10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Incredibil: Diferente de peste 30% intre sondaje si rezultatele finale. Cati presedintii de consilii judetene au castigat alegerile desi erau socotiti invinsi

Sondajele de opinie spun intotdeauna ca au o marja de eroare de cateva procente, in general trei sau cinci procente in plus sau in minus.

Totusi, sondajele politice sunt mereu ‚diferite’ fata de sondajele din alte domenii. De ce? Multe raspunsuri ar putea fi date la aceasta intrebare.

Alegeri

Alegerile care tocmai s-au incheiat au oferit numeroase intrebari si studii de caz referitoare la sondajele de opinie. Si exact acesta este subiectul acestei analize.

Econtext compara estimarile de la sondajele dinaintea alegerilor cu rezultatele efective. Si ne referim la presedintii de consilii judetene. Cine era cotat (si cu ce procent) ca va castiga sefia judetelor si cine a castigat pana la urma.

Concret, va aratam cum au evoluat intentiile de vot in ultima luna de campanie: cine era cotat cu sanse de castig inaintea alegerilor si cine a castigat efectiv. Sunt multe rezultate incredibile si rasturnari spectaculoase pe ultima suta de metri!

Sondaje, primari si sefi de judete

Aceasta analiza vine practic in continuarea celei de saptamana trecuta, cand am prezentat sondajele pentru primari, impreuna cu rezultatele finale.

Multe surprize si la primari (cititi AICI aceasta analiza).

In plus, inainte de alegeri, Econtext a prezentat toate sondajele pentru primarii si consilii judetene.

IATA AICI CINE ERA COTAT CASTIGATOR LA PRIMARIE IN FIECARE ORAS INAINTEA ALEGERILOR

IATA CARE AR FI FOST CASTIGATORII JUDETELOR, POTRIVIT SONDAJELOR

Dupa cum am precizat si atunci, aceste sondaje nu au fost realizate de Econtext, ci doar adunate de publicatia noastra, ele fiind realizate de diferite institute de sondare a opiniei publice, CURS, CSOP, GeoPOL, Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI), Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, etc., dar si multe publicatii locale.

Sefi de judete

Dar sa vedem care este situatia sondaje – realitate la sefia consiliilor judetene. Din 40 de judete (fara Bucuresti, aici procedura e diferita, presedintele consiliului se alege de catre consilieri), surprize au fost in 15 judete!

Cu alte cuvinte, in 15 judete au fost rasturnari de scor, au castigat alti candidati si nu cei dati favoriti de sondaje! Cel mai mult a avut de pierdut PDL-ul, noua candidati democrat-liberali au pierdut batalia, desi erau dati ca fiind favoriti certi!

Totusi, cea mai usturatoare infrangere a suferit-o Adrian Duicu, candidat USL la sefia CJ Mehedinti.

Inaintea alegerilor, se estima ca el va castiga judetul cu 63%. Rezultatul final: victorie Mihai Stanisoara (PDL), cu 44,33%.

 

 

Dar iata toate rasturnarile de scor, iata ce spuneau sondajele si cine a castigat pana la urma sefia consiliilor judetene:

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/incredibil-diferente-de-peste-30-intre-sondaje-si-rezultatele-finale-cati-presedintii-de-consilii-judetene-au-castigat-alegerile-desi-erau-socotiti-invinsi.html

Related posts

CE SPUN SONDAJELE: Cine castiga alegerile in Moldova. VEZI care sunt viitorii deputati si senatori din Neamt, Suceava, Vaslui, Bacau, Botosani si Iasi

Asaftei Bogdan

Zelenski laudă UE, după eliminarea restricțiilor pentru cereale: Europa câştigă întotdeauna

econtext

Lista victimelor lui Putin. Cine sunt oamenii care ar fi fost omorâți la comanda liderului rus

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More