Protest al profesorilor. Un nou protest masiv al profesorilor, al treilea de la începutul grevei generale din Educație, a avut loc astăzi, 9 iunie, în Capitală. Cadrele didactice s-au adunat în Piața Victoriei, de unde au pornit în marș către Palatul Cotroceni. În paralel cu protestul, la Palatul Victoria a avut loc o nouă discuție între sindicaliști și reprezentanții Guvernului, care au venit cu o nouă ofertă pentru salariații din învățământ.
16:4209-06-2023
Protestul de la Cotroceni s-a încheiat
Participanții la mitingul angajaților din Educație au strigat „Demisia! Demisia!” și „Iohanis, demisia!” în fața Palatului Cotroceni. În jurul orei 16.00, mai rămăseseră în fața sediului președinției aproximativ 3.000 de manifestanți. După aproximativ o jumătate de oră, protestul s-a încheiat. Președintele Klaus Iohannis nu a avut pe agenda sa de astăzi o întâlnire cu reprezentanții profesorilor și nici nu le-a transmis dascălilor vreun mesaj.
16:3909-06-2023
Probele orale de la Bacalaureat nu se vor mai susține anul acesta, propune Ministerul Educației într-un proiect de OUG
Ministerul Educației a propus vineri, într-un proiect de ordonanță de urgență, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu, în contextul celor mai ample greve a profesorilor din ultimii ani. Totodată, evaluarea de la clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină.
„În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele: La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.
De asemenea, în anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se mai organizează, conform proiectului de OUG.
Mai multe informații: Probele orale de la Bacalaureat se vor echivala cu notele din liceu, propune Ministerul Educației într-un proiect de OUG. Evaluarea de la clasa a VI-a urmează să nu se mai țină
15:0009-06-2023
Profesorii au ajuns la Palatul Cotroceni. Sindicatele au primit o nouă ofertă de la Guvern
Protestatarii au ajuns la Palatul Cotroceni cu puțin timp înainte de ora 15.00. Între timp, liderii sindicali din Educație au ieșit de la negocierile purtate la Guvern. Executivul a făcut o nouă ofertă pentru cadrele didactice.
Protest al profesorilor. „Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și, suplimentar, să se acorde, până în 2027 în fiecare an, de 5 octombrie (Ziua mondială a Educației – n.r.) suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii pentru că ei sunt cei care hotărăsc care opresc greva sau nu”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Mai multe detalii: Guvernul s-a mai căutat de bani pentru profesori: o nouă ofertă pentru sindicatele din Educație, după discuțiile desfășurate în paralel cu protestul
14:2009-06-2023
Protestatarii trec pe pasajul Basarab în drum spre Cotroceni
Protest al profesorilor. Manifestanții se află în continuare în drum către Palatul Cotroceni, trecând pe podul Basarab. Marșul a pornit din Piața Victoriei cu o aproximativ o oră întârziere față de programul anunțat inițial.
Între timp, continuă discuțiile de la Guvern dintre liderii sindicali și reprezentanții Executivului.
Manifestanții scandează „Rușine, rușine! Rușine să vă fie”, în timp ce se îndreaptă către sediul Președinției.
14:0409-06-2023
Jandarmeria Capitalei: Nu au fost înregistrate situații conflictuale între participanții la protest și forțele de ordine
Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București precizează că nu au avut loc „incidente grave la protestul” profesorilor din Piața Victoriei și că nu au existat conflicte între manifestanți și forțele de ordine.
„Până la acest moment, nu au fost înregistrate situații conflictuale de niciun fel între participanți și forțele de ordine. Echipele noastre de dialog sunt permanent în legătură cu organizatorul, reprezentanții acestuia și participanții la adunarea publică”, precizează Jandarmeria Capitalei.
„Recomandăm tuturor celor prezenți la manifestație să respecte, în continuare, cadrul legal în vigoare și îi asigurăm că securitatea lor este prioritatea noastră”, mai transmit reprezentanții Jandarmeriei.
13:3509-06-2023
Profesorii au pornit în marș către Palatul Cotroceni
Angajații din Educație care protestează în Piața Victoriei au plecat din Piața Victoriei către Palatul Cotroceni.
Traseul marșului este Piața Victoriei – bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – bulevardul Geniului – Statuia Leu.
13:1009-06-2023
Protestul din Piața Victoriei continuă. Sindicaliștii sunt încă la discuții la Guvern
Protestatarii se află încă în Piața Victoriei, deși conform programului inițial, la ora 12.30 trebuiau să pornească în marș către Palatul Cotroceni.
Manifestanții scandează mesaje precum „Demisia” sau „Jos Guvernul”.
Între timp, liderii federațiilor sindicale se află la discuții cu reprezentanții Guvernului. Întâlnirea durează de peste o oră.
13:0009-06-2023
Elevi, părinți și reprezentanți ai studenților participă la protestul din Piața Victoriei
Un grup de studenți din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prezent la protestul cadrelor didactice din Piața Victoriei.
ANOSR a transmis vineri print-un comunicat că susține sindicatele din învățământul preuniversitar și superior în acțiunile lor prin care atrag atenția asupra nevoii „unei finanțări corecte a educației, un sector prioritar pentru orice națiune”.
Studenții fac apel la autorități să dea dovadă de deschidere față de solicitările profesorilor.
„ANOSR este de părere că un climat valoros, bazat pe cele mai înalte fundamente de etică profesională și care să aibă în centrul atenției sale beneficiarul actului educațional, nu poate fi construit fără o alocare financiară corespunzătoare și fără așezarea acestei priorități acolo unde îi este locul”, au mai transmis reprezentanții studenților.
La protest sunt prezenți și elevi, și părinți care susțin solicitările dascălilor, potrivit imaginilor publicate pe Facebook de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
12:2509-06-2023
„Ne-am fi dorit să fim la ore, dar am venit să vă predăm o lecție” – unul dintre mesajele protestatarilor
Potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterul Libertatea, angajații din învățământ care protestează vineri în fața Guvernului afișează pancarte cu mesaje precum: „Salarii decente”, „Ne-am fi dorit să fim la ore, dar am venit să vă predăm o lecție: Investind în educație, investiți în viitorul României!”, „Președinte, îndrăznește să fii demn cu un salariu nedemn!”, „Intelectualii se hrănesc citind, dar facturile nu se plătesc citind!”, „Nu vrem premii, vrem salarii!”, „Vrem o școală ca afară, dar o vrem la noi în țară!”, „Școli curate și dotate, ca să putem face carte!”
12:1609-06-2023
Cererea unei consiliere ANAF privind declararea ilegală a grevei, respinsă de Tribunalul București
Tribunalul București a respins, vineri, 9 iunie, solicitarea Adelei Sorinela Safta, consilieră în cadrul ANAF, privind declararea ilegală a grevei din Educație, relatează Agerpres. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.
„Anulează acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâta Uniunea Sindicatelor Europene din Educaţie. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge acţiunea ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă. Obligă reclamanta la plata către pârâta Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” a sumei de 1.760 lei reprezentând cheltuieli de judecată sub forma onorariului de avocat. Executorie”, se precizează în minuta deciziei.
Mai multe detalii: Tribunalul Bucureşti a respins acțiunea consilierei ANAF care a cerut declararea ilegală a grevei profesorilor
12:0109-06-2023
Protest al angajaților din Educație și la Sibiu
Protest al profesorilor. Angajații din sistemul de învățământ au ieșit în stradă și la Sibiu, vineri dimineață, relatează publicația locală Turnul Sfatului.
Protestatarii s-au adunat în Piața Mare și au pornit în marș până la sediul Prefecturii Sibiu.
Ei au afișat mesaje precum „România educată – ai carte, nu ai parte”, „Fără educație moare orice nație”, „O lume minunată în care veți găsi numai… promisiuni” sau „Anul viitor la vot o să plătiți pentru tot”.
Organizatorii manifestației au primit autorizație pentru ca aceasta să se desfășoare între orele 10.00 și 11.30.
11:1009-06-2023
Protestatarii sosesc în Piața Victoriei
Angajații din învățământ care participă la protest încep să ajungă în Piața Victoriei din Capitală. La manifestație vor fi prezente cadre didactice din întreaga țară, iar sindicatele spun că aproximativ 20.000 de persoane vor participa la acțiune.
Conform programului manifestației, începând de la ora 12.30, protestatarii vor porni în marș către Palatul Cotroceni.
10:4109-06-2023
Marius Nistor: Avem o invitație de la Palatul Victoria la ora 12.00
Guvernul a invitat sindicatele din Educație la noi discuții, vineri, a anunțat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, la Digi 24.
„Avem o invitație de la Palatul Victoria la ora 12.00”, a spus liderul de sindicat.
Marius Nistor a precizat, în același timp, referindu-se la memorandumul aprobat joi de Guvern, privind majorările salariale, că profesorii „nu cred în promisiuni, în acorduri, în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poți crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. Își doresc ca toate revendicările salariale să fie puse în aplicare rapid, printr-un act normativ”.
Potrivit liderului federației sindicale, în acest moment, „peste 70% din corpul profesoral participă la grevă”.
Totodată, acesta a declarat că nu există șanse ca greva să fie încheiată astăzi.
Mai multe detalii: Sindicaliștii din Educație, invitați la Guvern pentru noi discuții, chiar în timpul protestului. Nistor: „Nu există șanse ca greva să se încheie astăzi”
10:0909-06-2023
Profesorii din țară care vor participa la protest se îndreaptă către București
Protestul cadrelor didactice din Capitală este programat să înceapă în mai puțin de o oră. La manifestație vor participa și profesori din țară care se află în drum către București, conform imaginilor publicate pe Facebook de federațiile sindicale din Educație.
Sindicatele spun că la protest vor fi prezente aproximativ 20.000 de persoane.
***
Mitingul profesorilor este programat în intervalul 11.00 – 16.00. Manifestanții se vor aduna în Piața Victoriei, urmând să se deplaseze, ca la precedentul protest, din 30 mai, către Palatul Cotroceni, însă pe alt traseu: bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăvești – bd. Geniului.
Concret, protestul se va derula astfel:
Între orele 11.00 și 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei;
Între orele 12.30 și 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – bulevardul Geniului – Statuia Leu;
Între orele 15.00 și 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu.
Declanșată pe 22 mai, greva profesorilor continuă și după ce Guvernul a adoptat, joi, 8 iunie, declarația care are ca anexă memorandumul cu creșterile salariale din Învățământ, sindicatele transmițând că „documentul nu prezintă garanții”.
Ieri, 8 iunie, ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat amânarea probelor de competențe de la Bacalaureat.