21.2 C
București
30 septembrie 2023
econtext.ro
TURISM

UNTRR: Sustinem liberalizarea transportului de marfuri in UE si eliminarea barierelor impuse de vechile state membre

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) si asociatiile profesionale din noile state membre ale Uniunii Europene (UE 12) sustin liberalizarea cabotajului (transport de marfuri) in UE, potrivit unei declaratii comune ce a avut loc in cadrul unei conferinte de presa. De asemenea, transportatorii sustin si eliminarea imediata a barierelor neoprotectioniste ridicate de vechile state membre (UE 15).

Cabotaj

Cabotajul reprezinta posibilitatea pentru o firma de a efectua transporturi de marfa in interiorul unui stat membru UE chiar daca nu are sediul firmei in acel stat.

De-a lungul timpului, vechile state membre UE au introdus tot felul de restrictii, in contextul aderarii unor noi state la UE, in 2004 si 2007, si al diferentelor existente intre acestea si celelalte 15 state ale Uniunii Europene cu privire la salarizarea soferilor si la taxele aplicate transportului rutier.

Comisia Europeana a prezentat la inceputul acestui an o lista de potentiale masuri politice privind liberalizarea cabotajului in UE.

UE 15

“Este evident ca tarile din Europa de Est, cum e Romania, sunt interesate de liberalizarea imediata a pietei. Cu toate acestea, in ciuda declaratiilor privind liberalizarea completa a cabotajului (cabotajul fiind inventat in UE 15), in prezent, tarile din Europa de Vest (UE 15) incearca sa ridice bariere impotriva cabotajului, in principal pentru tarile est-europene, fapt determinat de teama de concurenta din aceste tari. In acest context, UNTRR sustine intentia Comisiei Europene de a deschide in continuare piata cabotajului in UE, si alaturi de alte asociatii profesionale din UE 12 (Polonia, Ungaria, Lituania), sprijinim pachetul politic nr. 1 propus de Comisia Europeana – Deschiderea cabotajului fara extensie de timp”, precizeaza UNTRR.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international. Uniunea are in prezent peste 13.000 membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

https://econtext.ro/industrie/transporturi/untrr-sustinem-liberalizarea-transportului-de-marfuri-in-ue-si-eliminarea-barierelor-impuse-de-vechile-state-membre.html

Related posts

Nu mai construiti hoteluri ca bate vantul prin ele. Topul judetelor cu cele mai goale/pline hoteluri

Asaftei Bogdan

ANALIZĂ Econtext: crește numărul turiștilor străini care vin în țara noastră. Dar stăm EXECRABIL la capitolul cazare

econtext

Harta turistica a Romaniei. Care sunt cele mai (ne)vizitate judete din tara noastra. TOP!

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More