Econtext a publicat zilele trecute o analiza ampla despre modul in care se estimeaza ca vor evolua salariile in acest an in fiecare judet din Romania.
Am publicat salariul mediu net din 2011 si estimarea din acest an, estimare ce apartine Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Vezi aici harta salariilor din 2012
Continuam aceste serie despre zona salariala si prezentam o noua analiza pe acest subiect. In analiza de fata, dorim sa ne intoarcem putin in trecut si sa realizam o radiografie a anilor anteriori.
Sectoare economice
Mai exact, va aratam cum a evoluat salariul mediu in cele mai importante sectoare de activitate de la inceputul crizei si pana in prezent. Adica, din septembrie 2008 (considerat momentul de debut al crizei in Romania) si septembrie 2011 (de cand avem cele mai proaspete informati). Trei ani de criza!
Si am selectat douazeci de sectoare economice, acestea find printre domeniile cu cea mai mare relevanta in economia Romaniei.
Asadar, vom vedea ce salarii aveau minerii, agricultorii, constructorii, petrolistii, comerciantii, postasii, dascalii, dar si angajatii din industria alimentara sau administratie publica in septembrie 2008 si ce salariu aveau in septembrie 2011.
Cum au evoluat salariile in diferite domenii de activitate de la inceputul crizei, atat din mediul privat, cat si din zona bugetarilor!
Si, surprinzator, salariile au crescut in cele mai multe domenii. Iar in unele sectoare, avansul a fost destul de ridicat. Din nefericire, sunt si domenii in care leafa lunara s-a diminuat in criza. Iar domeniile in care salariile au scazut sunt, preponderent, cele in care sunt incadrati angajati din sectorul bugetar (invatamant, sanatate, administratie publica).
Avans
Din cele douazeci de sectoare, cel mai mare avans a avut loc in domeniul salubritatii. Da, in domeniul salubritatii! Chiar daca pare greu de crezut, angajatii din acest sector economic s-au bucurat de cea mai mare crestere salariala.
In septembrie 2008, salariul mediu net al angajatilor de la salubritate se ridica la 932 lei pe luna, iar in septembrie 2011, salariul mediu al celor care se ocupa de curatenia oraselor ajunsese la 1.321 lei. Ceea ce inseamna un avans de 42%! Cea mai mare crestere dintre toate cele 20 de sectoare.
A doua crestere salariala a avut loc in industria textila: 41% (de la 831 lei/luna in septembrie 2008 si pana la 1.170 lei/luna in septembrie 2011).
Din nefericire, sunt si trei sectoare in care salariile s-au diminuat: sanatate si asistenta sociala, invatamant si administratie publica. Scaderile au fost de 2%, 9%, respectiv, 12%.
Vezi si harta angajatilor din Romania in 2012
Explicatii
O intrebare apasa pe umerii fiecaruia: cum de-au crescut salariile atat de mult in unele sectoare in cei trei ani de criza?
O explicatie ar fi urmatoarea: o mare parte din crestere este mai mult pe hartie, spun unii analisti. De ce? Pentru ca multe persoane au fost concediate, iar fondul de salarii se imparte acum la mai putini angajati. Automat, acest fapt inseamna salarii mai mari: aceeasi suma se imparte la mai putini oameni.
Totusi, alti analisti afirma ca aceasta explicatie este destul de putin probabila, agumentand ca firmele private se pliaza imediat, isi adapteaza rapid fondul de salarii. Adica nu ramane acelasi fond de salarii, care sa se imparta la mai putin angajati si, implicit, sa ofere salarii mai ridicate.
Potrivit acestora, o explicatie mai potrivita ar fi noul Cod al Muncii, care ii constrange pe multi patroni sa declare salariile integral. Ceea ce e avantajos pentru asigurarile medicale, de pensii, de somaj ale angajatilor. In plus, ei adauga ca anumite cresteri, desi mari, chiar au avut loc, mai ales in domeniile unde salariul era sub salariul mediu pe economie.
Oricare ar fi explicatiile, pe hartie aceste cresteri au avut loc.