10.2 C
București
24 februarie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Harta nationala a canalizarii: Unul din doi romani nu are toaleta in casa. Topul judetelor dupa gradul de conectare la canalizare

Romania centrala este intr-o febra politica acuta, cu un nou Guvern proaspat instalat, in timp ce Romania provinciala traieste in conditii ce amintesc mai degraba de Evul Mediu.

Canalizarea este un termen necunoscut pentru multi romani, avand in vedere rata scazuta a populatiei care este conectata la acest sistem public.

Pe scurt, sistemul de canalizare reprezinta un sistem de canale si conducte care aduna apele menajere din mai multe surse pentru a le evacua impreuna.

Desi pare un serviciu banal, de care ar trebui sa beneficieze orice cetatean, situatia este total diferita in tara noastra. La nivel national, 51,4% dintre romani au servicii de canalizare. Cu alte cuvinte, unul din doi romani nu are toaleta sau dus in casa.

Canalizare

Dupa cum ati remarcat, subiectul acestei analize este canalizarea din Romania. Si va prezentam rata populatiei care este conectata la serviciul public de canalizare. Din fiecare judet din tara. Si vom realiza un top al judetelor dupa rata canalizarii si o harta nationala.

Inainte de a trece la aceasta parte, sa mai spunem ca Econtext a mai publicat si alte analize despre conditiile de trai din Romania. Sa mentionam cateva:

Unde este cel mai bine de trait in Romania. Topul celor mai atractive judete din tara

Aproape 9 milioane de romani traiesc la limita saraciei. Topul saraciei in Uniunea Europeana! Vezi pe ce loc se situeaza Romania

Pensionarii Romaniei, printre cei mai saraci din UE. Vezi cati pensionari se zbat in mizerie in Romania si in celelalte state europene

Sistemul public de alimentare cu apa

Practic, in topul canalizarii vom prezenta numarul locuitorilor din fiecare judet si, din acestia, numarul locuitorilor conectati la canalizare. Si vom arata care este rata persoanelor care au toaleta in casa din fiecare judet. Topul va cuprinde cele 41 de judete ale tarii, plus Bucuresti.

Surprinzator, nu Bucuresti este pe prima pozitie la rata persoanelor conectate la canalizarea publica. Nu! Judetul cu cea mai mare rata a persoanelor care au toaleta in casa este Cluj. Astfel, 89,9% dintre clujeni sunt deserviti de sistemul public de apa. A doua pozitie este ocupata de Bucuresti, 89% dintre bucuresteni (1.730.009 de persoane dintr-un total a populatiei de 1.944.451 de persoane) au toaleta in interiorul locuintei.

Bineinteles, predomina judetele mari, dar sunt si surprize, cum sunt Braila sau Tulcea. Pe ultimul loc se afla Ilfov (19,5%), lucru aproape normal dat fiind ritmul asiduu de constructii din ultimii ani din aceasta zona.

 

Dar iata topul judetelor in functie de rata persoanelor conectate la canalizare:

 

 

Harta canalizarii

Si acum sa trecem la harta canalizarii. Aceasta cuprinde aceleasi date, dar rolul ei este putin diferit.

Anume, rolul ei este de a arata ca gradul de conectare la canalizare nu este specific unei anumite zone sau alteia.

 

Iata si harta canalizarii din Romania:

 

 

http://old.econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-nationala-a-canalizarii-unul-din-doi-romani-nu-are-toaleta-in-casa-topul-judetelor-dupa-gradul-de-conectare-la-canalizare.html

 

Related posts

Autostrazile A1 si A2 ar putea avea din toamna perdele forestiere noi

Asaftei Bogdan

Acordul dintre Putin şi Prigojin s-ar fi rupt. Trupele Wagner se retrag din Belarus

econtext

SUA ridică în aer avioane F-16 pentru a descuraja un nou război în Europa. Ce țară e amenințată?

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More