21.6 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

O nouă superputere militară se naște în Europa. Câte miliarde $ investește să îl doboare pe Putin?

O nouă superputere militară se naște în Europa. Câte miliarde $ investește să îl doboare pe Putin? Continentul european a fost dominat de superputeri precum Franța, Germania și Regatul Unit de zeci de ani. Dar există o nouă putere în creștere în Europa.

O nouă superputere militară se naște în Europa. Câte miliarde $ investește să îl doboare pe Putin?
Apropierea țării de Belarus, Rusia și enclava rusă Kaliningrad, foarte importantă pentru strategiile Mării Baltice, o face un actor cheie în apărarea Europei de Nord-Est.

Polonia se străduiește să dețină supremația militară în Europa continentală printr-o serie de tranzacții majore cu arme, la costuri enorme.

Liderii partidului de guvernământ Law & Justice (PiS) au anunțat că țara urmărește să aibă cea mai puternică armată din Europa în următorii doi ani, datorită modernizării majore a echipamentelor existente și a unei întăriri masive a trupelor sale.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică, încât să nu fie nevoită să lupte”, declara prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki în noiembrie anul trecut, când țara sărbătorea independența față de Uniunea Sovietică.

El a promis că țara va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.

Potrivit Global Firepower’s 2023 Military Strength Ranking, cele mai puternice armate din Europa – după Rusia – sunt în prezent Marea Britanie, Franța și Italia.

Poziția Regatului Unit se datorează în mare parte forței de luptă și puterii aeriene, în timp ce Franța se remarcă printr-o flotă puternică de elicoptere și mai multe nave de război, iar Italia dispune de 404 elicoptere și două portavioane.

Polonia era a cincea în clasament, dar pusese deja în mișcare planul care o va conduce la obținerea celei mai puternice armate din Europa, în timp ce. cheltuielile militare din ar putea crește la 5% din PIB-ul țării în următorul deceniu.

În prezent, Polonia a făcut comenzi pentru sute de vehicule americane, germane și sud-coreene și și-a extins cheltuielile pentru apărare la peste 3% din PIB.

Țara vrea să recruteze 150.000 de soldați în următorul deceniu, ceea ce va aduce armata sa de la actualul 128.000 de personal activ și 36.000 de trupe de apărare teritorială la 300.000 de soldați până în 2035, potrivit euronews.com.

Cu noile trupe, țara va crea șase divizii blindate – în timp ce Franța iar Germania au doar două, iar Marea Britanie are una singură.

De asemenea, Polonia a achiziționat peste o mie de tancuri noi și 600 de piese de artilerie, în principal din Coreea de Sud și SUA. Acestea vor aduce puterea de foc a țării mai mare decât cea a Regatului Unit, Franței, Germaniei și Italiei la un loc.

În iulie, Polonia a primit 33 de tancuri M1 Abrams noi, ca parte a unei comenzi de 250, în valoare de 4,9 miliarde de dolari, din care a primit primele zece.

180 de tancuri K2 Black Panther vor fi livrate Poloniei până în 2025, pentru 3,5 miliarde de dolari, în timp ce 820 dintre tancuri vor fi produse în Polonia sub licența obținută din Coreea de Sud pentru următorii zece ani.

În ceea ce privește artileria, Polonia a cheltuit 10 miliarde de dolari pentru a achiziționa 468 de lansatoare de rachete HIMARS de același tip care se află în posesia forțelor Ucrainei împotriva rușilor.

Aceste investiții uriașe pune țara într-o nouă poziție în Europa și NATO. Cu acest parcurs, este foarte probabil ca Polonia să devină puterea europeană continentală primară sau secundară după Franța, consideră analiștii militari.

Related posts

Război în Israel, ziua 95. Raport al serviciilor de informații militare americane

econtext

Romanii au ajuns sa caute de munca si cu lupa! Vezi unde mai gasesti de munca in tara noastra

Asaftei Bogdan

Șeful diplomației britanice: SUA pun securitatea occidentală în pericol întârziind ajutorul pentru Ucraina

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More