16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI ȘTIRI

CUM NE AMAGESC SONDAJELE! Vezi cat de mult s-au inselat sondajele in privinta referendumului

Sondajele realizate inaintea referendumului de duminica estimau, in cor, ca prezenta la vot va depasi cu mult pragul de 50%. Mai mult, unele sondaje au supralicitat puternic, ajungand la o prezenta de peste 70% (?!).

De obicei, institutele de sondare a opiniei publice afiseaza o marja de eroare de plus/minus de 3%. Dar in unele cazuri, marja de eroare s-a dovedit a fi de peste 30%! Da, 30%!

Si atunci, ce incredere ar mai trebui sa aiba populatia in aceste institute?

Prezenta, nu rezultate

Econtext va arata cat estimau sondajele ca va fi prezenta la referendum, aceasta fiind, de fapt, cea mai importanta miza a referendumului, intrucat rezultatele votului erau previzibile.

Si am inclus rezultatele unui numar de noua sondaje, realizate, in mare, de cele mai importante institute de sondare a opiniei publice din Romania. In plus, am adaugat si sondajul realizat de Econtext. Motivul? Sondajul realizat de Econtext a fost cel mai apropiat de cifrele referendumului, in ceea ce priveste prezenta la vot. Dar acest lucru are o importanta mai redusa.

Reamintim, Econtext a publicat o sinteza a sondajelor realizate de publicatiile locale. Iata AICI cum se estima ca va fi PREZENTA la vot si cati romani spuneau DA sau NU in fiecare judet.

IMAS

Sa revenim. Dintre toate institutele majore, cel mai mare esec l-a inregistrat institutul de sondaje IMAS. In sondajulul realizat de IMAS, prezenta la vot a fost estimata la 79,8%!

Practic, daca raportam la prezenta efectiva de la referendum (potrivit rezultatelor partiale, dupa centralizarea unui numar de 99,97% din sectiile de votare), avem o diferenta uriasa. Prezenta a fost (din rezultatele partiale) de 46,23%, iar IMAS estima o prezenta la ot de 79,8%! O diferenta de 33,57%! Diferenta este uriasa chiar daca i-am adauga si pe cei care au boicotat referendumul.

Un alt sondaj care a dat gres cu mult este cel realizat de TVH 2.0. Aici prezenta la vot a fost estimata la 70%. Nici cunoscutele institute CCSB (Compania de Cercetare Sociologica si Branding) sau CURS (Centrul de Sociologie Urbana si Regionala) nu au fost mai aproape.

Pentru CURS, 61% au spus ca vor participa sigur la referendum, dar au fost si alte 17 procente care au spus ca probabil vor participa. Altfel spus, si mai dezastruos.

 

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/cum-ne-amagesc-sondajele-vezi-cat-de-mult-s-au-inselat-sondajele-in-privinta-referendumului.html

Related posts

Reclamele la farmacii și supermarketuri sunt cele mai difuzate la radio și la TV!

Axinte Dan

TOPUL PRIMARILOR: Cine e cel mai bogat dintre bogatii tarii? Vezi CATE CASE au primarii ‚saraci si cinstiti’ ai Romaniei

Asaftei Bogdan

Putin se teme de Marea Britanie. Londra face strategia pentru Crimeea și dă armele necesare

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix