8.6 C
București
27 aprilie 2024
econtext.ro
PIAȚA MUNCII

MUNCIM PENTRU STAT! ANALIZĂ: Românul muncește opt luni pentru plata taxelor și doar patru pentru el

Salariatul mediu român lucrează 201 zile pe an pentru plata dărilor la stat, cu 5 zile mai mult decât în 2017. Pentru el muncește restul de 164 de zile.

“Abia începând cu data de 21 iulie salariatul mediu român muncește pentru el însuși și familia lui.”, au calculat reprezentanții Asociația INACO.

Salariul mediu brut al unui angajat român este de 4.512 lei în prezent, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Institutului Național de Statistică (INS).

Angajatul mediu plătește contribuții sociale și impozit pe salariu la bugetul țării de 1.872 lei și rămâne cu un salariu mediu net de 2.640 lei în mână.

Dacă salariatul nu economisește nimic din acești bani și îi cheltuie, plătește TVA de 502 lei, luând în calcul cota standard de TVA de 19%, nu și cotele reduse la 5% sau 9%.

“Abordarea simplificată rămâne relevantă pentru estimarea poverii fiscale reale a salariatului pentru că nu am luat în calcul defel taxele locale sau alte impozite plătite la stat de către angajator”, spun oficialii INACO.

Dacă se iau în calcul și contribuțiile plătite de către angajator de 102 lei pentru salariul mediu brut al angajatului, ajungem la un cost total real salarial de 4.614 de lei. Acesta este costul real total pentru un salariu mediu net de 2.640 lei, cât primește angajatul în mână.

“Angajatul și angajatorul plătesc 1.974 de lei cumulat contribuții și impozite la stat aferente salariului mediu brut, la care adăugăm TVA de 502 lei și obținem un total real al taxelor și impozitelor plătite statului de 2476 de lei, ceea ce reprezintă 55% din salariul mediu brut”, au explicat reprezentanții think-tank-ului.

“Raportat la cele 365 de zile ale anului, înseamnă echivalentul a 201 de zile lucrate pentru stat. În acest scenariu complet, ziua libertății fiscale este 20 iulie, până la care lucrează pentru stat, și abia apoi pentru el însuși. Din cauza mutării contribuțiilor dinspre angajator spre angajat, doar comparația acestui scenariu cu anul trecut devine relevantă”, au mai spus cei de la INACO.

Asociația INACO – Inițiativa competitivității este organizație care reunește manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic care activează în regim de voluntariat.

Related posts

FACULTATEA-PROBLEMĂ. Sistemul prin care studenții își evaluează profesorii e un eșec. La profesori nici măcar nu ajung rezultatele, nu știu ce cred studenții despre munca lor

econtext

Diferențe mari salariale între femei și bărbați! În ce țări e decalajul cel mai mare

Vlad-Tătaru Andreea

Comert cu angajatii! O companie ofera angajatilor un bonus de 30 de euro ca sa vina la munca, iar sindicatul le da 60 de euro ca ei sa faca greva

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More