Numărul ruşilor care au încredere în preşedintele Vladimir Putin rămâne destul de ridicat, însă scade de la o lună la alta. Concluziile rezultă din compararea rezultatelor a două sondaje, prezentate la sfârşitul luni iunie şi la începutul lunii curente.
Numărul celor care au încredere în Puțin a scăzut cu 3,5% într-o lună. Potrivit rezultatului sondajului realizat de Centrul Național pentru Studierea Opiniei Publice (VTsIOM), publicat la 1 august, președintele rus Vladimir Putin se bucură de încrederea a 76,8% dintre ruși, iar 73,2% aprobă activitatea șefului statului, relatează agenția RIA Novosti.
Că au încredere în Putin au declarat 76,8 la sută dintre participanții la sondaj. Printre liderii de la categoria încredere se regăsesc, de asemenea, șeful Guvernului, Mihail Mișustin (59,9%) și liderului Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov (32,3%).
În același timp, 73,2 la sută dintre cetățenii Rusiei aprobă activitatea președintelui, cea a Guvernului este aprobată de 48,5%, iar a premierului, de 51,4% dintre persoanele intervievate.
Sondajul național de opinie al VTsIOM-Sputnik a fost realizat în perioada 17-23 iulie 2023. La el au participat 1600 de ruși cu vârs de 18 ani și peste.
Conform organizaţiei VTsIOM, la începutul lunii iunie nivelul încrederii ruşilor în şeful statului era de 78,9%, iar conform Centrului Levada – 42%.
Rebeliunea Wagner a scăzut din ratingul lui Putin
După rebeliunea lui Evgheni Prigojin, nivelul de încredere a ruşilor în Vladimir Putin a scăzut cu 9-14%, în funcție de regiunea Rusiei. Scăderea încrederii în preşedintele rus a început înainte de rebeliunea Wagner, iar Kremlinul deja a adoptat o strategie pentru a repara situaţia.
Potrivit sociologilor ruşi, scăderea nivelului de încredere în Putin este comparabilă cu situația de după creșterea vârstei de pensionare în 2018:, când ratingul a scăzut cu 12%, dar acest proces a durat câteva luni, nu zile.
Blocul politic al Kremlinului intenționează să rezolve acest lucru direct – prin „creșterea frecvenței” apariției lui Putin în public: „Vor fi mai multe contacte între președinte și popor, el va apărea mai des”.
De ce ar fi scăzut încrederea ruşilor în şeful statului
După începutul pandemiei de coronavirus, Putin a evitat contactele personale cu cei care nu au trecut de carantina de două săptămâni.
Putin s-a retras efectiv în timpul revoltei mercenarilor Wagner. Pe 24 iunie, el a făcut o adresare televizată către ruşi, în care l-a acuzat pe Prigojin, fără a-i numi numele de familie, de „trădare”, iar negocierile cu șeful Wagner au fost conduse oficial de Alexandru Lukașenko.
Totodată, în zilele următoare, Putin a început să apară tot mai activ în public. În seara zilei de 26 iunie, a rostit din nou o adresare de urgență către națiune, în care le-a mulțumit rușilor pentru „solidaritate și patriotism”. A doua zi, Putin s-a adresat militarilor şi le-a mulţumit pentru că „au oprit practic războiul civil”.
În primele zile după rebeliune, Putin a subliniat în mod repetat „cea mai înaltă consolidare” a societății în timpul revoltei de la Prigojin. În același timp, ceea ce a exprimat nu este încă clar: