La finele saptamanii trecute s-au implinit patru luni de cand Guvernul Ponta a fost instalat la conducerea Romaniei (pe data de 7 mai a luat nastere guvernul Ponta).
Ceea ce inseamna ca este timpul pentru a realiza un bilant, pentru a vedea ce a facut aceasta guvernare de cand conduce tara. Asadar, Econtext va arata ce s-a intamplat in aceasta perioada de patru luni.
Vom prezenta atat activitatile principale ale guvernului, cat si ale guvernantilor USL.
Patru paliere
Si vom prezenta aceste fapte pe patru paliere: 1. masuri anuntate (promisiuni) inainte de a ajunge la guvernare, dar neindeplinite, 2. actiuni realizate de catre guvernarea USL, 3. masuri promise in perioada guvernarii, dar fara un orizont clar si 4. implicatii ale actiunilor realizate de guvernarea USL.
Practic, avem in vedere intreaga guvernare USL (Guvern, Parlament, etc.)
In total, am identificat 63 de actiuni majore, realizate de guvernarea USL in acest interval de patru luni. Sa mai spunem ca, inainte de a veni la conducerea tarii, USL a lansat un program de guvernare unde se promitea 1 milion de locuri de munca, crestere economica de 4% in fiecare an, impozit diferentiat, reducerea CAS, etc.
Totusi, nu am introdus aceste promisiuni in analiza de fata, deoarece acestea au fost intentionate pentru situatia in care social-liberalii ar castiga alegerile.
Guvernare
Econtext nu este la prima analiza de acest gen, in care este radiografiata activitatea celor care conduc tara noastra. Iata si alte radiografii asemanatoare:
Patru luni
Primplanul acestei guvernari a constat in incercarea de a-l demite pe presedintele Traian Basescu. Aceasta incercare s-a incheiat in a patra luna de guvernare, dar cu un rezultat negativ pentru USL.
Un alt lucru notabil a fost deprecierea alerta a monedei nationale, venita pe fondul scandalui generat de tentativa de demitere a sefului statului. In primele trei luni de guvernare, leul s-a depreciat cu circa 6% fata de euro si cu 12% fata de dolar (iata AICI cum a evoluat leul fata de euro in timpul tuturor guvernelor anterioare).
Partea buna e ca leul si-a mai revenit in ultimele zile.
Din nefericire, a continuat tendinta inceputa odata cu instalarea acestei noi guvernari, anume tendinta de a genera sau de a se implica in diferite scandaluri.
Astfel, din cele 63 de actiuni, 14 (circa un sfert) au reprezentat scandaluri. O alta mare parte a constat in inlocuiri, inlocuirea multor sefi de la companiile de stat.
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/patru-luni-de-guvernare-usl-a-promis-un-milion-de-locuri-de-munca-dar-a-oferit-zeci-de-scandaluri-vezi-ce-a-promis-si-ce-a-facut-usl-in-cele-patru-luni-de-cand-conduce-tara.html