10.2 C
București
23 februarie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Vestea anului despre pensiile din România! Comisia Europeană a luat decizia

Comisia Europeană ar fi dat aprobarea! Statul român va putea majora pensiile fără a se încadra în procentul de 9,4% din PIB. Există însă anumite condiții.

Vestea anului despre pensiile din România!

Comisia Europeană ar fi dat aprobarea! Statul român va putea astfel să majoreze pensiile fără a trebui să se încadreze cu cheltuielile în 9,4% din PIB. Există însă anumite condiții ce vor trebui respectate.

Comisia Europeană a fost, așadar, de acord să elimine limitările privind PIB-ul. În schimb, în noul PNRR, statul român își asumă că toate cheltuielile pe care le va face cu plata pensiilor vor fi sustenabile, au relatat surse guvernamentale.

Comisia Europeană a mai cerut și ca noua lege a pensiilor să fie redactată mai devreme, termenul agreat fiind luna noiembrie, relatează Antena 3 CNN.

De asemenea, Guvernul va trebui ca în noua lege a pensiilor, să elimine inechitățile din sistem.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că pensiile mici vor fi majorate cu prioritate.

Potrivit INS, pensia medie în România este de 1.855 lei, iar pensia minimă este de 1.125 de lei.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, au anunțat că în 2024, pensiile vor creşte cu rata inflaţiei din anul 2023, care ar putea fi aproximativ 14%.

Pensia medie în România este sub 2.000 de lei

Casa Națională de Pensii din România a publicat recent date care arată o realitate înfiorătoare despre pensionarii din România. Potrivit cifrelor oficiale, pensia medie a unui român nu atinge 2.000 de lei.

La sfârșitul lunii august 2023, România avea înregistrat un număr de 4.766.378 de pensionari, cu 134 de persoane mai puțin decât în luna anterioară. Pensia medie înregistrată a fost de 1.965 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, un număr de 662.658 de pensionari aveau și perioade lucrate în agricultură. Din păcate, pensia medie pentru această categorie a fost de 564 de lei.

Conform datelor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, 3.815.785 de persoane s-au pensionat la limita de vârstă. Dintre acestea, 2.193.074 erau femei, iar pensia medie pentru această categorie de pensionari se situa la 2.190 de lei.

Informațiile furnizate de CNPR arată și că în luna august a acestui an au primit pensie anticipată de 5.951 de persoane, cu o pensie medie de 2.778 de lei. De asemenea, 89.486 de persoane au beneficiat de pensie anticipată parțială, cu o pensie medie de 2.021 de lei.

Related posts

Schimbare importantă pentru românii din UK care au ajuns în Regatul Unit înainte de Brexit

econtext

Directorul FBI, vizită scurtă la București. Procurorii români, cooperare cu investigatorii americani

econtext

Andi Moisescu a făcut topul femeilor din România! N-o să-ți vină să crezi ce nume surprinzătoare apar, dar și ce vedete lipsesc!

Nemeșan Iulian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More