33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

INS: Impactul prăbușirii demografice și deficitul comercial asupra economiei, cele mai mari probleme ale României

Președintele Institutului Național de Statistică INS, Tudorel Andrei, a atras atenția asupra consecințelor grave pe care prăbușirea demografică le are asupra întregii societăți și economiei românești, dar a avertizat și cu privire la deficitul comercial înregistrat în sectorul produselor agroalimentare.

Președintele INS Tudorel Andrei a tras semnalele de alarmă cu ocazia unei gale organizate la Ateneul Român, unde i-a fost acordat Premiul Eugeniu Carada pentru Economie. Conform rezultatelor recensământului efectuat acum un an, România a înregistrat o scădere de un milion de persoane în ultimii zece ani. Această prăbușire demografică are deja consecințe grave asupra întregii societăți și economiei românești.

Declinul demografic și deficitul comercial, două mari probleme ale României

„Să semnalăm care sunt riscurile majore ale declinului demografic în care se află România. Pentru fiecare dintre noi, 10 ani înseamnă foarte mult din viață. Pentru o națiune, 50-100 de ani nu înseamnă nimic.

Gândiți-vă ce înseamnă că, pe actualele proiecții demografice, România va fi, în 2050-2060, cu o populație de 15 milioane de locuitori. Practic, vom fi la nivelul populației anului 1920. Cu mult mai puțin decât acum.”, a spus Tudorel Andrei.

În continuare, președintele INS a punctat că din 1990 încoace, România a avut doar 2 ani de excedent. El a mai explicat că suntem o țară cu potențial extraordinar, o țară în care 45% din populație trăiește în mediul rural, însă din păcate, suntem o țară europeană cu un deficit comercial contagios pe balanța de produse agroalimentare, unul foarte grav.

„Numai în 2 ani din cei 30 de ani analizați am reușit să avem excedent, iar asta a fost întâmplător. Nu întâmplător mi-am început cartea cu două citate: unul din Mihai Eminescu, iar altul din Nicolae Xenopol. Ceea ce spuneau la momentele respective se întâmplă și acum: exportăm mult, volum mare, și importăm, din păcate, produse de volum mic și foarte, foarte scumpe. O societate nu poate fi democratică dacă nu are o statistică puternică. Istoria unei țări se scrie prin datele statistice”, a adăugat Tudorel Andrei.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică și profesor la Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, a fost onorat cu Premiul Eugeniu Carada pentru Economie în cadrul celei de-a X-a ediții a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România. Acest premiu i-a fost acordat pentru volumul său intitulat „Comerțul exterior al României cu produse agroalimentare 1990 – 2020”, publicat de Editura Academiei Române în anul 2022.

Related posts

MIRAJUL AURULUI: TOPUL POLITICIENILOR care au cele mai scumpe bijuterii si obiecte de lux. VEZI din ce partide sunt bogatii bogatilor

Asaftei Bogdan

Top inedit al salariilor: cat castiga pe ora angajatii din Romania. Vezi unde se plateste cel mai bine ora de lucru

Asaftei Bogdan

DE CE ROMANIA va iesi ultima din criza. VEZI pericolul imens care ne-a lovit si care ne trage masiv in jos

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix