11 C
București
28 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Pe 24 iunie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se organizează Târg de Sânziene

Pe data de 24 iunie, la sediul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc tradiționalul Târg de Sânziene. Oportunitatea de a participa la diverse evenimente desfășurate în cadrul acestuia va fi oferită atât bucureștenilor, cât și vizitatorilor. Cei interesați să participe la activitățile din cadrul târgului se pot înregistra la următoarele adrese:

Pentru atelierele de împletit coronițe, înregistrarea poate fi făcută AICI. Pentru atelierul de fabricat săpun, doritorii se pot înregistra AICI.

Tot în data de 24 iunie, Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului, unde va oferi vizitatorilor o experiență apropiată de tradițiile specifice sărbătorii, conform informațiilor comunicate de reprezentanții muzeului într-un comunicat citat de Agerpres.

În aceeaşi zi, între orele 11,30 -14,30 Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului şi în curtea gospodăriei Drăguş cu Obiceiuri de Sânziene. Vă aşteptăm, aşadar, să ne treceţi pragul şi să intraţi în lumea tainelor acestei sărbători.

Conform sursei menționate, ritualul agrar legat de solstițiul de vară este denumit și Cap de vară, Drăgaică, Sânziene sau Amuțitul Cucului.

Este o sărbătoare importantă în lumea satului românesc, împletire a cultului solar şi tradiţiei creştine, cu semnificaţii legate de fertilitate, sănătate şi dragoste; acum se culeg plantele de leac, se află norocul la animale, mersul recoltelor şi ursitul tinerelor fete, se fac ritualuri de grăbire a măritişului, de viaţă lungă şi fecunditate, dar şi pentru alungarea spiritelor rele şi pomenirea morţilor, a „moşilor de Sânziene”, pentru că acum se crede că cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund.

În data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În Bucovina, se celebrează Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Reprezentanții muzeului menționează că această zi este una sfântă.

Tradiția Sânzienelor este valorificată în literatură și a devenit cunoscută și în afara țării, fiind menționată încă din secolul al XVIII-lea în lucrarea lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae”. De asemenea, lucrarea „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade a fost tradusă în numeroase limbi.

Related posts

Atenție! Debarcaderul din Parcul Drumul Taberei va funcționa de marți până duminică, între orele 16:30 și 21:30

econtext

Reacția Rusiei după rezoluția PE privind tezaurul. „Datoriile României faţă de Rusia depăşesc de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc”

econtext

Claudiu Târziu și Tokes, lăudați în ziarul lui Putin după ce au vrut anexarea unor părți din Ucraina

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet