10.3 C
București
18 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL BĂNCI Recomandate

ASF a cerut plafonarea RCA începând cu luna în curs!

AASGFutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va propune Ministerului Finanțelor plafonarea prețurilor RCA timp de 6 luni la tarife egale cu nivelul celor din martie 2023. ASF propune și renunțarea la taxa de 1% aplicată companiilor de asigurări, scrie wall-street.ro.

Conducerea ASF este audiată în Parlament de la ora cu privire la falimentul Euroins, liderul RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți.

Reprezentanții ASF se apără în cazul falimentului Euroins, aducând în discuție faptul că au aplicat amenzi totale de 16 mil. lei asiguratorului. Criticii ASF spun însă că nivelul amenzilor a fost prea blând.

Cele mai importante declarații făcute de Nicu Marcu, președintele ASF:

Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, personal, mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine.

Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi

De ce s-a întâmplat acest lucru? (n.red. falimente în piața RCA) Pentru că au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras.

Nu au fost decizii ușoare dar a trebui să curățim piața. Li s-a dat timp, potrivit legii, să-și facă solvabilitatea. Nu au acceptat, soluția finală asta a fost solicitarea insolvenței.

Nicu Marcu a subliniat că ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru, respectiv „preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate”.
„Aceste reglementări europene, Solvency II, le permit ca noi să-i supraveghem mai mult prin raportări – lucru care a îngreunat foarte mult Autoritatea să-şi facă treaba. De altfel, noi am impus, în afară de aceşti indicatori, care sunt în Solvency II – şi unii indicatori de lichiditate, chiar dacă a exces acestor condiţii din Solvency II, astfel încât să ne asigurăm că totuşi vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare prin care ambele companii preferau să-şi ducă riscurile, în proporţie de peste 90%: la City 90%, la Euroins peste 60%. Deci, n-a fost simplu ca să dovedim aceste lucruri”, a mai spus preşedintele ASF.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Related posts

METEO Vom avea zăpadă de Crăciun și de Revelion ? Cum va fi vremea în ianuarie ?

econtext

Armată obligatorie sau voluntariat? Răspunsul unui reputat general român la întrebarea care dă frisoane

econtext

Leo de la Strehaia, în stare critică! E internat într-un spital din București!

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More