15.2 C
București
28 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

SUA: Rezervele de muniții ale Ucrainei sunt la o limită critică. Borrell: UE trebuie să facă mai mult pentru a livra armament

Rezervele de muniții ale Ucrainei sunt la o limită critică, după cum evaluează SUA, iar până la finalul lunii martie situația va deveni „catastrofală”.

SUA: Rezervele de muniții ale Ucrainei sunt la o limită critică.

„Sfârșitul lunii martie este un moment crucial pentru soarta trupelor ucrainene”, spun oficialii americani, dacă Congresul american nu reușește să adopte imediat pachetul de ajutor militar.

Casa Albă a făcut o legătură directă între cucerirea Avdiivka de către ruși și lipsa de muniții din SUA, care i-a forțat să se retragă de pe un aliniament fortificat, care rezistă atacurilor armatei ruse din 2014.

SUA crede că scenarii similare se vor desfășura și în alte părți ale frontului, Kievul fiind nevoit „să facă alegeri dificile cu privire la locul în care să-și distribuie apărarea antiaeriană rămasă”. Astfel, rușii au intensificat atacurile aeriene, dar și cele terestre.

Până în prezent, AUA a trimis Ucrainei un ajutor militar evaluat la 44 de miliarde de dolari, ce constă în armament sofisticat, precum rachete antiaeriene Stinger, vehicule de lupta Bradley și Stryker, o baterie Patriot, lansatoare HIMARS și 21M1, dar și tancuri Abrams. Însă, fără aceste muniții, echipamentul devine inutil.

Borrell: Ţările din UE trebuie să facă mai mult pentru a livra muniţii Ucrainei

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să facă mai mult pentru a trimite muniţii în Ucraina, care suferă de o penurie de arme în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP şi EFE.

„Soldaţii ucraineni sunt hotărâţi să lupte, dar au nevoie de muniţii. De urgenţă şi în cantităţi enorme”, a transmis Borrell miniştrilor de externe şi ai apărării din cele 27 de state membre într-o scrisoare datată miercuri.

În contextul în care sâmbătă se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Borrell a reamintit că UE nu şi-a respectat promisiunea de a livra un milion de obuze Kievului până în luna martie a.c..

„Întârzierile în livrarea de muniţii au un cost în materie de vieţi umane şi slăbesc capacităţile de apărare ale Ucrainei”, atrage el atenţia.

Din februarie 2023, UE a donat Ucrainei 355.000 de obuze de 155 mm, iar până în luna martie se aşteaptă să livreze 524.000 de obuze. Conform calculelor Bruxellesului, un total de 1.115.000 de obuze vor fi livrate până la sfârşitul acestui an.

„Ascultându-i pe prietenii noştri ucraineni, este clar că aceasta nu este suficient”, a spus Borrell, care a insistat asupra diferitelor opţiuni pe care le au ţările UE pentru a livra arme Kievului.

„Cred deci că este de datoria şi responsabilitatea mea să apelez din nou la dumneavoastră pentru a vedea ce putem face mai mult pentru a sprijini Ucraina”, a transmis în scrisoarea sa şeful diplomaţiei europene.

Potrivit lui Josep Borrell, posibilităţile pe care le au la dispoziţie statele membre se împart între „să caute mai adânc în stocurile pe care le au”, să facă mai multe comenzi la companiile europene, să cumpere muniţii acolo unde acestea sunt disponibile şi să finanţeze industria ucraineană.

„Ceea ce este necesar, sunt lichidităţi financiare imediate.A nu face nimic nu este o opţiune”, a declarat Borrell.

În acest sens, el a spus că industria militară europeană şi-a mărit capacitatea de producţie cu cel puţin 40% şi că ceea ce are nevoie sunt „comenzi (de achiziţie) concrete cu finanţare adecvată”.

Agenţia Europeană de Apărare, a indicat Borrell, a încheiat 60 de contracte-cadru pentru muniţii de calibru 155 mm care „au fost insuficient utilizate” şi care poate absorbi comenzi în valoare de 1,5 miliarde de euro, cerând „o utilizare mai bună” a acestor achiziţii comune, potrivit EFE.

În plus, el a spus că Ucraina este pregătită să-şi mărească propria capacitate de producţie dacă primeşte investiţii străine. Dar, din nou, „este nevoie de finanţare”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

El a reamintit că Fondul european pentru pace, pe care UE l-a folosit în principal pentru a finanţa livrările de arme către Kiev, este disponibil pentru a oferi finanţare pentru unele dintre aceste opţiuni.

Astfel, fondul poate rambursa guvernelor o parte din banii pe care îi cheltuiesc pentru a cumpăra obuze de 155 mm de la industria UE sau norvegiană, sau pentru muniţii şi rachete care sunt fabricate în mare parte în UE, chiar dacă sunt finalizate în ţări terţe.

De asemenea, acesta poate finanţa achiziţii de la producători europeni, chiar dacă o parte a lanţului de aprovizionare se află în afara UE, a mai explicat Borrell.

În timp ce sâmbătă se împlinesc doi ani de la declanşarea de către Rusiei a invaziei sale pe scară largă în Ucraina, Kievul se află într-o poziţie „extrem de dificilă” pe front, a recunoscut luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind în special lipsa de muniţii.

Related posts

Nou război? O țară ce găzduiește mii de soldați ruși iese de sub influența Moscovei. Rolul Franței

econtext

Topul judetelor dupa rata infractiunilor. Unde este cel mai periculos de trait in Romania

Asaftei Bogdan

Alegeri prezidențiale în Rusia. Candidații se înghesuie la scaunul lui Putin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix