4.3 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Uniunea Europeană trebuie să devină o putere nucleară. Șeful popularilor europeni anunță o nouă eră

Uniunea Europeană trebuie să-și construiască propria umbrelă nucleară, în contextul în care Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă. Este avertismentul șefului Partidului Popular European, Manfred Weber, care îndeamnă statele membre să se pregătească de război cu Rusia.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de război cu Rusia. Este avertismentul pe care îl lansează Manfred Weber, președintele Popularilor Europeni, cel mai mare grup politic din UE. El le cere liderilor blocului comunitar să construiască propria umbrelă nucleară.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană are nevoie de propria armată

Liderul Popularilor Europeni, Manfred Weber, susține că trebuie luat foarte în serios pericolul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Candidatul republican a anunțat, în mai multe rânduri, că nu va ajuta Europa în cazul unui confict cu Rusia. Drept urmare, avertizează Manfred Weber, Uniunea Europeană trebuie să se apere singură.

El i-a descris pe Donald Trump și pe Vladimir Putin ca fiind „cei doi care au stabilit cadrul” pentru electoral 2024.

„Vrem NATO, dar trebuie, de asemenea, să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra fără Alianță, într-o nouă epocă Trump”, a declarat Weber.

El a acordat un interviu telefonic publicației Politico, la întoarcerea dintr-o călătorie la Kiev. PPE ocupă primul loc în sondajele pentru alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie.

Uniunea Europeană

Candidatura lui Trump stârnește îngrijorare în Europa

Desemnarea lui Donald Trump drept candidat republican la alegerile pentru președinția SUA stârnește îngrijorare în Europa. Acesta este văzut drept un populist, apropiat de Rusia și Vladimir Putin, decis să distrugă alianța SUA – Uniunea Europeană. De altfel, în mai multe rânduri, candidatul republican s-a pronunțat pentru retragerea Statelor Unite din NATO.

De asemenea, el ar fi spus că forțele americane nu-i vor susține pe europeni în cazul unui război cu Rusia, dacă vor fi atacați.

„Indiferent de cine va fi ales în America, Europa trebuie să fie capabilă să se descurce singură în ceea ce privește politica externă și să se poată apăra în mod independent”, a mai spus influentul conservator german.

Uniunea Europeană trebuie să aibă propriul arsenal nuclear

Politicianul a făcut referire la necesitatea ca blocul comunitar să-și construiască propria umbrelă nucleară. În prezent, NATO se bazează pe focoasele nucleare americane. Acestea sunt amplasate în șase baze aeriene militare din Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia. Or, în cazul în care SUA, cu Donald Trump, va deveni un stat izolaționist, Uniunea Europeană trebuie să se apere singură.

„Europa trebuie să construiască propriul sistem de disuasiune, trebuie să fim capabili să descurajăm și să ne apărăm. Știm cu toții că, atunci când se ajunge la limită, opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă”, a spus politicianul PPE.

În ultimul timp,Vladimir Putin și-a intensificat retorica nucleară lansând amenințări la adresa Occidentului. În acest context, vin declarațiile lui Manfred Weber. În Europa există doar două state care dețin arme nucleare. Este vorba despre Franța și Marea Britanie. Iar Franța este singurul stat membru în UNiunea Europeană care deține aproximativ 300 de focoase nucleare.

Franța vrea, Germania se codește

Ideea constituirii unei forțe de descurajare nucleară în Uniunea Europeană nu este nouă. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut un „dialog strategic” pe acest subiect în 2020. El a făcut refeire la „rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă a Europei”. Germania nu a acceptat oferta.

Potrivit lui Manfred Weber, acum este momentul ca subiectul să fie readus în discuție. El a făcut referire la Force de frappe („forță de lovire”) denumirea sub care este cunoscută triada aeriană, terestră și marină a forțelor nucleare franceze.

„Mi-ar plăcea să văd dimensiunea europeană a apărării nucleare ca pe un obiectiv pe termen lung. (…) Dar atâta timp cât acest lucru nu este realist, ar trebui să preluăm oferta lui Macron și să ne gândim acum la modul în care armamentul nuclear al Franței poate fi, de asemenea, încorporat în structurile europene”, a declarat liderul PPE.

Related posts

Accident, marți dimineață în București, pe linia de tramvai 41

econtext

Atenție! Mai multe spitale din Capitală beneficiază de puncte de prim ajutor

econtext

România în Schengen. Karl Nehammer, mesajul care ne strică weekend-ul

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More