23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Iata de ce nu se va ieftini benzina! Cat reprezinta taxele si accizele in pretul benzinei in toate statele europene. TOP european

Ultima scumpire a carburantilor a generat discutii intense in jurul acestei teme, preocuparea centrala fiind, evident, gasirea unor solutii pentru a tempera acest avans furibund al preturilor.

Recent, mai multi lideri politici au cerut statului sa scada taxele si accizele la carburanti, pe motiv ca acestea ar reprezenta jumatate din pretul benzinei si al motorinei.

Dar este acest lucru posibil? Exista vreun stat european in care accizele si taxele (in speta, taxa pe valoarea adaugata – TVA) sa fi fost reduse astfel incat sa fie ieftinita benzina?

Econtext va prezinta o abordare diferita asupra carburantilor. Va prezentam cat din pretul benzinei reprezinta accizele si TVA-ul. In toate statele Uniunii Europene.

Benzina, motorina, petrol

Pana atunci, sa mai spunem ca Econtext a analizat evolutia pretului la benzina si motorina in diverse modalitati. Am calculat inclusiv cat ar trebui sa fie pretul real al benzinei. Cu peste 10% mai putin. Dar iata cateva dintre cele mai importante analize despre carburanti.

Cum ne gaseste benzina la inceput de an? In Ungaria s-a ieftinit cu 10%. Topul statelor europene dupa pretul la benzina din ultimele luni

Benzina ar trebui sa se ieftineasca cu peste 12%! Vezi cat ar trebui sa coste acum

Topul statelor europene dupa pretul motorinei. Vezi in ce state din UE e mai scumpa motorina decat benzina

Din aprilie si pana acum, petrolul s-a ieftinit cu 30%. Petrolisti, cat mai trebuie sa scada pretul petrolului ca sa ieftiniti benzina?

Jumatati de masura pentru petrolisti: Cand creste cotatia petrolului scumpesc benzina, dar cand se ieftineste petrolul uita sa scada pretul benzinei

Pondere

Iar in aceasta analiza, Econtext va arata care este ponderea accizelor si TVA-ului in pretul benzinei. In toate tarile europene.

Pretul unui litru de benzina este format din patru componente majore: pretul de cumparare a materiei prime (petrol), cheltuielile companiei (cu transport, rafinare, distributie, livrare la pompa, angajati, etc – pe care le vom denumi generic ‚Cheltuieli de rafinare si livrare’), accize si TVA. Petrolul se tranzactioneaza in dolari, dar noi am echivalat in euro, pentru o mai buna intelegere.

In privinta primei componente, pretul de achizitie al petrolului, el este cam acelasi in toate statele europene, 0,59 – 0,6 euro pe litru. Diferentele apar la celelalte capitole.

Accize si TVA

In privinta accizelor si a TVA-ului, Romania sta destul de bine in comparatie cu celelalte state din UE. Cea mai mare pondere a accizelor si TVA-ului in pretul benzinei se regaseste in Irlanda.

Acestea reprezinta 62% din litrul de benzina. Cel mai bine stau Bulgaria si Cipru, unde accizele si TVA-ul reprezinta doar 41% din pretul de vanzare al benzinei.

Practic, costul materiei prime (petrol) nu depinde de statele europene, accizele evolueaza pe baza acordurilor europene. Ceea ce inseamna ca nu este prea mult loc pentru ieftinirea benzinei.

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/iata-de-ce-nu-se-va-ieftini-benzina-cat-reprezinta-taxele-si-accizele-in-pretul-benzinei-in-toate-statele-europene-top-european.html

 

 

 

Related posts

CORONAVIRUS bagă economia României în colaps. TOP 10 EFECTE NEGATIVE generate de pandemie

Asaftei Bogdan

Analiza Econtext: Pensiile au reprezentat 72% din cat au castigat toti salariatii in 2010

Asaftei Bogdan

CUM NE AMAGESC SONDAJELE! Vezi cat de mult s-au inselat sondajele in privinta referendumului

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix