20.7 C
București
10 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Razboiul sexelor: Femei vs. barbati! Vezi judetele cu mai multe/putine femei in somaj. Harta somajului feminin

Razboiul sexelor se disputa si pe plan profesional, la toate nivelele sale.

Pana a ajunge insa la lupta directa pentru pozitiii inalte in diferite companii multinationale, exista o alta lupta, mai apriga, mai arzatoare. Anume, lupta pentru o slujba simpla, lupta pentru a angajare, pentru a nu fi somer.

Iar aceasta lupta pare sa fie castigata de catre femei, chiar daca ponderea lor in totalul populatiei Romaniei este mai mare decat cea a barbatilor.

Astfel, din datele Institutului National de Statistica (INS), populatia Romaniei era in 2009 de 21.469.959 de persoane, din care 11 milioane erau femei. Adica, 51,3%!

Totusi, chiar daca populatia Romaniei cuprinde mai multe femei, la nivelul somajului situatia este exact invers. In luna mai a acestui an, numarul somerilor a fost de 453.067 de persoane, din care femeile insumau 193.370.

Ceea ce inseamna 42,7% din totalul somerilor. De subliniat, acesta este procentul femeilor din totalul somerilor (restul sunt, evident, barbati).

Somaj feminin

Dar ponderea este extrem de variata daca vom compara fiecare judet in parte. Iar Econtext analizeaza doua lucruri in acest articol: numarul femeilor care sunt in somaj in fiecare judet si procentajul somajului feminin in totalul somerilor din fiecare judet.

Practic, cate femei fara locuri de munca sunt in fiecare judet si unde numarul acestora este mai ridicat decat numarul barbatilor care nu sunt angajati.

Judete in top

Absolut previzibil, cele mai multe femei fara serviciu sunt in Bucuresti (10.926), doar aici numarul acestora fiind peste pragul de zece mii. Nu inseamna totusi ca aici sunt si cei mai multi someri, barbati si femei.

Si aici apare prima mare supriza. A doua pozitie in privinta numarului de femei fara loc de munca este ocupata de judetul Dolj, 9.992 de doljence fiind in evidenta agentiilor de somaj.

Mai mult, Dolj este judetul cu cei mai multi someri din Romania. Mai multi si decat Bucuresti.

Astfel, 24.756 de doljeni nu erau incadrati in munca in luna mai a acestui an. Iar totalul somerilor din Bucuresti era de 21.598 in aceeasi luna. In schimb, procentajul femeilor fara slujba este mai redus in Dolj comparativ cu Bucuresti.

La polul opus, judetele cu cele mai putine somere sunt: Ilfov (1.601 femei din 3.368 de someri) si Botosani (2.415 femei din 6.055 someri). In schimb, ierarhia este alta din punct de vedere procentual, dupa cum vom vedea si in pasajele urmatoare.

 

Dar iata numarul femeilor fara loc de munca din toate judetele tarii – harta:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponderea procentuala

Dupa cum anuntam in introducere, un obiectiv important al acestei analize este de a reliefa caracteristicile capitale ale somajului feminin la nivelul fiecarui judet.

Astfel, din totalul somerilor, 42,7% sunt femei, 23 din judetele Romaniei sunt la egalitate sau peste acest prag. Judetele cu cele mai scazute procentaje ale femeilor fara loc de munca sunt: Teleorman (37,5%), Braila (37%), Vaslui (35,7%). In schimb, si aici vine cea mai mare surpriza, sunt si doua judete in care femeile ii depasesc pe barbati in privinta somajului! Este vorba despre Constanta (50,7%) si Bucuresti (50,6%)!

 

Dar iata topul judetelor in functie de procentajul femeilor somere fata de totalul somajului:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/razboiul-sexelor-femei-vs-barbati-vezi-judetele-cu-mai-multeputine-femei-in-somaj-harta-somajului-feminin.html

 

Related posts

Război în Israel, ziua 15. Concentrări de tancuri în apropiere de Gaza

econtext

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Robert Fico, șeful Guvernului slovac. „Premierul a prevăzut un astfel de eveniment”

econtext

Alina Kabaeva, amanta lui Putin, a recunoscut: Îl iubesc atât de mult

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More