33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Da, Basescu chiar poate evita sa-l puna premier pe Ponta. Are doi asi in maneca. IATA ce poate face seful statului

Zilele trecute, Dan Tapalaga publica o analiza despre ceea ce se va intampla dupa aceste alegeri si, mai exact, despre sansele lui Victor Ponta de a reajunge premier.

Pe scurt, in opinia jurnalistului Dan Tapalaga, presedintele Traian Basescu nu poate evita numirea lui Victor Ponta ca premier, desi seful statului a sugerat ca nu o va face.

Calculele hartiei ar da dreptate acestei ipoteze, dar cred ca jocul nu e castigat inca. Ca se mai joaca. Si se mai joaca aproape indiferent de ce scor va obtine USL la aceste alegeri.

Si iata cum se poate intampla acest lucru.

Teoria jocului

Sa luam in considerare trei mari actori: Traian Basescu, Parlamentul (dominat de USL cu o majoritate insemnata sau cu o majoritate simpla, alaturi de alte partide – UDMR, minoritati, etc) si poporul. Avem, asadar, acesti trei mari actori. Dintre acestia, cel mai important actor este poporul.

Ideal ar fi ca nominalizarea presedintelui sa aiba in vedere o persoana care sa convina tuturor acestor trei mari actori. Dar acest lucru este, practic, imposibil, o astfel de persoana neexistand in acest moment.

Basescu si poporul versus USL

Si atunci, primul as al lui Basescu ar fi sa numeasca o persoana care sa nu convina USL-ului, dar sa-i convina lui si care sa convina si poporului. Iar acesta sa fie prezentat ca un salvator al tarii in vremuri de criza.

Convenind poporului, Parlament ar fi cam fortat sa valideze aceasta nominalizare. In caz contrar, daca nu ar valida aceasta nominalizare, social-liberalii ar putea sa-si atraga antipatia populatiei si, posibil, si-ar pierde din sustinere. Daca nu accepta aceasta numire, Basescu poate accepta o alta propunere, dar cu un personaj identic din punct de vedere valoric.

Or, de aceasta data, USL ar fi si mai grabita sa accepte, intrucat, in caz contrar, presedintele ar dizolva Parlamentul si ne-am reintoarce la alegeri. Iar USL s-ar intoarce in fata electoratului cu doua pete negre, ce ar arata cu claritate ca interesul lor nu ar fi sa salveze tare, ci sa obtina puterea doar pentru ei.

Pentru a-si mari avantajul, Basescu ar putea sa-i prezinte pe cei doi nominalizati drept salvatori ai tarii, asa cum am mentionat anterior, astfel incat USL sa nu se poata opune numirii unui ‘salvator’ in fruntea Guvernului.

Who’s who

Dar aici e marea intrebare: exista o astfel de persoana? Si daca da, ar accepta aceasta numire? Astfel de persoane trebuie sa fie valorizate strict pozitiv de catre populatie. Cu alte cuvinte, sa aiba o imagine foarte buna in fata tuturor romanilor (sau a majoritatii acestora), o persoana in care populatia sa aiba incredere uriasa.

Si cine ar putea fi o astfel de persoana? Lista este foarte scurta, iar ea ar cuprinde urmatoarele nume: Mugur Isarescu sau Raed Arafat. Sau un alt tehnocrat. Iar motivatia ar putea fi cea clasica a nevoii tehnocratilor, mai ales acum in criza.

Din pacate, primul nu-si mai doreste sa faca parte din conducerea tarii, iar al doilea este afiliat in mare parte social-liberalilor, ceea ce ar putea actiona ca un refuz din partea lor de a accepta propunerea presedintelui. Lista ar mai putea continua, poate, cu Regele Mihai (exemplu avem langa noi, al fostului monarh bulgar Simeon Saxa – Coburg Gotha, care a fost premier al Bulgariei intre 2001 si 2005) sau cu vreun descendent de-al acestuia. Poate Ion Tiriac ar fi o alta varianta, dar de un calibru mai scazut.

Ca si in prima varianta, este greu de gasit si de convins o astfel de persoana, desi lista ramane deschisa. Aceasta ar fi insa varianta in care avantajul ar fi de partea presedintelui si a poporului, iar dezavantajul ar fi in tabara USL.

Poporul versus Basescu si USL

O alta strategie ar putea fi urmatoarea: Basescu ar accepta o nominalizare care sa nu fie nici pe placul sau, nici pe placul USL, dar pe placul poporului. Dar pe care USL ar sustine-o tocmai pentru a nu lua puncte negre de la electorat. Insa nici aici nu avem prea multe nume.

Aceasta varianta a fost deja testata, prin aluziile la Calin Popescu Tariceanu. Dar care a refuzat. In acest caz, trebuie cautate alte persoane care ar corespunde acelor criterii. Iar alte persoane ar putea fi urmatoarele: Raed Arafat, Klaus Johannis, Florin Georgescu, caracterizat drept “mama si tata economiei” de catre Crin Antonescu.

Alte variante ar mai fi alte variante din ierarhia de varf a USL-ului sau ar mai putea fi fostul premier Petre Roman. Ce ar rezolva Basescu printr-o astfel de nominalizare: ar arunca o bomba in sanul USL, care ar reintra intr-o lupta a reconfigurarii taberelor.

Poporul si USL versus Basescu

Exista, evident, si a treia varianta, de a numi o persoana acceptata de USL si cu o imagine pozitiva in ochii romanilor. Iar aceasta varianta acceptata, propusa de catre USL include un singur nume: Victor Ponta.

In aceasta varianta, Basescu ar pierde cel mai mult (in comparatie cu variantele anterioare), chiar daca ar avea, poate, o doza mai crescuta de stabilitate in ceea ce priveste siguranta functiei sale. Aparent! Caci si in variantele anterioare (daca reuseste vreo una), USL ar sta cuminte, pentru ca altfel s-ar considera ca provoaca scandal si ca nu doreste stabilitatea tarii.

In concluzie, exista trei mari variante, iar Basescu ar avea castig in doua. Doi asi din trei carti! Ce-i drept, aceste doua variante au sanse mai mici, mai ales prin gasirea unor astfel de persoane, dar nu inseamna ca ele nu pot fi posibile. Mai mult, cred ca Basescu pare foarte tentat sa joace pe una din aceste variante si nu ca doar blufeaza, asa cum crede, de exemplu, Dan Voiculescu.

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/da-basescu-chiar-poate-evita-sa-l-puna-premier-pe-ponta-are-doi-asi-in-maneca-iata-ce-poate-face-seful-statului.html

 

Related posts

De ce s-a speriat liderul Hezbollah și a nu a mai ajutat Hamas împotriva Israelului. Lecția din 2006

econtext

Subiecte ridicole si invitati obtuzi, conditii esentiale pentru televiziunile din Romania. Esti ceea ce spui?

Asaftei Bogdan

Rusia a început să își retragă aproape toate trupele din Belarus: „Din fericire, numărul lor a scăzut semnificativ”

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix