Clujul este judetul in care s-au construit cele mai multe locuinte in ultimii ani, potrivit unei analize realizate de Econtext, pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica.
De cativa ani, Clujul este inima Romaniei, intrucat aici se construiesc cele mai multe locuinte (apartamente, case,vile).
In timpul recesiunii (pe care o situam intre finele anului 2008 si sfarsitul anului 2010), s-au construit 9.645 de locuinte in judetul Cluj, astfel incat numarul total al locuintelor din acest judet a ajuns la 293.265.
Econtext va prezinta topul judetelor in functie de numarul de locuinte construite in perioada 2008 – 2010, perioada de recesiune. Prin locuinte se intelege orice constructie locuibila, cum ar fi: casa, apartament, vila, etc., indiferent de numarul camerelor.
Suceava si romanii plecati in strainatate
Surprinzator, Bucuresti este de abia pe cincea pozitie in acest clasament. Pe locul doi se situeaza Ilfovul, care i-a luat fata Capitalei de ani buni. Astfel, intre 2008 si pana la finalul anului trecut, s-au realizat 8.352 de locuinte in Ilfov.
Surpriza cea mare nu este doar faptul ca Bucuresti nu se plaseaza pe primul loc. O alta supriza mare o reprezinta ocupanta locului trei. Anume, judetul Suceava!
In timpul recesiunii s-au ridicat in Suceava 6.973 de locuinte! Analistii imobiliari explica pozitia Sucevei prin faptul ca multi romani plecati in strainatate provin din Moldova. Cu banii castigati in afara tarii, multi dintre acestia doresc sa-si ridice o locuinta acasa. De altfel, si alte judete din aceasta regiune stau mai bine decat altele cu o populatie mult mai numeroasa. Cum este cazul judetelor Iasi si Neamt.
Dar sa revenim. Dupa Suceava urmeaza Constanta! Astfel, in anii de recesiune, in Constanta s-au construit 6.275 de locuinte.
Cine fuge de Bucuresti
Si ajungem la pozitia a cincea. Unde se afla Capitala. In timpul recesiunii, au fost construite 5.002 de locuinte in Bucuresti. De aproape doua ori mai putin decat in Cluj! Si cu peste 50% mai putin decat in Ilfov.
Sa ne intoarcem acum catre ultima parte a clasamentului, caci si aceasta este surprinzatoare. In mod normal, ne-am astepta ca cele mai sarace judete (citeste aici o analiza despre cele mai bogate/sarace judete) sau judetele in care sunt cele mai scazute salariile (consulta aici ierarhia judetelor dupa nivelul salariilor) sa se situeze la coada clasamentului.
De exemplu, Bihor, judetul cu cele mai mici salarii din tara, este pe pozitia 12. Iar Giurgiu, judetul cu cea mai slaba economie, este pe locul 34. Din 42 de judete (41 + Bucuresti).
Pe ultima pozitie se afla Mehedinti, cel mai neatractiv judet pentru constructia de locuinte. Doar 193 de locuinte au fost realizate in acest judet in recesiune. Penultima pozitie este detinuta de Tulcea, unde s-au ridicat 361 de locuinte.
Dar iata cum a evoluat numarul de locuinte in fiecare judet in perioada de recesiune:
Fondul locativ
Dincolo de evolutia din recesiune, sa evidentiem si care este numarul total al locuintelor din fiecare judet si de la nivelul intregii tari. Bineinteles, cele mai multe locuinte sunt in Bucuresti (795.397 la finele anului trecut). Pe a doua pozitie se plaseaza Prahova, cu 316.595 de locuinte la sfarsitul lui 2010; mai putin de jumatate decat in Capitala.
La polul opus, judetele cu cel mai redus fond locativ sunt Covasna (87.492 locuinte), Tulcea (94.525), Salaj (99.582).
Pe ansamblu, din 2000 si pana la finele lui 2010, s-au construit 520.421 de locuinte in toata Romania.
Iata cum a evoluat numarul total al locuintelor din Romania din 2000 si pana in prezent:
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-locuintelor-cate-case-si-apartamente-s-au-construit-in-fiecare-judet-in-ultimii-ani-harta-locativa-a-romaniei.html