23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Klaus Iohannis a dezvăluit ce îl deosebește de Mark Rutte, rivalul său pentru șefia NATO. Replica pe măsură dată de olandez

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, că abordarea sa şi a contracandidatului său la funcţia de secretar general al NATO, Mark Rutte, sunt „uşor diferite” în ce priveşte viitorul Alianţei.

Întrebat de presă Klaus Iohannis, ce îl diferenţiază de premierul olandez Mark Rutte, Iohannis a răspuns: „Cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi cu siguranţă sunt unele teme unde abordările noastre … ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”.

Klaus Iohannis a spus, înainte de a participa la Consiliul European, că are cu Mark Rutte o relaţie „normală” şi o „competiţie constructivă”.

În ziua în care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO, preşedintele Iohannis a publicat, în Politico, un „decalog” care ilustrează modul în care priveşte viitorul NATO, informează Agerpres.

Şeful statului a spus că acest „decalog” a fost „foarte bine primit”.

„Am avut discuţii bilaterale cu aliaţi şi mulţi au menţionat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante”, a detaliat el.

Întrebat dacă a discutat şi cu reprezentanţii statelor care îl susţin pe Rutte la funcţia de secretar general al NATO, Iohannis a spus că „aceste poziţii vor fi exprimate de statele respective şi de reprezentanţii lor, nu de mine”. „Despre aceste chestiuni nu se prea fac declaraţii, decât în formatul NATO”, a adăugat el.

Iohannis a vorbit şi despre discuţiile cu reprezentanţii statelor care îl susţin în cursă.

„La NATO nu este o procedură publică, nu se votează. Rezultatul se stabileşte consensual şi atunci aceste discuţii sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu doreşte ca în spaţiul public să se vehiculeze felul în care au reacţionat. Eu cunosc reacţiile, dar pentru a proteja aceste sensibilităţi, prefer să nu le spun public”, a explicat el.

Întrebat dacă vizează şi altă funcţie la nivel înalt european, Iohannis a răspuns: „Eu mă concentrez pe discuţiile pentru NATO”.

Rutte: „Iohannis este un om minunat”

De partea cealaltă, premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, joi la Bruxelles, despre contracandidatul său la şefia NATO, Klaus Iohannis, că acesta este „un om minunat”, „este preşedintele României de 10 ani şi a lucrat bine aproape mereu cu acesta. „Este un lider credibil pentru ţara lui”, a adăugat Rutte, care nu a vrut să comenteze ce şanse ar avea şeful statului român să devină secretar general al NATO, potrivit News.ro.

„Cu siguranţă nu o să fac asta, pentru că este un om minunat. Este preşedinte al României de 10 ani şi am lucrat bine aproape mereu. Este un lider credibil pentru ţara lui. Cât despre NATO, aşa cum ştiţi, nu zic nimic”, a declarat Mark Rutte, întrebat cât de departe stă de Klaus Iohannis şi cât de comod va fi la reuniunea Consiliul European, în contextul în care preşedintele Iohannis s-ar crede un şef al NATO mai bun decât el şi dacă a încercat să îi facă semne pe sub masă preşedintelui Iohannis sau e prea departe.

Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannsi este un lider credibil şi pentru NATO, premierul olandez a răspuns: „Nu o să spun nimic despre NATO, nimic”.

„În afară de ce i-am zis unui coleg de-al vostru în octombrie anul trecut”, a completat Rutte.

Related posts

A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

econtext

Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul

econtext

Senatul, noi drepturi pentru Poliția Locală. Ce trebuie să știe șoferii

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix