23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China, despre atacul Iranului asupra Israelului: A fost un exerciţiu al dreptului de autoapărare

China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un „exerciţiu al dreptului la autoapărare”, în timpul unei convorbiri telefonice între miniştrii de Externe ai celor două naţiuni, luni, transmite News.ro, care citează CNN.

Ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus omologului său iranian Hossein Amir-Abdollahian că China a condamnat atacul asupra clădirii unui consulat din incinta ambasadei iraniene din Damasc, potrivit unei declaraţii emise de Ministerul chinez de Externe. Ministrul chinez de externe a adăugat că incidentul „încalcă grav dreptul internaţional şi este inacceptabil”.

„China a luat notă de declaraţia Iranului potrivit căreia acţiunile pe care le-a întreprins au fost limitate şi a fost un exerciţiu al dreptului de autoapărare ca răspuns la atacul asupra clădirii ambasadei”, se arată în declaraţie.

„Situaţia regională actuală este foarte sensibilă, iar Iranul este dispus să dea dovadă de reţinere şi nu are intenţia de a escalada şi mai mult situaţia”, a adăugat declaraţia, citându-l pe Amir-Abdollahian.

Separat, trimisul special al Chinei pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, s-a întâlnit luni cu Irit Ben-Abba Vitale, ambasadorul Israelului în China, întâlnire în cadrul căreia acesta din urmă a exprimat poziţia şi preocupările Israelului cu privire la conflictul din Gaza.

Netanyahu cere comunităţii internaţionale ”să rămână unită” în faţa Iranului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a îndemnat luni comunitatea internaţională „să rămână unită” în faţa „agresiunii iraniene, care ameninţă pacea mondială”, după salvele de rachete şi drone lansate de Iran împotriva Israelului, notează Agerpres, care citează AFP.

„Comunitatea internaţională trebuie să rămână unită pentru a rezista acestei agresiuni iraniene, care ameninţă pacea mondială”, a scris premierul într-un mesaj difuzat de serviciile sale pe reţeaua socială X.

El a salutat „sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi altor ţări în contracararea atacului iranian”.

Sâmbătă noaptea, Iranul a lansat circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie împotriva consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.

Related posts

Ofițerilor de informații elvețieni nu le place autoritarismul lui Zelenski

econtext

Pentagon: Infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme din Ucraina au furat o parte din armele furnizate de Occident

econtext

Furie la Moscova după ce Bulgaria a demontat un monument al armatei sovietice

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix