15.7 C
București
3 mai 2024
econtext.ro
ȘTIRI

CELE NOUA minciuni din scandalul Basescu – Ponta asupra bugetului si accizei la benzina. Care e miza reala a disputei

Zilele acestea sunt cuprinse de un nou scandal intre cele doua palate, intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Miezul este acciza la carburanti, introdusa in bugetul pe 2014, care a fost negociat si aprobat si de Fondul Monetar International (FMI).

Totusi, acest scandal a deviat catre alte domenii, cu multe atacuri la persoana, asa cum am fost obisnuiti in ultima perioada. In esenta, este un scandal intre o tabara care impune scumpirea benzinei pentru a strange bani la bugetul de stat si o tabara care nu doreste acesta scumpire si care spune ca se pot gasi bani pentru buget in alte parti, fara aceasta scumpire.

Econtext va prezinta NOUA mari minciuni care au fsot vehiculate in aceasta disputa, cele mai multe provenind de la liderii USL. Iar Econtext va arata care sunt acestea, dar si cum pot fi demontate, speranta noastra fiind intr-o guvernare buna, care sa puna mai presus solutiile reale la problemele romanilor. Si nu false solutii si manipulari strategice.

Publicatia Econtext nu este la prima analiza a guvernarii si guvernantilor Romaniei. Iata aici si alte exemple de acest gen:

Dar sa revenim. Va prezentam noua minciuni vehiculate in acest scandal pentru a se acoperi miezul sau real:

IATA care sunt cele NOUA minciuni:

 

1. Daca nu este aprobat bugetul, atunci nu vor creste pensiile

Banii pentru pensii vin deja din incasarile realizate in anul 2013. Si din alte surse, cum ar fi imprumuturile interne si cele externe, pe care le contracteaza Guvernul Romaniei.

 

2. Daca nu este aprobat bugetul, nu va creste salariul minim, salariile rezidentilor, etc.

Acelasi comentariu: Banii pentru salarii vin deja din incasarile realizate in anul 2013. Si din alte surse, cum ar fi imprumuturile interne si cele externe, pe care le contracteaza Guvernul Romaniei.

 

3. Aceasta acciza nu va scumpi carburantii intrucat pretul petrolului va scadea la nivel international (Ilie Sarbu – PSD, Victor Ponta, Liviu Voinea)

Cum pot liderii PSD sa isi fundamenteze o decizie fiscala pe un factor international, care nu poate fi controlat de acestia? Pretul petrolului e fluctuant, nu poate fi estimat pentru un an intreg. Astfel, acest argument al pretului petrolului care va scadea e mincinos.

 

4. Pretul petrolului este in scadere in ultima perioada (Ilie Sarbu – PSD)

Daca Ilie Sarbu ar fi intrebat despre cotatia petrolului din acest moment, in mod cert nu ar sti ce sa raspunda. Si nici multi alti parlamentari USL. Pentru informarea acestora, petrolul s-a mai scumpit usor in ultimul timp, situandu-se la circa 95 dolari pe baril in acest moment (la bursa de la New York).

 

5. Presedintele statului Traian Basescu nu are nicio atributie sa se pronunte pe buget (Mihaita Calimente – PNL)

Presedintele poate ataca bugetul pe teme de constitutionalitate. Si nu are limite de atacuri, poate ataca mutari de sume din buget de la un sector la altul.

 

6. Presedintele pune doar bete in roate Guvernului si Parlamentului, parlamentarii vor trebui sa vina de Craciun la serviciu (Mirel Palada, Victor Ponta, etc.)

Acesta este un argument ad hominem. Altfel spus, este un atac la persoana si nu la subiectul discutiei. Mai exact, liderii USL nu s-au referit la subiectul discutiei, ci la persoana presedintelui. In plus, e de preferat ca parlamentarii sa munceasca trei zile in plus pentru a nu scumpi benzina si a face astfel o bucurie romanilor.

 

7. Presedintele Traian Basescu loveste in popor prin opozitia fata de aceasta acciza

Dimpotriva, daca stam sa ne uitam, dincolo de actorii acestei dispute, avem urmatoarele pozitii. O parte sustine scumpirea benzinei, care ne afecteaza mereu si foarte puternic. Iar o alta parte nu doreste aceasta scumpire. Nu trebuie confundata aici simpatia/antipatia fata de o tabara sau alta cu sustinerea sau respingerea unei taxe. O astfel de taxa trebuie respinsa indiferent de cine o sustine. Mai ales daca se pot gasi resurse care sa compenseze usor anularea acestei taxe.

 

8. Nu se pot lua bani de la ministere, acestea fiind deja mai mici ca in anii precedenti

Acest lucru este, din nou, eronat. Fondurile pentru ministerele cheie sunt mai mari fata de anii anteriori, scaderi sunt la Sanatate, Educatie, Cultura, eternele Cenusarese. Dar se pot lua bani de la alte ministere si din alte sectoare bugetare, deja au fost identificate resurse. Se poate face un efort pentru a nu mai impune inca o taxa asupra romanilor, s-ar face si ceva pentru acestia.

 

9. Daca nu este aprobata acciza, pica acordul cu FMI. Sau e suspendat

Acordul cu FMI nu pica si nici nu se suspenda. Acciza la carburanti reprezinta o ‘clauza’ a acestui acord, care poate fi negociata si renegociata, la fel ca orice alta clauza. Mai mult, FMI a declarat in dese randuri ca nu impune nimic, Guvernul alege liber sursele de finantare ale bugetului. Altfel spus, Guvernul poate renunta fara nici o implicatie la aceasta taxa si poate alege sa obtina sumele aferente (care ar fi castigate prin taxa) din alte surse bugetare.

https://econtext.ro/eveniment–2/politic/cele-noua-minciuni-din-scandalul-basescu-%E2%80%93-ponta-asupra-bugetului-si-accizei-la-benzina-care-e-miza-reala-a-disputei.html

Related posts

PE CINE VOTAM: ARD fata in fata cu USL! Ce au facut ARD si USL pentru Romania: vezi lista celor 68 de mari realizari si esecuri dezastruoase

Asaftei Bogdan

Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

econtext

Inamici în Ucraina, SUA și Rusia și-au unit forțele militare. Cine a fost „dușmanul”?

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix