10.2 C
București
23 februarie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

„Zone de securitate fără Hamas”. WSJ: SUA şi Israelul vor să expulzeze combatanţii Hamas şi familiile acestora din Fâşia Gaza

Statele Unite şi Israelul se gândesc la o expulzare a combatanţilor de bază ai mişcării islamiste palestiniene Hamas şi a familiilor acestora.

Această propunere a fost formulată de către un grup de lucru israeliano-american, care reflectează la viitorul Fâşiei Gaza, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), conform News.ro.

„Zone de securitate fără Hamas” ar urma să fie, astfel, create treptat, iar apoi urmează să fie conduse de către o nouă autoritate susţinută de către Arabia Saudită şi Statele Unite.

Ele nu urmează să fie conduse de către oficiali palestinieni de rang înalt, pe care Israelul îi consideră nişte „oameni morţi ambulanţi”.

Această iniţiaitvă aminteşte de Acordul din 1982, în urma căruia 11.000 de membri ai Organizaţiei Eliberării Palestinei (OLP) au plecat din Liban în Tunisia.

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas a fost prelungit in extremis

Armistiţiul intrat în vigoare la 24 noiembrie între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a fost prelungit in extremis joi dimineaţă.

Acordul de încetare a focului trebuia să expire la ora locală 7.00 (5.00 GMT), dar cu un sfert de oră înainte de acest termen, armata israeliană a emis un comunicat în care a precizat că „pauza operaţională” va „continua”, „în lumina eforturilor mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor” deţinuţi în Gaza. La rândul său, Hamas a indicat că pauzele au fost prelungite pentru „o a şaptea zi”.

Armistiţiul, prelungit de la cele patru zile iniţiale, a adus primul răgaz în bombardamentele din Gaza, o mare parte a teritoriului de coastă de 2,3 milioane de locuitori fiind transformată în pustiu ca răspuns la ravagiile militanţilor Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, scrie Reuters.

Atac armat cu trei morți în Ierusalim, revendicat de Hamas

Un atac cu arma de foc soldat cu trei morţi, ce a avut loc joi în zona coloniei evreieşti Ramot, în vestul Ierusalimului, a fost revendicat de gruparea Hamas.

Mişcarea islamistă palestiniană îndeamnă la o ”escaladare a rezistenţei” împotriva Israelului, la câteva ore după prelungirea armistițiului, potrivit AFP.

”Fraţii Mourad Nemr (38 ani) şi Ibrahim Nemr (30 ani) (…), membri ai Brigăzilor Ezzedin al-Qasam din Sour Baher”, un cartier din Ierusalimul de Est, ”s-au sacrificat desfăşurând o operaţiune” în care au fost ”ucişi trei colonişti şi au fost răniţi alţii”, anunţă într-un comunicat Hamas.

Poliţia israeliană a anunţat că cei doi atacatori, fraţi din Ierusalimul de est, au fost împuşcaţi.

Related posts

Lovitură de stat în Rusia?! Au anunțat acum: Îi vom distruge pe toți. Mergem până la capăt

econtext

Serghei Lavrov, avertisment dur pentru Armenia. Mișcarea care a scos din minți Kremlinul

econtext

Rusia are boală pe echipamentele de recunoaștere ale NATO în Marea Neagră. „Dau coordonate de atac”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More