33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
Uncategorized

Harta gigacaloriei! Cat costa caldura in fiecare judet din tara! Unde se dau cele mai mici/mari subventii

Locuitorii judetului Covasna platesc cel mai mic pret pentru agentul termic de la intretinere, dupa cum arata o harta realizata de Econtext, dupa date furnizate de PricewaterhouseCoopers si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

Econtext va prezinta harta gigacaloriei in judetele tarii. Mai exact, va prezentam pretul cu care energia termica pleaca de la furnizori, subventia acordata de autoritatile din fiecare judet si pretul final, la care ajunge gigacaloria in facturile populatiei.

Datele au in vedere raportarile ANRSC pentru luna ianuarie 2011. In plus, lipsesc raportarile pentru trei judete: Bistrita-Nasaud, Ialomita si Satu Mare.

Cel mai ieftin – cel mai scump

Dupa cum am mentionat anterior, cea mai ieftina caldura este platita de catre locuitorii judetului Covasna, unde gigacaloria ajunge la populatie la un pret de 92 de lei. In schimb, cel mai mult plateste populatia judetului Calarasi, unde pretul este de 299 de lei pe gigacalorie.

Pretul agentului termic pentru populatie variaza la nivelul intregii tari. Mai mult, si pretul cu care pleaca energia termica de la producatori variaza in judetele tarii.

In cele mai multe cazuri, energia termica ajunge la populatie la un pret diferit fata de cel al furnizorului, intrucat autoritatile locale acorda subventii. De asemenea, si aceste subventii sunt diferite, de la judet la judet.

Pret de la furnizor, subeventie, pret cu care ajunge la consumator

Recapituland, avem un pret cu care pleaca energia termica de la furnizori. Acest pret este diferit in fiecare judet din tara. De asemenea, autoritatile din multe judete acorda o subventie pentru energia termica livrata populatiei. Iar rezultatul este ca pretul energiei termice este variat.

Mai mult, exista localitati in care pretul energiei termice nu este deloc subventionat, iar doua exemple sunt judetele unde gigacaloria costa cel mai mult (Calarasi) si cel mai putin (Covasna). De asemenea, exista judete in care subventiile suportate de bugetele locale ajung la valori foarte mari.

De exemplu, in judetul Alba-Iulia avem cea mai amre subventie din toata tara: 404 lei/Gigacalorie, ceea ce reprezinta peste 75% din pretul de furnizare al producatorului. De altfel, in Alba-Iulia avem si cel mai mare pret cu care pleaca energia termica de la producator: 534 lei/Gigacalorie, dar ajunge in facturile populatiei la 130 de lei, datorita subventiei mari (404 lei).

Pretul de la furnizor

Sa luam fiecare etapa. Dupa cum spuneam, daca ne uitam la pretul cu care producatorii livreaza energia termica, vom vedea ca cel mai mare pret este in Alba-Iulia. Furnizorul Dalkia Romania SRL livreaza agent termic la un pret de 534 de lei/Gigacalorie. E

ste singurul judet unde pretul gigacaloriei sare de 500 de lei. Preturi peste 400 de lei se mai intalnesc in Dambovita, Teleorman, Brasov, Buzau, Botosani, Caras-Severin, Salaj, Cluj. In schimb, pret sub 100 de lei intalnim doar in Covasna.

Subventie

Cea mai ridicata subventie este oferita de autoritatile locale din Alba, care este urmata de Salaj (263 lei/Gcal), Caras-Severin (259 lei/Gcal).

Pret de facturare la populatie

Pretul cel mai mic, care este in Covasna, este inregistrat fara sprijinul vreunei subventii. Dupa Covasna, regasim un pret mic (si nesubventionat!) in Ilfov (108 lei/Gcal). La polul opus, dupa Calarasi vin urmatoarele judete: Dambovita (298 lei/Gcal), Teleorman (297 lei/Gcal).

 

Dar iata harta cu pretul platit de populatia din fiecare judet pentru gigacaloria de energie termica:

 

 

De asemenea, va prezentam si tabelul cu toate coordonatele: pretul cu care energia termica pleaca de la furnizor, marimea subventiei si pretul final, cu care ajunge gigacaloria la populatie:

 

Econtext a publicat si un articol despre valoarea investitiilor necesare in sistemul de furnizare centralizata a energiei termice. Acest articol poate fi vizionat aici.

 

Econtext realizeaza un sondaj pe tema reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. Votati aici versiunea pe care o considerati ca fiind cea mai potrivita.

 

Related posts

Incepe reorganizarea tarii! Primul pas a fost facut, a fost modificat statutul minoritatilor

Asaftei Bogdan

Guvernul rupe lantul evaziunii. A aprobat taxarea inversa pentru cereale. Dispar ‘baietii destepti’ din agricultura?

Asaftei Bogdan

TOPUL CELOR MAI NESIGURE TARI DIN UE. Vezi cat de nesigura e Romania in ochii strainilor, dar si care sunt tarile unde siguranta e la ea acasa

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix