SUA a anunțat vineri o asistență suplimentară de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta include capacități de apărare aeriană și muniție, în contextul în care există semne că Kievul a început contraofensiva mult așteptată împotriva Rusiei.
SUA suplimentează ajutorul militar acordat Ucrainei. Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii, sub forma de diverse comenzi pentru industria de apărare, potrivit Reuters.
Această tranşă cuprinde muniţie suplimentară pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sisteme şi rachete de apărare antiaeriană Raytheon HAWK, obuze de artilerie de 105 mm şi 203 mm, sisteme aeriene fără pilot la bord AeroVironment Puma, muniţie pentru sisteme de rachete cu ghidare laser şi sprijin pentru instruire şi mentenanţă, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.
Fondurile pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) vor fi utilizate pentru achiziţionarea de arme, permiţând administraţiei preşedintelui Joe Biden să cumpere arme din industrie, în loc să le retragă din stocurile americane. Livrarea armelor şi sistemelor depinde de disponibilitatea lor şi de calendarul de producţie.
Aceasta „ilustrează angajamentul continuu în favoarea capacităţilor critice ale Ucrainei pe termen scurt şi a capacităţilor durabile ale forţelor armate ucrainene pentru a-şi apăra teritoriul şi a lupta împotriva agresiunii ruse pe termen lung”, subliniază Pentagonul în acelaşi comunicat.
Statele Unite au angajat până la 40 de miliarde de dolari pentru Kiev
Pentagonul a oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 7 miliarde de dolari în cadrul USAI, în cinci tranșe separate. În anul fiscal care s-a încheiat la 30 septembrie 2022, Washingtonul a pus la bătaie fonduri USAI în valoare de 6,3 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei.
Biden a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul britanic Sunak, că este încrezător că Washingtonul ar putea dispune de fondurile necesare pentru a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, în ciuda scepticismului câtorva republicani din Congres.
Prima ţară donatoare pentru Ucraina, SUA au livrat sau promis armamente diverse în valoare de peste 39,7 miliarde de dolari forţelor Kievului de la începutul invaziei ruse la 24 februarie 2022, a menţionat vineri ministerul american al apărării.
Acest anunţ intervine la scurt timp după distrugerea parţială a unui important baraj în Ucraina şi într-un moment când lupte intense fac ravagii în sudul ţării, potrivit armatei ruse, care susţine că a respins mai multe atacuri, posibilele începuturi ale unei vaste contraofensive a Kievului pentru a elibera teritoriile aflate sub controlul Moscovei.