20.1 C
București
14 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cati kilometri de sosea sunt in interiorul fiecarui judet! Topul celor mai dezvoltate judete din perspectiva infrastructurii rutiere

In ultima perioada, Econtext a prezentat mai multe analize despre drumurile din Romania.

A venit acum momentul sa analizam infrastructura rutiera din interiorul oraselor si a municipiilor din tara noastra. Practic, vom prezenta cati kilometri de strazi au judetele Romaniei.

Pana acum, v-am prezentat doua analize de acest gen, dar care se refereau la autostrazi: un top european privind lungimea autostrazilor.

Vezi aici cat kilometri de autostrada are fiecare stat european si cat a construit in utimii douazeci de ani

Si, in al doilea rand, v-am prezentat o perspectiva cu totul inedita in privinta autostrazilor. Mai exact, am cercetat istoricul constructiei de autostrazi din toata Uniunea Europeana pentru a observa un fapt rusinos pentru noi. Anume, am dorit sa vedem cand erau statele europene la nivelul Romaniei in privinta autostrazilor, in ce an aveau tarile din UE 321 de kilometri de autostrada, cat avea tara noastra la finele anului trecut.

Vezi aici cat de inapoiati suntem la autostrazi fata de statele europene

Strazile orasanesti

In analiza de fata ne vom referi la infrastructura rutiera, la strazile din orase, din interiorul localitatilor: la strazile orasanesti. Mai precis, vom arata cati kilometri de strazi are fiecare judet din tara noastra. Dar doar strazile din interiorul localitatilor, din zona urbana a judetelor.

Cu alte cuvinte, drumurile care asigura circulatia intre diverse parti ale localitatii, inclusiv drumurile nationale si locale din orasul respectiv. Se includ si caile carosabile din ansamblurile noi de locuit, daca au denumire. Dar numai soselele din orase si municipii, fara sate! Pe scurt, toate soselele din zona urbana, fie ca sunt drumuri locale, regionale, judetene, nationale, autostrazi.

Si ce vom urmari? Vom realiza o harta, in care vom prezenta cati kilometri de sosele avea fiecare judet la finele anului trecut. Adica vom calcula cati kilometri de sosele sunt in orasele si muncipiile din fiecare judet din tara.

Mai mult, vom prezenta si evolutia din ultimii douazeci de ani. Anume, cati kilometri de sosele s-a construit in fiecare judet din 1990 si pana in 2010. Si vedem astfel si unde au fost cei mai harnici edili, dar si care judete s-au dezvoltat cel mai mult in acest interval de timp.

Cea mai mare retea de sosele

Bineinteles, cei mai multi kilometri de sosele se afla in Bucuresti: 1936 de kilometri erau la sfarsitul anului trecut.

Pe locul doi la lungimea soselelor se afla Prahova. Orasele si municipiile din judetul Prahova au sosele in lungime de 1.346 kilometri. Aparent suprinzator, pe locul trei se plaseaza Maramures. De ce e aparent surprinzator? Pentru ca, daca ne uitam la o alta analiza realizata de Econtext, am vedea ca Maramures are si cea mai mai mare suprafata intravilana din toate judetele Romaniei. Practic, este unul din judetele care s-au dezvoltat cel mai mult in ultimii ani.

Vezi care judete au cea mai mare suprafata intravilana – unde e cel mai bine de trait in Romania

Pe locul patru se plaseaza Constanta. Bucuresti, Prahova, Maramures si Constanta sunt singurele care au peste 1.000 de kilometri de sosele.
La polul opus, se afla Giurgiu, care este si cel mai sarac judet din tara.

 

Dar iata harta Romaniei in functie de lungimea soselor din fiecare judet:

 

 

Top cresteri in ultimii douazeci de ani

Sa trecem la dezvoltarea structurii rutiere din 1990 si pana in 2010. Cea mai ampla dezvoltare a infrastructurii rutiere a avut loc in Ilfov. In 1995 (datele pentru Ilfov si Bucuresti sunt disponibile doar incepand cu acest an), erau 53 de kilometri de sosele in Ilfov.

In schimb, dezvoltarea uriasa a localitatilor din acest judet a urcat lungimea soselelor la 745 de kilometri in 2010. Ceea ce inseamna un avans de aproape 700 de kilometri in aceasta perioada.

Pe locul doi se afla Maramures. Bucuresti este de abia pe locul 17, in timp ce in Mehedinti s-au construit doar 6 (sase!) kilometri de autostrada in acesti 20 de ani. Si daca va vine sa credeti, acesta nu este cel mai prost exemplu. Dimpotriva!

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/cati-kilometri-de-sosea-sunt-in-interiorul-fiecarui-judet-topul-celor-mai-dezvoltate-judete-din-perspectiva-infrastructurii-rutiere.html

Related posts

Liderii militari ruși, acuzați că percep bani de la soldații lor. Prețul spitalizării pentru o rană

econtext

HARTA ECONOMICA A ROMANIEI IN 2013: Cu cat va creste economia din fiecare judet in acest an. VEZI care sunt judetele unde e bine sa traiesti

Asaftei Bogdan

Rusia își trimite piloții în misiuni sinucigașe la Insula Șerpilor

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix