0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Guvernul Victor Ponta, pericol public pentru leu! Vezi care au fost cele mai DAUNATOARE guverne pentru cursul de schimb

Cursul de schimb este cel mai rapid reper in cazul in care dorim sa observam stabilitatea sau instabilitatea sociala, economica si politica a unei tari.

Iar in ultimele luni, cursul a penalizat enorm Guvernul Ponta, devenind, practic, piatra de moara a acestei guvernari.

Cine plateste deprecierea leului

Din nefericire, nota de plata o plateste poporul roman, care are astfel facturi mai scumpe la enegie, telefonie, credite mai piperate sau care e nevoita sa plateasca chirii mult mai ridicate.

Da, actiunile guvernarii USL, care au generat o criza politica uriasa in tara noastra, au intors cursul de la schimb la haosul anilor ’90. Avem, din perspectiva cursului, unul dintre cele mai slabe guverne post-decembriste!

Dar care a fost cel mai ‚daunator’ guvern pentru curs? Dar cel mai benefic?

Curs

Econtext va arata cum a evoluat moneda euro fata de leu de la inceputul anului 1999, cand a fost introdusa aceasta valuta, si pana in prezent. Si va aratam cum a evoluat aceasta valuta in timpul tuturor guvernelor care s-au perindat pe la conducerea tarii in acest interval.

Iar pentru ca guvernele au avut mandate diferite ca timp, am realizat o medie lunara a aprecierii/deprecierii. Cu alte cuvinte, pentru o comparatie intre guverne, prezentam si o medie lunara.

Publicatia Econtext nu este la prima analiza asupra cursului de schimb. Recent, am comparat deprecierea leului din ultimele luni cu ieftinirea din timpul crizei; iar concluzia e uimitoare, o puteti gasi AICI.

De asemenea, am realizat si o ierarhie a cursului de schimb de la bancile romanesti (iata AICI unde gasiti cel mai ieftin/scump curs).

Euro

De cand exista moneda unica europeana, zece guverne au condus Romania (cu tot cu guvernul de trei zile, condus de Catalin Predoiu, in februare 2012). Cea mai intensa depreciere a leului fata de euro a avut loc in timpul guvernului condus de Mugur Isarescu (decembrie 1999 – decembrie 2000), dar explicatia e simpla.

In primii doi ani de la instituirea monedei unice, euro a urcat fata de dolar si celelalte valute (inclusiv fata de leu), pana sa-si gaseasca nivelul de echilibru. Dupa aceasta perioada, moneda europeana s-a mai temperat, intrand pe un trend mai lent de apreciere.

Astfel, in opt ani, de la inceputul guvernului Tariceanu si pana cand a fost demis Cabinetul Ungureanu, euro a urcat doar cu 12%. In opt ani! Bineinteles, au existat fluctuatii in fiecare interval de timp, dar noi ne concentram pe inceptul si finalul fiecarui mandat (sau perioada prezenta in cazul Guvernului in functiune).

Europontizarea

Si acum vine vestea cea neagra! Dupa acest parcurs bun, urmeaza prabusirea! Pe care o datoram guvernului Victor Ponta! In circa trei luni de guvernare, euro s-a apreciat cu 5,5% fata de leu (7 mai 2012 – 3 august 2012).

Iar fata de dolar, leul a pierdut si mai mult teren! In perioada guvernului condus de Victor Ponta, dolarul a urcat cu 12,3%! Ceea ce inseamna circa 4,1% pe luna!

http://www.econtext.ro:80/finante-banci/bani/guvernul-victor-ponta-pericol-public-pentru-leu-vezi-care-au-fost-cele-mai-daunatoare-guverne-pentru-cursul-de-schimb.html

Related posts

NATO duce un război strategic cu Rusia. Regiunea arctică, o miză crucială

econtext

Zelenski spune că războiul se va desfășura în Crimeea și Marea Neagră în 2024. „Pentru noi acesta este un obiectiv militar”

econtext

Putin a ordonat navelor din Flota Mării Negre să se strângă în Marea Azov. Ce misiune le dă?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More