3.7 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Ungaria nu permite Uniunii Europene să aloce bani pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina

Uniunea Europeană nu a reușit să cadă de acord asupra următoarei etape de finanțare a livrărilor de arme către Ucraina. Ungaria este nemulțumită de includerea băncii sale pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”.

Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a aloca încă 500 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea rusă. Cu toate acestea, la o întâlnire de luni la Bruxelles, miniștrii de externe ai UE nu au reușit să cadă de acord cu privire la utilizarea unei noi tranșe de bani din Fondul european pentru a finanța livrările de arme către Kiev. Această operațiune a fost blocată de Budapesta.

Ministrul maghiar de externe Péter Szijjarto a explicat acest lucru spunând că cea mai mare instituție financiară a țării, OTP Bank, apare pe lista Ucrainei a „Sponsorilor internaționali ai războiului”:

„Ungaria declara ca se va opune plății acestui jumătate de miliard de euro din Fondul European de Pace către statele membre care aprovizionează Ucraina cu arme, atâta timp cât aceasta menține banca OTP pe lista sponsorilor internaționali de război. OTP este cea mai mare bancă maghiară, OTP-un jucător important în economia ungară, mai pot spune că ne mândrim cu ea ca bancă.”

Războiul din Ucraina

Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei a trecut pe lista neagră OTP-ul pentru că „oferă condiții preferențiale de împrumut armatei ruse, adică îi răsplătește efectiv pentru crimele lor de război.” Banca a respins aceste afirmații, catalogând raționamentul ca unul incorect și părtinitor.

În ciuda faptului că disputa nu este în mod oficial direct legată de Uniunea Europeană, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a promis că va depune toate eforturile pentru a debloca alte plăți pentru Ucraina:

„Într-un format bilateral sau multilateral, trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că următorul pachet de sprijin militar pentru Ucraina este aprobat. Dacă un stat membru al UE are dificultăți, să discutăm despre asta. Asta o să facem.”

Lista „sponsorilor internaționali ai războiului” include mai multe companii europene, în special din Franța, Italia și Grecia. Dar Ungaria s-a poziționat drept singurul stat membru al UE care a ridicat această problemă la nivelul uniunii. Ucraina cere un boicot din partea clienților acestor companii, dar îi lipsesc instrumentele legale pentru a acționa asupra lor. Sursa: ru.euronews.com

Related posts

Îl mai țineți minte pe Liviu Dragnea? Ce a încercat să facă acum

Popescu Dan Cristian

Soldații ruși, terorizați de dronele vampir. Au puterea să răpească un om

econtext

Reacția Chinei la moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi. Anunțul sec al Beijingului

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More