33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Romanii, cei mai inculti europeni? Suntem codasii Europei la setea de activitati culturale. Vezi cat alocam pentru cultura

Se apropie inceputul anului scolar, dar scoala pare sa nu mai aiba un impact prea ridicat asupra romanilor, asupra setei de cultura a romanilor.

Concret, romanii nu se mai ingramadesc sa cheltuiasca prea multi bani pe activitati culturale.

Boom si criza

In plus, dezinteresul romanilor pentru cultura nu poate fi motivat prin constrangerile cauzate de criza.

Nici in perioada de boom economic nu ne inghesuiam sa vizitam prea multe muzee sau sa vedem prea multe piese de teatru. Ori sa citim carti bune in mod regulat.

Dar cum am ajuns la aceasta concluzie? Simplu: prin intermediul aspectelor financiare. Econtext va arata cati bani cheltuiesc romanii si ceilalti cetateni din UE pe activitatile culturale. Datele provin de la agentiile de statistica din fiecare tara.

Mai precis, cat la suta din salariul mediu este destinat activitatilor culturale! In fiecare tara din comunitatea europeana.

Loc rusinos

Iar concluzia este rusinoasa pentru tara noastra! Pentru romani! Din toti europenii, romanii aloca cele mai mici sume pentru activitatile culturale. Cea mai mica parte din salariu!

Practic, am putea spune ca romanii nu-si mai rezerva, ca altadata, bani pentru carti sau muzica de buna calitate. Cele mai frecvente acte culturale sunt mersul la filme (de calitate indoielnica) si achizitia de ziare (la fel, de o calitate discutabila).

Dupa cum afirmam anterior, romanii cheltuiesc cea mai mica parte din salariu pe activitatile culturale. Pe prima pozitie in topul sumelor alocate culturii se afla finlandezii. Suprinzator, dintre toti europenii, acestia aloca cea mai mare parte din venituri pentru activitati si manifestari culturale.

Bani

Astfel, in medie, finlandezii cheltuiesc 11,3% din veniturile salariale pentru tot ceea ce tine de spectrul cultural. Nu britanicii, nu nemtii sau francezii, ci finlandezii! Iar pe locul doi se afla maltezii! Britanicii se plaseaza de abia pe locul cinci, iar nemtii pe zece!

Iar pe ultima pozitie se afla romanii! Care chetuiesc mai putin de jumatate decat ocupantii primului loc! Stam mai prostsi decat bulgarii, vecinii nostri pe care-i privim cu atata superioritate!

 

 

Dar iata cat din salariu aloca fiecare european pentru activitati culturale (% din totalul veniturilor salariale):

 

 

http://old.econtext.ro/dosar–2/analiza/romanii-cei-mai-inculti-europeni-suntem-codasii-europei-la-setea-de-activitati-culturale-vezi-cat-alocam-pentru-cultura.html

 

Related posts

Imaginile groazei din avionul Londra-Singapore, în momentul incidentului. Cum apar turbulențele atât de grave

econtext

Putin aprinde fitile pentru Ungaria și România. Ce spune de Transilvania

econtext

În așteptarea întăririlor, Ucraina și-a consolidat apărarea lângă Harkov. Rusia lansează atacuri pe toată linia frontului

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix