0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia ripostează la ajutorul american pentru Ucraina. Kremlinul, îngrijorat de rachetele ATACMS

Rusia îşi va extinde „zona-tampon” din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primește rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Declarația a fost făcută, la Kremlin, în contextul deblocării ajutorului militar de Congres.

Rusia susține că-și va extinde „zona tampon” în interiorul Ucrainei pentru ca rachetele cu rază lungă de acțiune să nu lovească în teritorul său. Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina. Este primul din pachetul aprobat de Congres, care mai aşteaptă doar semnătura lui Joe Biden.

Rusia amenință cu noi cuceriri

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat posibilitatea ca pachetul de ajutor militar să includă rachete ATACMS. El a spus că Rusia nu și-a schimbat poziția pe această temă. În cazul în care Ucraina va primi astfel de proiectile, Moscova „va fi obligată” să extindă ceea ce numeşte zona tampon din Ucraina.

Oficialul rus a adăugat că problema unor eventuale lovituri asupra depozitelor de rachete cu rază lungă de acțiune „ţine mai mult de competenţa (…) forţelor armate” din Rusia.

„Noi nu suntem competenţi să ne pronunţăm în această privinţă”, a subliniat Peskov.

El a precizat că Rusia aderă la conceptul anunţat de Vladimir Putin de creare a unei „zone sanitare” în Ucraina. Scopul urmărit este de a proteja teritoriul rus de rachetele cu rază lungă de acţiune.

Rusia

Ucraina primește rachete ATACAMS

Ucraina va primi, în noul pachet de ajutor militar și rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 290 de kilometri, a relatat TASS care citează CNN. Anterior, Washingtonul a limitat raza de acţiune a rachetelor trimise Kievului la 160 de kilometri. Măsura a fost luată de teama escaladării conflictului cu Moscova. Astfel, forțele militare ale Kievului nu pot lovi teritoriul rusesc.

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor „începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână”. Senatul a confirmat votul dat în Camera Reprezentanților sâmbătă. Liderul de la Casa Albă a anunțat că va promulga legea imedita ce va ajunge pe biroul său.

„Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu”, a declarat el într-un comunicat al președinției americane.

Senatul SUA a adoptat, marţi, un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

BREAKING:

CNN reports that long-range ATACMS will be included in the next U.S. military aid package for Ukraine.

Long-range ATACMS have a range of 300+ km, nearly double that of the few ATACMS Ukraine received previously.

???? pic.twitter.com/APPDH9REON

— Visegrád 24 (@visegrad24) April 24, 2024

Rusia deține inițiativa pe front

Muniția, interceptorii pentru sistemele de apărare antiaeriană și rachetele ar putea pleca spre Ucraina „la câteva zile”. Oficialii americani au dat asigurări că nu vor exista întârzieri sau blocaje din partea SUA.

Pe de altă parte Rusia dețin inițiativa pe fronturile din Ucraina. Forțele militare ale Kievului fac față cu greu din cauza crizei de muniții cu care se confruntă de luni de zile.

Totodată, se pune întrebarea dacă va mai exista și o altă tranșă de ajutor militar american în viitor. Deocamdată specialiștii militari trag speranță că proiectilele de artilerie, rachetele ghidate cu precizie și apărarea antiaeriană să schimbe situația într-o oarecare măsură.
„Cu impulsul care va veni din partea asistenței militare, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt pe deplin capabili să se descurce până în 2024 și să contrazică opinia arogantă a lui Putin, care crede că timpul este de partea lui”, declara directorul CIA, William Burns.

Related posts

Putin ofertă pentru Ucraina. Pacea în schimbul renunțării la NATO

econtext

„Putin e mort, China și SUA știu acest lucru”. Declarație-surpriză a unui politician cecen

econtext

SUA intervin militar în Orientul Mijlociu. Hezbollah, ținta unor atacuri ordonate de Biden

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More