33.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Când se poate opri războiul din Ucraina? Anunțul neașteptat făcut de președintele Macron

Când se poate opri războiul din Ucraina? Anunțul neașteptat făcut de Macron a luat prin surprindere comunitatea internațională. Rusia este invitată să renunțe la lupte pe perioada Jocurilor Olimpice din acest an. Perioada este de o lună.

Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat de la Paris și difuzat sâmbătă, 16 martie, de televiziunea ucraineană.

Când se poate opri războiul din Ucraina? Anunțul neașteptat făcut de președintele Macron

„Cererea de încetare a focului în timpul Jocurilor Olimpice. Ei (rușii) trebuie să facă acest lucru. Asta s-a întâmplat întotdeauna”, a spus Macron, vorbind prin intermediul unui interpret.

„Va fi cerut acest lucru (încetarea focului n.red)”, spune Macron în franceză.

„Regula țării gazdă este de a acționa în pas cu mișcarea olimpică”, a declarat Macron, potrivit interpretului. „Acesta este un mesaj de pace. De asemenea, vom urma decizia Comitetului Olimpic”.

Comitetul Internațional Olimpic a condamnat invazia totală a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, afirmând că guvernul rus a încălcat Armistițiul Olimpic, care are ca scop să valorifice puterea sportului pentru a promova pacea și dialogul.

Joi, 14 martie, președintele Comitetului Olimpic Rus a declarat că ROC nu va boicota Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, în ciuda restricțiilor impuse sportivilor de către CIO ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat miercuri, într-un interviu acordat Reuters, că ar prefera ca rușii și bielorușii „să nu vină”. Rușilor și belarușilor li s-a interzis inițial să concureze la nivel internațional în urma invaziei, pentru care Belarusul a fost folosit ca teren de desfășurare.

În jur de 40 de sportivi ruși vor concura fără steag

Vicepreședintele senior al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), John Coates, nu este sigur câți atleți ruși vor concura ca atleți neutri la Jocurile de la Paris, dar crede că informațiile potrivit cărora ar putea fi vorba de doar 40 de sportivi ar putea fi aproape de adevăr.

În conformitate cu sancțiunile instituite din cauza invaziei rusești din Ucraina din 2022, CIO permite doar unor atleți ruși și belaruși să concureze la Paris, în condițiile unor restricții stricte.

Includerea „sportivilor neutri” rămâne o problemă controversată, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, descriind decizia din decembrie de a le permite participarea ca fiind „rușinoasă.

„Problema este câți dintre ei vor fi acolo, pentru că nu vor participa la niciun sport de echipă, deoarece nu pot concura ca Rusia”, a declarat Coates în ediția de duminică a cotidianului Daily Telegraph din Sydney.

Doar în sporturi individuale

Sportivii neutri vor concura doar în sporturi individuale, fără steaguri, embleme sau imnuri naționale, iar sportivii care susțin activ războiul din Ucraina sau care sunt sub contract cu armata rusă sau belarusă nu sunt eligibili.

Moscova, care descrie invazia ca fiind o „operațiune militară specială”, a calificat restricțiile drept „ilegitime, nedrepte și inacceptabile”, dar șeful olimpic rus, Stanislav Pozdnyakov, a confirmat că sportivii săi nu vor boicota Jocurile.

Related posts

Naţionalistul Igor Ghirkin îl înfruntă pe Putin. Vrea să candideze la prezidenţiale

econtext

Este cutremur total la Moscova! Anunțul a venit de la cel mai înalt nivel: A recunoscut

econtext

Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix