19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Kremlinul acuză România că vrea să ”anuleze cultura rusă”

Kremlinul a trimis un mesaj special României, pe care o acuză că vrea să ”anuleze” cultura rusă, după ce autoritățile au reziliat un contract prin care puneau la dispoziție două cinematografe de stat pentru difuzarea unor filme de propagandă rusă.

Ministerul rus de Externe a transmis joi un mesaj special pentru România. Kremlinul acuzăcă țara noastră că vrea să ”anuleze” cultura rusă, după ce autoritățile nu au mai permis difuzarea a două filme ruse de propagandă în cinematografe de stat din București.

Mesajul transmis de Maria Zaharova vizează direct instituția media din România care a dezvăluit intenția statului de a difuza filme de propagandă, dar și Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, cea care a reziliat ulterior înțelegerea favorabilă Kremlinului.

”Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema încheiat cu ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția închisă a minunatelor filme rusești „Provocarea” și „Vremea Celor Dintâi”.

Sunt filme spectaculoase și care afirmă viața, dedicate istoriei și modernității astronauticii. Decizia a fost „forțată” prin presa părtinitoare, condusă de redacția locală a „Europei Libere” și de Ministerul Culturii din România”, a declarat Maria Zaharova, potrivit unei postări a Ambasadei Rusiei la București.

Potrivit celei care spunea la un moment dat că Rusia a invadat Ucraina din cauza gospodinelor ucrainene care nu voiau să le dea rețeta lor de borș, ”aceasta este o manifestare tipică a unei încercări de a „anula” cultura rusă. Acest lucru se încadrează în schița generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună o cenzură atotcuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”.

Kremlinul se îndreaptă apoi spre cinefilii români: ”Perdanții vor fi cetățenii României, iubitori de cinema care și-au manifestat în repetate rânduri interesul de a prezenta filmele menționate cu traducere în limba română. Acum sunt lipsiți de asta”.

La final, Rusia care interzice locuitorilor săi (dar nu și elitei) accesul la tot ce ține de lumea civilizată și îi ucide pe toți cei care nu i se supun dictatorului Vladimir Putin vorbește României despre libertate.

”Încercările de a închide „cortina de fier” în cultura mondială sunt sortite eșecului. La rândul său, Rusia este fidelă principiilor libertății creative și rămâne deschisă artiștilor din toate țările.

Vom fi bucuroși să facem cunoștință cu realizările cinematografiei românești în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova, care începe în curând”, a mai spus Maria Zaharova.

Related posts

Reuters: Sfârşitul jocului pentru Israel? Niciun semn de plan postbelic pentru Gaza

econtext

Zelenski: Pregătim eliberarea Crimeei. Ocupanții ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia

econtext

Reuters: Germania s-a răzgândit în privința angajamentului de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare / Cum a promis Olaf Scholz în mod repetat acest lucru

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix