33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

De ce a atacat ISIS-K un teatru din Moscova și ce se știe despre această grupare. Explicațiile specialiștilor

Statele Unite dispun de informații care confirmă revendicarea de către Statul Islamic a unui atac armat mortal la un concert  provocat de ISIS-K în apropierea Moscovei, vineri, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Ce este ISIS-K?

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen vechi pentru regiunea care includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă, potrivit reuters.com.

Una dintre cele mai active afiliate regionale ale grupării militante Stat Islamic, ISIS-K a înregistrat o scădere a numărului de membri de la vârful de activitate din jurul anului 2018. Talibanii și forțele americane au provocat pierderi grele.

Statele Unite au declarat că abilitatea lor de a dezvolta informații împotriva grupurilor extremiste din Afganistan, cum ar fi ISIS-K, a fost redusă de la retragerea trupelor americane din țară în 2021.

Ce atacuri a mai comis gruparea?

ISIS-K are un istoric de atacuri, inclusiv împotriva moscheilor, în interiorul și în afara Afganistanului.

La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicații care confirmă că grupul a efectuat două atentate gemene cu bombă în Iran, în urma cărora au murit aproape 100 de persoane.

În septembrie 2022, militanții ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul.

Grupul a fost responsabil pentru un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldați americani și zeci de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.

La începutul acestei luni, cel mai important general american din Orientul Mijlociu a declarat că ISIS-K ar putea ataca interesele americane și occidentale din afara Afganistanului „în doar șase luni și cu un avertisment mic sau deloc”.

De ce ar ataca Rusia?

Deși atacul ISIS-K de vineri din Rusia a fost o escaladare dramatică, experții au declarat că grupul s-a opus președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani.

„ISIS-K a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa”, a declarat Colin Clarke de la Soufan Center, un grup de cercetare cu sediul la Washington.

Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington, a declarat că ISIS-K „vede Rusia ca fiind complice la activități care îi oprimă în mod regulat pe musulmani”.

El a adăugat că grupul numără printre membri și o serie de militanți din Asia Centrală care au propriile nemulțumiri față de Moscova.

Related posts

Serviciile secrete americane cred că Iranul şi interpuşii săi caută în prezent să evite un război mai amplu cu Israelul

econtext

Restauratie sau eliminarea incompetentilor? Ponta a ciuruit doi directori pe zi de cand a fost numit premier. Vezi lista celor demisi

Asaftei Bogdan

Putin a ordonat navelor din Flota Mării Negre să se strângă în Marea Azov. Ce misiune le dă?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix