33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

OMS avertizează asupra dificultăților de a ameliora criza sanitară din Gaza

În fața crizei sanitare de proporții „catastrofale” din Gaza, liderul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a exprimat pesimism cu privire la posibilitatea îmbunătățirii situației.

Chiar dacă consiliul de administrație a aprobat în unanimitate o moțiune de urgență propusă de OMS, asigurând astfel intensificarea eforturilor medicale, perspectivele de succes sunt privite cu mare dificultate.

Perspective sumbre în îmbunătățirea situației sanitare din Gaza, avertizează șeful OMS

Autoritățile palestiniene au caracterizat situația precară a sistemului de sănătate din Gaza, subliniind că agresiunea israeliană a lăsat o mare parte a populației fără adăpost, în condiții de restricționare a resurselor esențiale, cum ar fi electricitatea, hrana și apa curată.

Sistemul medical se confruntă, de asemenea, cu amenințarea unui colaps iminent.

O inițiativă de urgență, propusă de Afganistan, Qatar, Yemen și Maroc, are ca obiectiv facilitarea accesului în Gaza pentru personalul medical și materialele medicale.

Aceasta solicită OMS să documenteze actele de violență împotriva personalului medical și pacienților, în timp ce insistă asupra asigurării finanțării pentru reconstrucția spitalelor.

„Trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră: aceste misiuni sunt aproape imposibile în circumstanţele actuale”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sistemul de sănătate din Gaza, grav afectat

În fața celor 34 de membri ai consiliului de administrație la Geneva, directorul general al OMS a subliniat că cerințele medicale din Gaza au cunoscut o creștere bruscă. Astfel, pericolul de îmbolnăvire a crescut semnificativ.

Cu toate acestea, sistemul de sănătate a fost redus la doar o treime din capacitatea sa anterioară conflictului.

Șeful OMS, Tedros Adhanom
 

OMS
La rândul lui, Mustafa Barghouti, un lider politic palestinian care este la conducerea Uniunii Comitetelor Palestiniene de Ajutor Medical, coordonând 25 de echipe active în Gaza, a afirmat: „Jumătate din Gaza moare acum de foame”.

A subliniat că 350.000 de persoane se confruntă cu infecții, dintre acestea 115.000 fiind afectate de infecții respiratorii grave. Acești oameni nu dispun de îmbrăcăminte caldă, pături sau protecție împotriva ploii.

De asemenea, a menționat că mulți suferă de afecțiuni stomacale din cauza lipsei de apă curată și a incapacității de a o fierbe. Totul generează riscul apariției unor epidemii precum dizenteria, tifosul și holeră.

449 de atacuri asupra spitalelor din Gaza, arată OMS

Conform unei baze de date a OMS, au fost înregistrate 449 de atacuri asupra unităților sanitare în teritoriile palestiniene începând cu data de 7 octombrie.

Tedros a exprimat că îndeplinirea cerințelor consiliului va reprezenta o provocare semnificativă, ținând cont de instabilitatea situației de securitate pe teren.

El a subliniat cu regret că membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite nu au reușit să ajungă la un consens privind încetarea focului, în urma opoziției exprimate prin veto-ul american.

„Reaprovizionarea unităţilor sanitare a devenit extrem de dificilă şi este profund compromisă de situaţia de securitate de pe teren şi de aprovizionarea inadecvată din afara Gaza”, a spus el, potrivit Reuters.

Related posts

„Toţi pentru unul”. Trei mari puteri din Europa își unesc forțele pentru a apăra continentul de Trump și Rusia

econtext

Fiul lui Netanyahu, criticat de rezerviști. E în SUA, în loc să fie în armată

econtext

Occidentul ar trebui să fie îngrijorat de instabilitatea din Africa

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix