33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Pe 24 iunie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se organizează Târg de Sânziene

Pe data de 24 iunie, la sediul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc tradiționalul Târg de Sânziene. Oportunitatea de a participa la diverse evenimente desfășurate în cadrul acestuia va fi oferită atât bucureștenilor, cât și vizitatorilor. Cei interesați să participe la activitățile din cadrul târgului se pot înregistra la următoarele adrese:

Pentru atelierele de împletit coronițe, înregistrarea poate fi făcută AICI. Pentru atelierul de fabricat săpun, doritorii se pot înregistra AICI.

Tot în data de 24 iunie, Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului, unde va oferi vizitatorilor o experiență apropiată de tradițiile specifice sărbătorii, conform informațiilor comunicate de reprezentanții muzeului într-un comunicat citat de Agerpres.

În aceeaşi zi, între orele 11,30 -14,30 Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului şi în curtea gospodăriei Drăguş cu Obiceiuri de Sânziene. Vă aşteptăm, aşadar, să ne treceţi pragul şi să intraţi în lumea tainelor acestei sărbători.

Conform sursei menționate, ritualul agrar legat de solstițiul de vară este denumit și Cap de vară, Drăgaică, Sânziene sau Amuțitul Cucului.

Este o sărbătoare importantă în lumea satului românesc, împletire a cultului solar şi tradiţiei creştine, cu semnificaţii legate de fertilitate, sănătate şi dragoste; acum se culeg plantele de leac, se află norocul la animale, mersul recoltelor şi ursitul tinerelor fete, se fac ritualuri de grăbire a măritişului, de viaţă lungă şi fecunditate, dar şi pentru alungarea spiritelor rele şi pomenirea morţilor, a „moşilor de Sânziene”, pentru că acum se crede că cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund.

În data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În Bucovina, se celebrează Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Reprezentanții muzeului menționează că această zi este una sfântă.

Tradiția Sânzienelor este valorificată în literatură și a devenit cunoscută și în afara țării, fiind menționată încă din secolul al XVIII-lea în lucrarea lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae”. De asemenea, lucrarea „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade a fost tradusă în numeroase limbi.

Related posts

Un bărbat a murit după ce a fost lovit de trenul București-Constanța, în apropiere de Capitală

econtext

A fost demontată stația GPL amplasată fără autorizație chiar lângă Primăria Sectorului 5 și gara Filaret

econtext

În minivacanța de Sfântă Mărie Muzeul Antipa va avea program special de vizitare

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix