16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Zeci de mii de manifestanți l-au contestat pe Orban de Ziua Națională a Ungariei. Navalnaia, la Budapesta: un „complice” al lui Putin

Iulia Navalnaia, văduva defunctului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, l-a numit pe premierul ungar Viktor Orban drept un complice al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, care încearcă să destabilizeze Europa prin războiul pe care îl poartă împotriv Ucraina.

Navalnaia a făcut acest comentariu într-un mesaj video redat vineri la un miting organizat de primarul Budapestei, Gergely Karácsony, un opozant al premierului ultraconservator Viktor Orban.

„Fiți curajoși”, le-a transmis Navalnaia ungurilor, repetând un îndemn făcut frecvent de soțul ei, care a fost declarat mort la 16 februarie în colonia penitenciară „Lupul polar” după trei ani și o lună de detenție în condiții severe.

Orban de Ziua Națională a Ungariei. Navalnaia, la Budapesta: un „complice” al lui Putin deoarece știa că va fi ajutat în Europa.

Însă, așa cum Putin nu reprezintă toată Rusia, nici Ungaria nu poate fi echivalată cu Orban, a subliniat ea.

Viktor Orban și partidul său Fidesz au refuzat să țină un minut de reculegere pentru Aleksei Navalnîi în Parlamentul de la Budapesta. Ba dimpotrivă, premierul ungar l-a numit „șovin” pe cel care a fost până de curând drept principalul rival politic al lui Putin.

În timp ce Putin este condamnat pe larg pentru războiul din Ucraina și conduita sa agresivă atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, Orban este unul dintre puținii lideri de stat care caută justificări pentru liderul de la Kremlin. Mulți observatori politici îl consideră pe premierul ungar drept un „cal troian” al lui Putin în Uniunea Europeană și NATO.

Mai multe grupuri de opoziție au manifestat vineri la Budapesta cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, notează DPA.

Peter Magyar, un politician anti-Orban în ascensiune

Una dintre cele mai aplaudate figuri politice a fost Peter Magyar, a cărui popularitate este în creștere după protestele de la mijlocul lunii februarie care au dus la demisia președintei Katalina Novak.

„Să creăm o forţă căreia să i se alăture toţi ungurii bine intenţionaţi care vor să lucreze pentru ţara lor”, a declarat în faţa a zeci de manifestanți Peter Magyar.

Peter Magyar şi-a înmulţit acuzaţiile împotriva Guvernului Orban de când fosta sa soţie, Judit Varga, s-a retras din viaţa publică deoarece şi-a dat acordul, în calitate de ministru al Justiţiei (post deținut între 12 iulie 2019 – 31 iulie 2023), pentru decizia de a graţia un condamnat implicat într-un caz de pedofilie, notează AFP.

Vineri, Magyar a făcut apel ca Ungaria să se alinieze poziţiilor partenerilor săi occidentali și a denunţat „oligarhia” care „ruinează” ţara sa.

El a pledat, de asemenea, pentru recăpătarea independenţei procuraturii şi a presei, precum şi pentru aderarea Ungariei la Parchetul European.

În prezent, Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, este creditat cu 9% din intenţiile de vot în caz de alegeri, ceea ce ar face din el principala forţă a unei opoziţii foarte fragmentate dacă ar fonda o formaţiune politică.

Omul potrivit pentru a „stabiliza Ungaria”, a comentat pentru AFP Lorinc Popovics, un sculptor în vârstă de 71 de ani care doreşte „schimbarea” după 14 ani de la instalarea lui Orban la putere.

La jumătatea lunii februarie, peste 130.000 de persoane au manifestat împotriva Guvernului Orban, o mobilizare de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii zece ani în Ungaria. Pe fondul acestor proteste, cauzate de grațierea unui condamnat pentru pedofilie, Katalin Novak și-a dat demisia din funcția de șefă a statului.

Vineri, Viktor Orban, care a organizat şi el o adunare a alegătorilor săi cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, nu a spus nimic despre Peter Magyar, preferând să se prezinte drept singura figura europeană care se opune liberalismului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Related posts

Jens Stoltenberg cere intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina. „Să ne asigurăm că ei au arme şi resurse”

econtext

ADEVARATELE cifre ale referendumului! Iata cati cetateni cu drept de vot are, de fapt, Romania

Asaftei Bogdan

Cine tine Romania in spate? Vezi care regiune a tarii va inregistra cel mai mare avans in fiecare domeniu economic

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix