17.8 C
București
29 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Fostul premier olandez Mark Rutte, posibilul succesor al lui Stoltenberg la șefia NATO

Mark Rutte, fostul premier olandez, spune că postul de secretar general al NATO i se pare „foarte interesant”, fiind favorizat de mai mulți diplomați și politicieni din cadrul alianței.

Mark Rutte, fostul premier liberal al Țărilor de Jos, este văzut de mai mulți diplomați ca un potențial succesor al actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a avut mandatul prelungit de două ori din cauza războiului Rusiei în Ucraina, în vreme ce Mark Rutte a condus Țările de Jos vreme de 13 ani.

Fostul premier olandez spune că postul i se pare „foarte interesant”, fiind favorizat de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, potrivit diplomaților. „Este un candidat ideal la funcţia de secretar general al NATO. El a arătat clar că este disponibil şi că există un sprijin larg pentru el”, a spus un diplomat al alianţei.

Mark Rutte ar putea deveni al patrulea secretar olandez al NATO

Susținătorii lui Mark Rutte își doresc ca nominaliarea sa să fie cât mai curând posibil efectuată pentru a evita o cursă strânsă cu alți potențiali candidați la alegerile din iunie 2024. Fostul premier olandez ar putea întâmpina opoziție din partea membrilor incomozi al Alianței Nord-Atlantice, respectiv, de către Recep Erdogan, președintele Turciei, și Viktor Orban, premierul Ungariei.

Un alt potențial obstacol pentru Mark Rutte îl reprezintă Geert Wilders, liderul naționalist de extrema-dreaptă care a obținut o victorie la ultimele alegeri parlamentare.

În anii precedenți, s-au purtat discuții în privința unui înlocuitor al lui Stoltenberg, Klaus Iohannis, președintele României, la Kaja Kallas, premierul Estoniei, fiind printre protențialii candidați. Ultima opțiune a fost dorită, Kallas întrunind criterii, de la a fi prima femeie secretar al NATO la originea sa est-europeană. Dar unii diplomați au considerat că alegerea ei ar înrăutăți relațiile și așa tensionate cu Moscova. O altă solicitare a fost numirea unui politician care provine dintr-o țară care cheltuie 2% din PIB pentru apărare.

De ce Mark Rutte ar fi cel mai potrivit?

Mark Rutte

Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO. Sursa Foto: Dreamstime

Guvernul lui Mark Rutte a avut un rol major în ajutorarea Ucrainei, furnizându-i două miliarde de euro și avioane de luptă F-16. De asemenea, el a dus o politică anti-Kremlin după ce o aeronavă cu 196 de cetățeni olandezi a fost doborâtă deasupra Ucrainei în 2014 de către separatiști pro-ruși.

O provocare majoră pentru Mark Rutte în poziția de secretar general al NATO ar fi realegerea lui Donald Trump ca președinte anul viitor. Însă lui Rutte nu i-a fost frică să discute direct cu Trump și l-a contrazis public într-o vizită la Casa Albă în privința unui acord comercial dintre SUA și UE. Stoltenberg însuși a declarat luni pentru AFP că Rutte este „un prieten și un bun coleg”.

„Este un politician capabil, cu multă experiență ca prim-ministru”, a spus Stoltenberg. „Dar nu de mine depinde să decid cine îmi va fi succesor”.

Related posts

Propunerea de pace de neacceptat făcută de Occident pentru Ucraina. Acuzațiile unui oficial din Kiev

econtext

SUA vinde avioane de luptă americane F-16 Turciei. Decizia a fost luată

econtext

În Severodoneţk, războiul este viața de zi cu zi. Oraşul ucrainean este ocupat de Rusia

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix