16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Noua harta universitara a Romaniei! Vezi care sunt noile judete universitare si cu cat s-a inmultit numarul profesorilor din facultati

Invatamantul romanesc este la pamant, fiind aproape de dezastru pe toate liniile.

Practic, sistemul educational din tara noastra este total dezarticulat in momentul de fata: numarul gradinitelor a scazut de noua ori in ultimii ani, iar numarul elevilor din clasele I –XII s-a redus cu peste 1,5 milioane din 1990 si pana in 2010.

Vezi aici cum a scazut numarul gradinitelor si cate mai sunt acum in Romania

Citeste si despre exodul elevilor romani. Iata cum a evoluat numarul elevilor din invatamantul preuniversitar

Paradox

In plus, tot mai multe cadre didactice de la gimnaziu si liceu parasesc sistemul (vezi aici o analiza pe acest subiect)

Econtext a radiografiat fiecare latura a sistemului educational din Romania, iar concluziile sunt total pesimiste. Si, dupa cum spuneam, de la gradinite si pana la liceu se inregistreaza un ‚exod’ al elevilor si al dascalilor.

In schimb, la nivelul invatamantului universitar ne confruntam cu o situatie total paradoxala! Astfel, numarul studentilor a crescut exponential in ultima perioada (iata aici un articol pe aceasta tema).

Chiar daca sunt mai putini elevi, chiar daca gradinitele se imputineaza de la an la an, avem tot mai multi studenti. Ceea ce spune mult despre rigoarea de la examenele din liceu si din facultati. Paradoxal sau nu, aceasta este realitatea.

Cadrele didactice din facultati

Iar in aceasta analiza ne vom opri asupa acestei parti a educatiei romanesti, asupra invatamantului superior. Si vom prezenta modul in care a evoluat numarul cadrelor didactice de la acest nivel al sistemului educational.

Iar concluzia este uimitoare: numarul profesorilor universitari (preparator, conferentiar, profesor, etc.) s-a dublat in ultimii douazeci de ani.

Astfel, in 1990, universitatile romanesti numarau 13.927 de cadre didactice. Peste 20 de ani, in 2010, numarul acestora urcase la 29.746 de persoane. Mai mult decat dublu! Explicatia? Gurile rele ar spune doar atat: diplome pe banda rulanta si facultatile particulare.

 

Iata cum a evoluat numarul profesorilor universitari din 1990 si pana in 2010:

 

Noua Romanie universitara

Mai mult, aceasta dezvoltare exploziva a invatamantului, acest avans multilateral dezvoltat, a condus la aparitia unor noi orase universitare pe harta Romaniei.

De exemplu, Calarasi sau Neamt sunt doua din noile orase care ar trebui inscrise pe harta universitara a Romaniei. Si mai sunt si alte judete, ma mici, care au devenit ‘universitare’.

 

Dar iata noua harta universitara a Romaniei. Vezi care sunt judetele universitare si cati profesori erau n fiecare din aceste judete in 2010:

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/noua-harta-universitara-a-romaniei-vezi-care-sunt-noile-judete-universitare-si-cu-cat-s-a-inmultit-numarul-profesorilor-din-facultati.html

Related posts

OPT LUNI DE GUVERNARE USL: scumpiri record, someri tot mai multi, iar economia de abia mai respira. VEZI ce promisiuni au fost uitate de USL dupa castigarea alegerilor

Asaftei Bogdan

Războiul bombarierelor invizibile nucleare: Avionul Chinei H-20 înfruntă B-21 Raider al SUA

econtext

Soția lui Zelenski, Olena, victima propagandiștilor ruși. I se aduc acuzații grave

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix