23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Uniunea Europeană vrea să impună statelor membre de unde să-și cumpere armament. Cine e favorizat

Uniunea Europeană vrea să impună statelor membre de unde să-și cumpere armament. Cine e favorizat? Uniunea Europeană își propune să cumpere 50% din armele produse și stocate în bloc și să coopereze cu Ucraina până cel puțin în 2030.

Uniunea Europeană vrea să impună statelor membre de unde să-și cumpere armament. Cine e favorizat? Textul documentului propus se află pe site-ul Comisiei Europene

Potrivit documentului, principalele motive pentru adoptarea acestei strategii sunt amenințarea militară din partea Rusiei și dependența statelor membre UE de armele vândute de țări terțe.

Uniunea Europeană vrea să impună statelor membre de unde să-și cumpere armament. Cine e favorizat

În 2022, cheltuielile UE pentru apărare au crescut la 240 de miliarde EUR, dar 78% din achiziții au avut loc în afara UE.

Majoritatea armelor au fost cumpărate din Statele Unite.

Autorii documentului remarcă nivelul scăzut de cooperare a statelor membre drept una dintre principalele probleme ale industriei de apărare deficitară din UE.

Guvernele cumpără arme separat, în funcție de interesele lor. Din această cauză, companiile de apărare sunt forțate să opereze pe mai multe piețe dispersate, mai degrabă decât pe una mare și integrată.

Țări europene au cumpărat recent din ce în ce mai mult arme gata făcute din țări terțe, în loc să investească în capacități și locuri de muncă în UE, se arată în document, potrivit pravda.com.ua.

Ca urmare, companiile de apărare devin dependente de exporturi, iar clientul național nu mai este o prioritate pentru ele.

Pentru a rezolva problemele urgente din industria de apărare, strategia prevede ca țările membre să atingă niște indicatori până în 2030, după cum urmează:

40% din achizițiile de apărare trebuie făcute în comun de statele membre;

Comerțul cu arme între statele membre ar trebui să reprezinte cel puțin 35% din totalul pieței de arme a UE;

Până în 2030, 50% din achizițiile de apărare ar trebui făcute în cadrul Uniunii Europene, iar până în 2035 această sumă ar trebui să ajungă la 60%.

Strategia prevede, de asemenea, investiții directe în industria de apărare de 1,5 miliarde USD în perioada 2025-2027, în cadrul Programului european comun de investiții în apărare (EDIP).

Un paragraf separat din document menționează Ucraina. Se subliniază că aprofundarea cooperării cu complexul de apărare ucrainean va deveni parte a obligațiilor de securitate ale UE față de Ucraina.

În special, Ucraina va putea participa la achizițiile comune de arme ale UE, iar industria națională de apărare va putea primi sprijin financiar din partea EDIP. Pentru acesta din urmă, pot fi atrase profituri din activele rusești înghețate.

Structurile politice europene vor explora posibilitatea de a stimula în continuare cooperarea dintre Uniunea Europeană și industria de apărare ucraineană.

Pentru a consolida cooperarea, un forum UE-Ucraina privind industria de apărare se va desfășura în 2024.

Economie de război

Comisia Europeană analizează trecerea industriei armelor la modul de economie de război pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, deoarece țările din est ale Uniunii ar putea fi în pericol.

Decizia țărilor europene de a produce și cumpăra în mod independent arme este legată și de situația politică instabilă din Statele Unite.

Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, a remarcat că UE ar trebui să ia în considerare crearea unei versiuni europene a schemei de Vânzări Militare Străine din SUA și să promoveze mai activ producătorii europeni pe scena mondială.

Related posts

Putin ia la țintă armele date Ucrainei de Occident. România a promis muniție pentru artilerie

econtext

Oamenii de afaceri: Parlamentul „adâncește nesiguranţa cetăţenilor şi neîncrederea mediului privat”

Popescu Dan Cristian

Expoziția-eveniment „Universul lui Salvador Dali” va putea fi vizitată, pentru prima dată în București

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix