11 C
București
28 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Mărturii din centrele de bătrâni deținute de un tânăr politician PSD în București unde autoritățile au găsit „saltele cu urme de fecale”. Închis pentru 6 luni, un azil a fost redeschis după patru zile

În urma controalelor făcute la nivel național după scandalul privind „azilele groazei” din Voluntari și Afumați, alte cămine de bătrâni au intrat sub lupa autorităților. Printre ele sunt Casa și, respectiv, Reședința Seniors Heaven, ambele deținute de Cosmin Bărbălău, directorul general al Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei, aflat în subordinea Ministerului Familiei, și fost consilier local PSD în sectorul 4. Două aparținătoare ale unor foști beneficiari au vorbit cu Libertatea despre condițiile din aceste azile.

„Camerele beneficiarilor prezintă saltele murdare, degradate, fără protecție, cu urme de materii fecale”, „cadrul paturilor este plin de praf, murdar”, „lipsă ventilație artificială” au constatat pe 13 iulie inspectori ANPC, care au cerut închiderea unuia dintre cămine, cel din sectorul 3, pentru o perioadă de până la un an. Mizerie au găsit și la cel din sectorul 4, ambele fiind deținute de familia Bărbălău sub aceeași firmă.
Patru zile mai târziu, ANPC s-a răzgândit și a decis, după ce căminul a cumpărat prosoape noi și a reparat dușurile, că deficiențele au fost remediate, iar azilul poate funcționa în continuare. Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a propus retragerea licenței de funcționare pentru unul dintre cămine, dar asta nu s-a întâmplat. 
Cosmin Bărbălău și mama lui, care se ocupă de cele două azile, au spus pentru Libertatea că a fost „un abuz” al autorităților. „Eu nu pot să fac business pe spinarea unor bătrâni, trebuie să le asigurăm demnitatea”.
Firma Seniors Heaven SRL, înregistrată în 2017, a avut un profit de aproape 861.000 de lei anul trecut.

Mai multe persoane în vârstă stau în jurul televizorului prins de perete, pe un hol mare, placat cu gresie închisă la culoare. Două femei în cărucior cu rotile și un bărbat în vârstă stau la masă, iar alte patru persoane sunt așezate pe canapele. Într-un colț, o asistentă pregătește ceva la o masă, dar dispare după un timp în altă încăpere.

Trec minute bune până când o angajată a Reședinței Senior’s Heaven, o infirmieră, îl observă pe bătrânul din capul mesei aplecat într-o parte. I se făcuse rău.

Încearcă să-l ridice de un braț, dar nu poate, așa că o cheamă pe asistentă. 

Cele două nu fac față greutății bărbatului masiv, care nu se poate ridica singur, și sfârșesc prin a-l târî cu scaunul până în dreptul canapelei. Mai apare o infirmieră. Urmează apoi tabloul neputinței: cele două infirmiere îl ridică împreună de brațe și îl așază pe canapea, în timp ce asistenta îi trage scaunul de sub el. Una dintre infirmiere își pierde echilibrul și se prăbușește și ea pe canapea odată cu bătrânul.

După ce asistenta îi ia tensiunea, bătrânul rămâne singur întins pe canapea. 

O altă bătrână, în scaun cu rotile, stă cu capul pe masă. Ceilalți rezidenți se uită în continuare absenți la televizor. 

Captură de pe înregistrarea video. Una dintre infirmiere își pierde echilibrul când îl așază pe bătrân pe canapea

„Am văzut pe camere că i s-a făcut rău. Am plecat de urgență acolo”, povestește, pentru Libertatea, fiica bătrânului de 81 de ani.

„L-au lăsat acolo”

Scena descrisă anterior a avut loc pe 29 iunie, într-o joi, cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalului din jurul „azilelor groazei” din Voluntari și Afumați. Bătrânul se afla de trei zile la Reședința Senior’s Heaven de pe strada Bacia nr. 16 din sectorul 4 al Capitalei. 3.000 de lei plătea familia pe lună pentru cazare, povestește fiica. 

Era a doua oară când bărbatului i s-a făcut rău. A avut o stare de leșin și cu o zi înainte, dar și-a revenit repede, spune fiica lui, care a văzut în timp real momentul. Aparținătorii au acces la camerele de supraveghere din cămin, din spațiile comune, precum holul și sala de mese.

Când a văzut că tatăl ei este lăsat singur după ce a fost pus pe canapea, a chemat salvarea și a plecat într-o fugă la centru.

„L-au lăsat acolo. Ele (angajatele, n.r.) și-au văzut de treaba lor. Am făcut 20 de minute până acolo și în timpul ăsta, vedeam cum tata stă leșinat pe canapea”, spune Elena*.

Pe înregistrarea obținută de Libertatea se vede cum, într-adevăr, timp de cel puțin 5 minute, niciun angajat nu este în sala de mese cu bătrânii.

La spital, Elenei i s-a spus că tatăl său a avut o criză diabetică și i s-a administrat insulină. Nu a rămas internat peste noapte, așa că fiica a vrut să-l ducă înapoi la cămin. Când a sunat acolo, a fost anunțată de rezilierea contractului, povestește ea. 

Mizerie și „pete maronii” pe saltele

„L-am luat cu o salvare privată și l-am dus la Spitalul Floreasca pentru alte investigații. Acum tata este la alt cămin, unde este mult mai bine. Mult, mult mai bine”, afirmă femeia.

Reședința Senior’s Heaven este unul dintre căminele din toată țara controlate în ultimele săptămâni de echipe numeroase ale mai multor instituții, printre care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și poliție.

Saltele murdare, cu „pete maronii”, fără protecție, băi neigienizate, parchet deteriorat în două dintre camere, uși din lemn uzate, o toaletă stricată și infiltrații în tavan. Asta au găsit autoritățile la Reședința Senior’s Heaven la controalele din 13 iulie.

Autoritățile au decis să-i suspende căminului activitatea, „până la remedierea deficiențelor”, potrivit unui răspuns al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale, la solicitarea Libertatea.

O vecină care locuiește aproape de cămin a povestit pentru ziar despre dimineața controlului: „Vreo 20 de oameni erau în fața căminului, de dimineață. Erau și doi polițiști. Nu i-au lăsat să intre. Au așteptat la poartă”.

„Dacă nu ai nimic de ascuns, de ce nu îi lași să intre?”, adaugă ea. 

Căminul se află pe o stradă liniștită din sectorul 4, cu case cochete. Este baricadat de porți foarte înalte, în spatele cărora nu se vede nimic. Un pitic de grădină este pus pe stâlpul porții. Curtea căminului este separată de proprietatea vecină de un gard înalt.

Până în vara lui 2019, acolo a funcționat o grădiniță și un after-school. Ulterior, afacerea aceea s-a închis, clădirea a fost închiriată și în clădire s-a deschis un azil în toamna lui 2019, cu puțin înainte de pandemie. 

Controale și nereguli și la căminul-geamăn

La Casa Senior’s Heaven din sectorul 3, echipele de control au găsit o situație aproape trasă la indigo.

Saltele murdare, degradate, fără protecție, „cu urme de materii fecale”. Praf și murdărie pe cadrul paturilor, murdărie și pe pereți și tavan și pânze de păianjen, „microclimat necorespunzător”, lipsa ventilației, lipsa plaselor de protecție, insecte zburătoare, medicamentele și scutecele pentru adulți depozitate direct pe podea, conform ANPC. 

De asemenea, „izolator ce prezintă lenjerie murdară”, se mai arată într-un răspuns al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) trimis la solicitarea Libertatea. „Oficiul pentru recepția mâncării prezintă suprafețe, utilaje, ustensile murdare, degradate”, precizează instituția.

ANPC a propus „măsura de închidere pe o perioada de 6-12 luni” și o amendă de 20.000 de lei (cu posibilitatea de a plăti 3.000 de lei în 15 zile).

Autoritățile au mai constatat că „destinația acestuia a fost modificată prin schimbarea structurii funcționale aprobate prin Autorizația Sanitară de Funcționare”, arată un răspuns al Ministerului Muncii pentru Libertatea.

„Echipa mixtă a apreciat că se impune încheierea serviciului social”, precizează instituția. Inspectorii din cadrul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB) au propus retragerea licenței de funcționare a căminului. 

Agenția a mai dat și o amendă de 5.000 de lei și a cerut curățenie și mărirea schemei de personal, remarcând astfel lipsa de personal de specialitate, conform aceluiași răspuns.

Autoritățile se răzgândesc. Căminul rămâne deschis

Patru zile mai târziu, luni, 17 iulie, inspectorii ANPC au făcut noi verificări la acest cămin, în urma unei „solicitări de remediere a deficiențelor”, înregistrată în aceeași zi, cu nr. 133. 

Aceștia constată că „oficiul pentru recepția mâncării a fost igienizat, a fost achiziționat un frigider nou pentru probe, la cabina de duș a fost pusă para de duș, chiuvetele au fost igienizate, au fost achiziționate prosoape noi, s-a achiziționat mobilier nou, ușa baie reparată, au fost achiziționate saltele și protecții pentru saltele, camerele au fost igienizate și vopsite, a fost achiziționat aer condiționat.”

Au decis că azilul poate să rămână deschis. „Unitatea va funcționa cu respectarea prevederilor legale”, notează inspectorii.

Căminele deținute de directorul unei instituții din subordinea Ministerului Familiei

Ambele aparțin firmei Seniors Heaven SRL, deținută de politicianul PSD Cosmin Constantin Bărbălău (95%) și de tatăl lui, Stelică Bărbălău (5%). În trecut, printre asociați a fost și mama politicianului, Jeni Florina Bărbălău, inculpată în megadosarul decontărilor de servicii medicale fictive. 

Acum aceasta este administrator de facto al celor două azile alături de nora sa, Roxana Bărbălău, care este și inspector specialitate la Primăria Capitalei, potrivit declarației de avere din iunie 2023 a soțului. 

Firma care deține cele două cămine a avut, în medie, 17 angajați anul trecut, arată datele de pe site-ul Ministerului Finanțelor.  

Cosmin Constantin Bărbălău este directorul general al Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei, aflat în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus până de curând de Gabriela Firea.  

„Loialitatea nu este gri. Este alb-negru. Ori ești loial complet, ori nu ești deloc loial”, a scris el într-o postare pe pagina lui de Instagram pe 11 iulie, unde a urcat o fotografie cu el și Gabriela Firea, cu trei zile înainte de demisia ei. 

Pagina lui de Facebook, pe care se  prezintă ca un „tânăr politician născut și crescut în sectorul 4 al Municipiului București”, este, în principal, o înșiruire de distribuiri ale postărilor Gabrielei Firea. 

Cosmin Bărbălău a fost consilier local la sectorul 4, din partea PSD, din iunie 2016 până în mai anul acesta, când a demisionat, au confirmat reprezentanții primăriei pentru Libertatea.

A mai fost inspector de specialitate și director general adjunct la Clubul Sportiv Municipal București, din subordinea Primăriei Municipiului București, conform declarațiilor sale de avere și interese din 2020 și 2021. 

Îngrijiri la domiciliu, înainte de afacerea cu azile

Înainte de afacerea cu azile, familia Bărbălău a avut o afacere de îngrijiri medicale la domiciliu. Iar înainte de asta, mama politicianului a fost unul dintre cei care s-au ocupat de exploatarea și administrarea Pieței Agroalimentare Reșița din sectorul 4, prin firma ROMSINE PRODCOMIMPEX SRL, în care aceasta era asociată. 

În 7 martie 2017, proaspăt consilier local la sectorul 4, Cosmin Bărbălău pune un anunț pe anunțul.ro. Căuta „urgent” asistenți generaliști și kinetoterapeuți pentru firmă de îngrijiri la domiciliu. 

Mama lui deținea două astfel de companii: Lara Med Serv SRL și Home Med Expert SRL. 

Câteva luni mai târziu, în 1 septembrie 2017, Florina Bărbălău este reținută pentru 24 de ore de către procurorii DNA. Este cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată, în dosarul privind decontările ilegale ale asigurărilor sociale de sănătate.

După ce procurorii au întrerupt afacerile cu servicii medicale la domiciliu, familia Bărbălău și-a schimbat businessul. A început afacerea cu azile. 

Ce spun patronii despre neregulile găsite de autorități

Contactată de Libertatea, Florina Bărbălău a respins concluziile autorităților în cazul celor două azile pe care le administrează. „Urme de materii fecale? Nu există așa ceva”. Ea admite că au fost niște nereguli, dar mici, autoritățile exagerează. Petele maronii găsite pe saltele sunt urme de sânge scurs din branula pusă unor pacienți, „este normal să curgă un pic de sânge”.

„A fost și un pic de intimidare pentru că au venit mulți deodată. Consider că a fost un abuz”, afirmă ea. Praf era doar pe o noptieră, iar ventilația lipsește numai de pe un etaj, adaugă.

Florina Bărbălău neagă și lipsa de personal. Sunt 24 de angajați în ambele centre, printre care asistente și infirmieri, la care se adaugă câte un medic psihiatru, psiholog, kinetoterapeut și geriatru. În Reședința Senior’s Heaven sunt 17 beneficiari, iar în celălalt cămin, 32, precizează Bărbălău.

„Alături de dna Flori”

Mama politicianului transmite ziarului și mai multe mesaje de susținere despre care spune că le-a primit din partea aparținătorilor beneficiarilor din cămine. Aceleași mesaje au apărut și pe site-ul cetățeanul.net într-un articol care sugerează că verificările făcute de autoritățile statului sunt „o vânătoare de vrăjitoare”, iar căminele familiei Bărbălău au căzut victime. 

„Nici eu nu vreau să se închidă locația. O susțin pe doamna Florina”. „Suntem alături de dna Flori”. „Doamna Flori este un om cu suflet mare”, precizează câteva dintre mesaje.

Licența provizorie primită după deschidere

Reședința Senior’s Heaven a primit licența de funcționare, valabilă cinci ani, în 28 octombrie 2020. La o zi distanță a primit-o și celălalt cămin, conform datelor de pe site-ul Ministerului Muncii. Anterior, aveau licențe provizorii, obținute pe 19 decembrie 2019, respectiv 12 mai 2020. 

Asta cu toate că, cel puțin în cazul Casei Senior’s Heaven, aceasta funcționează de la începutul lui 2018, după postările de pe pagina sa de Facebook. Ambele pot găzdui 34 de beneficiari.

O fotografie cu meniul de la prânz postată pe pagina de Facebook a căminului în februarie 2018

Același cămin din sectorul 4, altă mărturie

Fiica unei alte beneficiare a reclamat și ea condițiile din căminul din sectorul 4. După ce mama ei în vârstă de 88 de ani a ajuns la spital, în urma unei căzături, Maria* a căutat un cămin pentru aceasta. Bătrâna suferă de Alzheimer, o boală neurodegenerativă. A ales pentru mama ei căminul Reședința Senior’s Heaven, aflat în sectorul 4 al Capitalei. 

„Cineva care lucra la primărie mi-a recomandat căminul”, povestește ea pentru Libertatea, sub protecția anonimatului. Se întâmpla în august anul trecut.

Maria locuiește în străinătate de mai mulți ani, așa că a încercat să țină legătura telefonic cu mama ei, prin intermediul angajaților, dar i-a spus că sună prea des, relatează ea.  

După mai puțin de 10 zile, femeia a venit în țară și a dorit să o viziteze pe mama ei la Reședința Senior’s Heaven. I-au dat voie să intre doar în curte, nu au lăsat-o să intre în cămin și nici nu au lăsat-o să se apropie de mama ei, își amintește Maria. I-au cerut să stea la distanță, să poarte mască, iar două angajate au supravegheat interacțiunea dintre mamă și fiică, adaugă ea.

Mi-au scos-o pe mama afară pe o prispă. Nu-i dăduseră nici medicamentele, că avea tensiunea ridicată. O asistentă și o infirmieră s-au așezat pe niște scaune vechi și fumau în nasul maică-mii. Stați acolo, doamnă, puneți-vă și masca! Doamnă, dar am venit să o văd pe mama, nu pot să stau aproape de mama? Nu m-au lăsat nici să mă apropii. Nu mi-au dat voie să intru în cămin.

Maria:

Pentru că femeia insista să fie lăsată să intre în cămin, angajatele le-au chemat pe patroane: Florina Jeni Bărbălău și pe nora acesteia, Roxana Bărbălău. „Au început să mă  jignească, să țipe la mine, că de ce fac scandal. M-au făcut nebună. Au chemat poliția. Am chemat și eu poliția”, continuă Maria. 

În cele din urmă a luat-o pe mama ei din cămin. „Mie mi-au spus că o cazează într-o cameră de la parter, cu două-trei paturi. Ulterior, mama mi-a zis că a stat la etajul 1, într-o cameră cu cinci-șase paturi, ca o cazarmă”, relatează femeia.  

„Știi ce înseamnă să rabzi?”

Bătrâna i-a povestit despre condițiile de acolo: angajații erau puțini, se răsteau la pacienți, mâncarea era proastă. Are o înregistrare cu bătrâna, din august 2022, în care aceasta îi relatează despre condițiile de acolo. 

Îi spune despre o altă beneficiară din azil, neschimbată de pampers.

„Era pișată, cu pișu pe ea. Și i-am spus (unei angajate, n.r.). «Ce te bagi? Ești și tu tot o pacientă, adică tot bolnavă, ca aia. Că ce te bagi? Vedeți-vă de treabă!». Și de atunci nu am mai spus nimica”, spune femeia, în înregistrarea pe care au auzit-o și reporterii Libertatea. 

„Și dacă am văzut că tot ca ele e, zic ia să tac eu din gură, să nu mai zic nimica. Și am răbdat, mămică. Știi ce înseamnă să rabzi? Să rabzi să îți spună că îți miroase gura și câte și câte”, continuă bătrâna. 

„Nu pot să fac business pe spinarea unor bătrâni”. Profit de 861.000 de lei 

Libertatea a luat legătura și cu Cosmin Bărbălău, patronul firmei care administrează cele două cămine. Politicianul respinge mărturiile celor două femei care au vorbit cu ziarul. „Nu există așa ceva”, își apără Bărbălău angajații și căminele. „Noi avem un cămin foarte curat”, adaugă.

„S-a creat această imagine că eu aș fi profitat în vreun fel de funcția mea ca să ajung în businessul ăsta cu cămine. Părinții mei făceau pomeni la cămine. Nu îl văd ca pe un business. Sunt cheltuieli foarte mari. Și eu nu pot să fac business pe spinarea unor bătrâni, trebuie să le asigurăm demnitatea”, spune politicianul.

Firma Seniors Heaven SRL, înregistrată în 2017, a avut un profit de aproape 861.000 de lei anul trecut. Potrivit declarației de avere din iunie 2023, Cosmin Bărbălău a obținut dividende în valoare de peste 1,3 milioane de lei de la această firmă.

*Numele aparținătorilor au fost schimbate pentru a le proteja identitatea, atât lor, cât și beneficiarilor căminelor.

Related posts

Afacere în turism la doar 29 de ani! Alexandra Bogatu a vorbit despre aventura în anteprenoriat!

Popescu Dan Cristian

Harta infractionalitatii! Unde este cel mai nesigur de trait in Romania. Topul judetelor dupa numarul infractiunilor

Asaftei Bogdan

Pensiile speciale cresc în continuare. Câți bani ne costă un magistrat pensionar

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet