19.8 C
București
13 aprilie 2024
econtext.ro
AGROPORT Recomandate

România suferă pentru importurile făcute de Ucraina! Ministerul Agriculturii, țapul ispășitor!

România va primi cea mai mică sumă din compensaţiile acordate de Comisia Europeană pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina, comparativ cu Polonia şi Bulgaria, dar vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români, susţine prim-vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu, potrivit wall-street.ro.

„Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informaţii, ţara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeşte 30 de milioane de euro şi Bulgaria, care primeşte 16 milioane de euro. Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. (…) România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin ţara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina”, a scris, pe Facebook, Dan Motreanu.

El consideră că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor, întrucât fermierii români sunt dezavantajaţi de concurenţa cerealelor provenite din Ucraina.

„Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obţinut promisiunea sprijinului pentru fermierii români, din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE. (…) Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuţii care revin Ministerului Agriculturii”, a punctat Motreanu.

Potrivit sursei citate, cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Pe de altă parte, exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu.

„Nu există suficiente capacităţi de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiţii, fermierii nu îşi mai pot continua munca”, a arătat prim-vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu.

Acesta a transmis că România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul ţării noastre, dar în acelaşi timp, „trebuie să apărăm interesele fermierilor români”.

Şase ţări est-europene (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) au solicitat la Consiliului Miniştrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles, soluţii pentru a compensa pierderile fermierilor suferite din cauza importurilor de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina.

România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale şi a permis ca volume importante de mărfuri să intre în ţară fără controale fitosanitare.

Related posts

ASF a cerut plafonarea RCA începând cu luna în curs!

Popescu Dan Cristian

Scandal imens între faimoșii de la Survivor! Jorge și Vica au făcut circ!

Axinte Dan

Putin merge în Ucraina! Când va ajunge liderul rus pe pământ ucrainian?!

Axinte Dan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More