Ai terminat facultatea, dar nu-ti gasesti de lucru? Ai studii superioare, dar nu te ajuta sa-ti gasesti un serviciu?
Cum se explica faptul ca ofertele de job-uri nu apar chiar daca autoritatile anunta ca sunt tot mai putini someri?
Iata cateva intrebari extrem de arzatoare si care isi pot gasi cateva explicatii in randurile ce urmeaza.
Econtext va prezinta harta nationala a somerilor cu studii superioare. Mai exact, va prezentam numarul somerilor cu facultate din fiecare judet (in cadrul unui top) si cat reprezinta acestia din totalul somerilor din judetele respective (harta). Pe scurt, cati someri cu facultate sunt in fiecare judet din Romania.
De la inceput, o prima concluzie ar fi ca judetele mari ar trebui sa aiba cea mai ridicata rata a somerilor cu studii superioare. Totusi, acest lucru este partial adevarat. Intr-adevar, functioneaza efectul de vecinatate, in sensul ca judetul mare absoarbe forta de munca din zonele vecine, dar sunt si alti factori care intervin.
Bucuresti, locul I
Dupa cum era de asteptat, cei mai multi someri cu studii superioare sunt in Bucuresti, atat ca numar, cat si ca parte din totalul somerilor. In Capitala, numarul somerilor era de 21.612 in luna aprilie. Din acestia, 4.150 erau absolventi de facultate. Adica, 19,2% din numarul total al somerilor.
Este cea mai mare rata de someri cu diplome din toata tara! Inca un lucru: datele sunt valabile pentru luna aprilie a acestui an. Pentru fiecare judet! Practic, in Bucuresti, unul din cinci someri este absolvent de facultate. Este cel mai dramatic rezultat.
La polul opus se afla Teleorman, unde ponderea somerilor cu facultate este de doar 1,7% din totalul somerilor! In aprilie, erau 15.913 someri in Teleorman si doar 278 aveau diploma universitara. Ceea ce inseamna 1,7% din ansamblul somerilor.
La nivel national, 5,8% din someri au studii superioare.
Efectul de vecinatate
Capitala are un somaj ridicat, e adevarat. In schimb, judetele din jurul Capitalei, in special cele din sud, au o rata redusa a somajului. Ceea ce inseamna ca Bucurestiul a atras o parte mare din forta de munca a acestor orase si, implicit, si-a asumat si somerii acestora. De exemplu, in Ialomita, doar 2,4% din someri sunt absolventi de facultate, iar in Calarasi doar 2,6%.
Totusi, acest efect de vecinatate are loc mai ales in cazul Bucurestiului. Timisoara nu se bucura de o asemenea afluenta. Se mai aplica pe axa Tulcea – Constanta si cam atat.
Dar iata procentul somerilor cu studii superioare, ca parte din totalul somerilor din fiecare judet:
Dupa Bucuresti, a doua pozitie ca pondere a somerilor cu facultate se regaseste in judetul Timis. In acest judet 14,8% din someri au o terminat o facultate.
Bucuresti si Timis sunt singurele judete unde somerii cu studii superioare depasesc pragul de 10% din multimea totala a persoanelor fara loc de munca. Toate celelalte judete au someri studiosi sub acest prag.
Judete aparent ‘misterioase’
Exista cateva judete unde rata somerilor cu studii inalte pare prea ridicata sau prea mica in raport cu economia judetelor respective sau in raport cu economiile vecinilor. Si am selectat doar doua astfel de exemple: Hunedoara (8,7% din someri sunt licentiati) si Buzau (2,4%).
Doua explicatii majore sunt in aceste cazuri: fie piata muncii se adreseaza intr-o proportie covarsitoare persoanelor cu opt clase sau maxim cu liceu, fie (cazul Buzaului) aceste persoane migreaza catre judete si mai indepartate decat cele vecine.
Totusi, daca piata muncii s-ar fi adresat preponderent celor fara prea mutle studii, multi dintre cei cu facultate ar fi migrat sau s-ar fi integrat in nivelul judetului respectiv.
Judete cu peste 1.000 de someri cu calificare universitara
Dupa cum afirmam la inceputul acestei analize, Econtext prezinta harta nationala a somerilor cu studii superioare, dar si un top al acestora.
Mai precis, un top care contine numarul somerilor din fiecare judet, dar si numarul somerilor cu facultate din judetele tarii, nu doar ponderea acestora. Astfel, sunt sase judete care au peste 1.000 de someri cu studii superioate (Bucuresti, Timis, Cluj, Prahova, Iasi, Dolj).
In schimb, cei mai putin someri de ‘rang inalt’ se afla in Tulcea si Calarasi (ambele cu 193), urmate de Ialomita (198).