19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Zeci de directori au fost unsi pe criterii politice de catre PDL! Vezi ce directori generali din companiile de stat au fost instalati in timpul guvernarii Emil Boc

Noul ministru al Economiei Daniel Chitoiu a declarat recent ca va demite toti directorii din companiile de stat care au fost numiti pe criterii politice.

Daca noii directori nu vor fi numiti tot pe criterii politice, atunci aceste schimbari ar putea fi de bun augur in cazul unora dintre aceste societati.

Probabil ca cel mai potrivit lucru ar fi extinderea managementului privat la toate aceste companii, chiar si la cele care sunt pe profit. Dupa cum spunea recent Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, „doar pentru ca o companie este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa.”

Douazeci de companii de stat

Iar Econtext vine in ajutorul demersului de a eficientiza conducerile companiilor de stat. Mai precis, va aratam in ce an au fost numiti directorii generali din 20 dintre cele mai mari companii de stat din Romania. Pentru a vedea daca au fost numiti de catre fostul Guvern condus de PDL si Emil Boc.

Ne vom referi exclusiv la perioada cat PDL a fost vioara intai la guvernare. Cu alte cuvinte, de cand a fost instalat prima data Emil Boc ca premier, in decembrie 2008.

Astfel, vom vedea care dintre directorii marilor companii de stat au fost numiti in posturi incepand cu decembrie 2008.

Bineinteles, exista premisa ca unii dintre acestia sa fi fost numiti preponderent pe criterii profesionale, dar aceasta premisa pare prea putin veridica daca ne uitam la performantele lor in fruntea companiilor.

Salarii

Econtext nu este la prima analiza privind directorii companiilor de stat din Romania. Anul trecut, am prezentat un top al salariilor pe care le incaseaza directorii din marile companii de stat din Romania. (click aici pentru a vizualiza acest top). De asemenea, am publicat si o harta a concedierilor din cele mai mari companii de stat. (vezi AICI)

Dupa cum spuneam, daca au fost numiti in ultimii ani, exista posibilitatea ca acesti directori sa fi fost numiti pe criterii politice. Iar Econtext analizeaza instalarile in functie la 20 dintre marle companii de stat din Romania.

Mai precis, la companiile: Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova, Transelectrica, Termoelectrica, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), RATB, CNADNR, CFR Calatori, CFR Marfa, Posta Romana, Romsilva, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Metrorex si Oltchim.

Numiri politice

Din aceste 20 de companii, in timpul Guvernului Emil Boc au avut loc schimbari la varf in 19 companii. 19 din 20! Da, 19 din 20 de directori au fost numiti in timpul guvernarii PDL! Doar un singur director a rezistat! Chiar sa fi fost nevoie sa fie schimbati toti directorii?

Unii din acesti directori si-au dat deja demisia (Daniela Draghia – CNADNR) sau au fost deja inlocuiti (Daniel Neagoe – Posta Romana), dar i-am pastrat in lista pentru a vedea cand au fost unsi ca directori generali.

Mai mult, unii sunt recunoscuti ca fiind membrii ai PDL-ului. La RATB, noul director Viorel Popescu este “membru PDL si de profesie inginer”.

La Termoelectrica, Nicolae Serban este membru PDL, sector 2, Bucuresti. La SNL Oltenia, Daniel Burlan este membru PDL, dupa cum reiese din diferite articole de presa. Si lista poate continua.

Inainte de a lua insa o decizie privind schimbarea acestora, este imperativ necesar de a evalua activitatea acestor directori. Ne putem astepta ca unii sa fi inregistrat performante, ceea ce ar insemna ca numirea lor in functie a fost decisa pe criterii profesionale.

http://www.econtext.ro/economie/companii/zeci-de-directori-au-fost-unsi-pe-criterii-politice-de-catre-pdl-vezi-ce-directori-generali-din-companiile-de-stat-au-fost-instalati-in-timpul-guvernarii-emil-boc.html

 

Related posts

Război în Ucraina, ziua 719. Forțe noi în armata ucraineană

econtext

BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA

econtext

O rachetă ucraineană a lovit un bloc de locuințe din Rusia. Un mort și mai mulți răniți

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix