0.9 C
București
11 decembrie 2023
econtext.ro
ACTUAL

Intelectualii din Romania, printre saracii Europei. Clasamentul statelor europene dupa numarul intelectualilor care traiesc la limita saraciei

Romania are printre cei mai multi saraci din Uniunea Europeana.

Este un lucru arhicunoscut ca saracia se gaseste in tara noastra la nivelul tuturor categoriile sociale.

Econtext a prezentat in dese randuri modul in care saracia vietuieste in tara noastra.

Una dintre analizele care au facut cea mai valva in Romania se refera la numarul persoanelor care se hranesc la cantinele pentru saraci.

Afla aici cati romani mananca la cantinele de ajutor social. Vezi situatia din fiecare judet

Astazi vom vorbi insa despre o alta fata a saraciei. Potrivit unei analize realizate de Econtext, suntem in prima jumatate a clasamentului in functie de numarul persoanelor cu studii superioare care traiesc la limita saraciei.

Mai exact, 11,3% din intelectualii Romaniei traiesc la limita saraciei. Cu alte cuvinte, unul din noua intelectuali de abia supravietuieste! Procentajul de 11,3% plaseaza tara noastra pe a opta pozitie in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata intelectualilor saraci.

Cum masuram saracia

Uniunea Europeana utilizeaza o definitie relativa pentru a masura saracia. UE considera ca o persoana este saraca daca are „un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu national”.

Mai explicit, blocul comunitar considera o persoana ca fiind saraca „daca resursele sale sunt atat de insuficiente incat o impiedica sa aiba un standard de viata considerat ca fiind acceptabil de societatea in care traieste”.

Viata de pe azi pe maine

In bani, o persoana se afla la limita saraciei in Romania daca traieste cu circa 100 de euro pe luna.

Dupa cum spuneam, 11,3% din intelectualii Romaniei sunt in pragul saraciei. Procent ce ne plaseaza pe locul opt in UE. Topul intelectualilor saraci este condus de Lituania, unde 17,2% din persoanele cu studii superioare se zbat sa traiasca de pe o zi pe alta.

Pentru noi, un lucru pozitiv, daca am putea sa-l numim asa, este ca depasim tari mult mai bogate si cu un nivel de trai mult mai ridicat decat al nostru. Astfel, ne plasam dupa tari precum Spania, Marea Britanie sau Olanda.

Ce inseamna acest lucru? Ca aceste trei state, dar si altele, au mai multi intelectuali care traiesc la limita saraciei, in comparatie cu Romania. De exemplu, in Spania, 11,9% din persoanele cu studii superioare traiesc la nivelul pragului de saracie.

In mod normal, ne-am fi asteptat ca statele bogate sa aba cei mai putin intelectuali saraci. Dar nu este deloc asa. Total neasteptat, alte tari sunt la coada clasamentului, cu cele mai scazute rate ale intelectualilor saraci.

 

Dar iata clasamentul total, pentru a vedea care este rata intelectualilor saraci in fiecare stat din Uniunea Europeana:

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/intelectualii-din-romania-printre-saracii-europei-clasamentul-statelor-europene-dupa-numarul-intelectualilor-care-traiesc-la-limita-saraciei.html

Related posts

Harta infractionalitatii! Unde este cel mai nesigur de trait in Romania. Topul judetelor dupa numarul infractiunilor

Asaftei Bogdan

Românii care pot obține permis de conducere fără școală de șoferi. Legea a intrat în vigoare

econtext

Ludovic Orban: Singura decizie corectă a CSM nu poate fi decât excluderea din magistratură a celor trei judecători care au decis achitarea în cazul Gheorghe Ursu

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More