăsat în urmă.

Propunerea prevede, de asemenea, că oamenii ar putea utiliza gratuit serviciile digitale de bază în euro.

În același timp, propunerea oferă intermediarilor privați stimulente economice adecvate pentru a distribui euro digital ca și alte mijloace de plată digitale, evitând totodată comisioanele excesive pentru comercianți.

În plus, legislația propusă susține un grad ridicat de confidențialitate și de protecție a datelor pentru utilizatori. În același timp, reducând la minimum riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului.

Aceasta permite efectuarea de plăți digitale în euro în regim offline, pentru a oferi niveluri de confidențialitate similare cu cea a numerarului.

Related posts

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea în fiecare regiune

econtext

Marcel Ciolacu taie vacanţele la Guvern: „Vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii”

econtext

SONDAJELE, realitate sau amagire? Vezi cat ne-au inselat sondajele: Cine spuneau sondajele ca va castiga primariile si cine le-a castigat pana la urma

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More