33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

NOUA CLISEE legate de condamnarea lui Gigi Becali. VEZI de ce nu trebuie compatimit infractorul Becali si cum se incearca martirizarea lui

Romania din aceste zile este cuprinsa de o dezbatere aprinsa asupra condamnarii lui Gigi Becali.

Fapt perfect normal, numai ca, asa cum se intampla de cele mai multe ori, se strecoara si multe aberatii, iar compatimirea subiectiva, emotionala, ne acopera partial sau total judecata.

Sa nu uitam, este vorba despre condamnarea unui om pentru o infractiune, acest personaj nefiind bagat la inchisoare pentru o fapta inexistenta.

Din acest motiv, Econtext a sintetizat cateva din cele mai populare clisee care circula in acest moment cu privire la Gigi Becali. Si am selectat noua astfel de clisee, pe care le redam in continuare, cu mentiunea normala ca lista ramane deschisa.

Infractori si infractiuni

Publicatia Econtext nu este la prima analiza despre infractorii si infractiunile din Romania sau despre sistemul juridic din tara noastra. IATA si alte analize pe aceasta tema:

 

Becali, in topul romanilor celebri care au infundat puscaria. Vezi TOPUL INTEGRAL AL PUSCARIASILOR FAIMOSI din Romania

 

LISTA DEMNITARILOR INFRACTORI! TOPUL celor 55 de politicieni care iau bani ilegal din mai multe functii

INCHISOAREA DATORNICILOR! Peste jumatate din patronii din Romania au restante la banci. VEZI si cati someri si salariati nu pot sa-si plateasca creditele la timp

 

Harta infractionalitatii! Unde este cel mai nesigur de trait in Romania. Topul judetelor dupa numarul infractiunilor

 

IATA CARE SUNT CELE NOUA CLISEE ABERANTE LEGATE DE GIGI BECALI:

  1. Om darnic

Se speculeaza ca un om darnic, cu suflet bun, asa cum e patronul Stelei, nu merita sa ajunga la puscarie.

Dar meritul nu are nici o legatura cu fapta incriminata, nu este judecat omul Gigi Becali in tot ansamblul sau, cu toate faptele sale, bune si rele, ci doar o anumita fapta, care a fost considerata infractiune si pedepsita ca atare de legislatia Romaniei.

  1. Dar altii care fura miliarde

Altii fura cu miliardele si el este inchis doar pentru un schimb de terenuri. Alt cliseu care circula in mentalul colectiv si care este eronat.

In primul rand, infractiunea sa nu este una minora, iar ea a generat averea de astazi a afaceristului Becali. In plus, aici este judecat Gigi Becali, nu toata clasa infractorilor, astfel incat cei de la baza ei, din ‘clasa mica;, care fac infractiuni mai marunte, sa fie amnistiati daca nici cei mari nu sunt penalizati.

In plus, aceasta este o gandire periculoasa, deoarece pune laolalta toata clasa infractionala, acorda o vina colectiva, iar toata aceasta clasa nu va fi niciodata starpita in totalitate ei. Astfel, se merge pe urmatoarea idee: daca nu poti starpi clasa infractionala in ansamblul ei, sa nu distrugem nici macar un singur membru al ei. Aceasta ar fi ideea de baza a acestui cliseu.

  1. Compatimirea pentru pedeapsa primita

Un alt cliseu periculos. Foarte multa lume si-a exprimat regretul pentru suferinta pe care o va indura prin aceasta pedeapsa, atat el, cat si familia lui. Acest cliseu este inoculat pentru a genera clementa din partea autoritatilor. Ceea ce este total eronat.

Nu trebuie sa avem nici un regret fata de faptul ca un infractor a ajuns la inchisoare, fata de faptul ca justitia si-a facut datoria si a pus un infractor in spatele gratiilor. Sufera? El, familia lui? Trebuia sa nu comita fapte ilegale pentru a nu suferi.

Un proverb romanesc spune: Dormi cum iti asterni. Dimpotriva, trebuie sa avem un sentiment de mandrie ca justitia romana si-a facut treaba in acest caz.

  1. Cum ne va schimba viata

Alt cliseu: de ce s-a luat aceasta decizie, condamnarea lui Becali ne va schimba viata in mai bine? Nu orice act ne influenteaza direct, dar mai multe acte corecte pot avea impact pozitiv asupra vietii noastre, pot crea un cadru legal in Romania, unde omul corect sa poata trai in siguranta.

  1. Sustinatorul familiei

Trebuie eliberat pentru ca el este sustinatorul familiei. Un alt cliseu de prost gust, la care a apelat joi chiar condamnatul in cauza. Cat de nesimtita poate fi o astfel de afirmatie in conditiile in care vorbim de o familie multimilionara? Si-a pierdut Becali locul de munca prin aceasta condamnare si a ramas familia sa pe drumuri? Nu mai are ce manca familia sa?

  1. Altii ii vor raul

Sunt oameni invidiosi care ii vor raul, el a ajuns la inchisoare din vina altora, unor oameni rai (in speta, Traian Basescu). Acest este un caz clasic de indepartare a atentiei de la actul in sine, o manipulare de manual.

Cum sa fie altcineva vinovat de faptul ca Becali a ajuns la inchisoare? A savarsit altcineva infractiunile lui Becali, a facut altcineva schimbul de terenuri si multe alte infractiuni, unele prezentate si in direct la televizor (ex.: cum fugea cu o sacosa de bani pentru a mitui fotbalisti).

  1. Incurajarea infractorului

Incurajarea infractorului de a trece cu bine peste acest necaz, peste aceasta napasta. O astfel de gandire, desi partial indreptatita, ascunde in ea ideea ca pedeapsa primita nu ar fi corecta, ca sanctiunea ar fi nemeritata, fapta neexistand. Ca Becali trebuie sa reziste si sa treaca peste acest rau. Este o alta incercare de a minimaliza infractiunea comisa si de a-l martiriza pe patronul Stelei.

  1. Nu te bucura pentru raul altuia

Nu e bine sa te bucuri de raul altuia, ca ti se va intampla si tie un rau! Dar aici nu este vorba de un rau, ci de o pedeapsa aplicata pentru savarsirea unei infractiuni, de faptul ca s-a facut dreptate in acel caz.

Sentimetul pozitiv vine pentru faptul ca justitia si-a facut datoria. In plus, acest cliseu creeaza o idee de pedeapsa arbitrara, ca si cum raul patimit ar veni arbitrar si nu in urma unor infractiuni realizate. Or acest lucru este total eronat, nu ni se va intampla absolut nimic atata timp cat nu comitem infractiuni. Astfel, aceasta amenintare este cel putin puerila!

  1. Martirul Becali

Mediatizarea excesiva care are ca efect martirizarea lui. In aceste momente, a inceput o ‘lupta’ crancena in a vana orice detaliu despre Gigi Becali. Voit sau nu, acest demers are ca efectul martirizarea infractorului in cauza.

 

http://www.econtext.ro/eveniment–2/justitie/noua-clisee-legate-de-condamnarea-lui-gigi-becali-vezi-de-ce-nu-trebuie-compatimit-infractorul-becali-si-cum-se-incearca-martirizarea-lui.html

 

Related posts

Război în Israel, ziua 3. Rachete Hamas, lansate asupra aeroportului din Tel Aviv. Român mort în război. Update

econtext

„Nimic nu ne va opri!” Ucraina ar fi provocat Rusiei daune de peste 100 de milioane de dolari într-o singură dimineață. Oleșciuk: „Au distrus trei avioane inamice deodată”

econtext

Cat castiga presedintii statelor din Uniunea Europeana! Basescu are cel mai mic salariu dintre toti sefii de stat din UE

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix