17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Pensionarii Romaniei, printre cei mai saraci din UE. Vezi cati pensionari se zbat in mizerie in Romania si in celelalte state europene

Cine are cei mai sarmani pensionari din Uniunea Europeana?

Dar cei mai multi pensionari saraci? Econtext pune din nou lupa pe saracia din Romania si din celelalte state ale blocului comunitar.

Recent, Econtext a realizat un top al tarilor europene dupa rata intelectualilor care traiesc la limita saraciei.

Vezi aici cati intelectuali din tara noastra si din UE sunt in pragul saraciei

De asemenea, in luna septembrie, am publicat un articol eveniment, despre cei mai saraci dintre saracii Romaniei, despre numarul de romani care mananca la cantinele sociale.

Afla cati romani apeleaza la cantinele sociale. Iata situatia din fiecare judet

Dupa aceste articole, vom scoate la iveala o alta fata a saraciei! Vom prezenta topul statelor europene dupa rata pensionarilor care traiesc la limita saraciei.

Cati din pensionarii Europei traiesc de pe o zi pe alta, scufundati in mizerie.

Din nefericire, daca este un top negativ, atunci Romania se afla pe primele locuri. Si nu facem exceptie nici de aceasta data.

Pe primul loc in UE, cu cea mai ridicata rata a pensionarilor care se zbat in saracie, se plaseaza Bulgaria. Astfel, 55,1% din pensionarii Bulgariei traiesc in mizerie.

A doua pozitie este ocupata de Cipru, cu o rata a pensionarilor aflati la limita saraciei de 49,9%. Iar pe a treia pozitie se afla Romania, unde 41,7% din totalul pensionarilor traiesc la limita saraciei.

In total, in Romania traiesc aproape 5 milioane de pensionari. Ceea ce inseamna ca aproape 2 milioane de pensionari supravietuiesc de pe o zi pe alta, se zbat intr-o saracie crunta.

Saracie

Ce inseamna sa fii sarac, cand esti sarac? Uniunea Europeana foloseste o definitie relativa pentru a masura saracia. UE considera ca o persoana este saraca daca are „un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu national”.

Cu alte cuvinte, blocul comunitar considera o persoana ca fiind saraca „daca resursele sale sunt atat de insuficiente incat o impiedica sa aiba un standard de viata considerat ca fiind acceptabil de societatea in care traieste”.

Daca am raporta la bani, un roman ar fi sarac daca ar trai cu circa 100 de euro pe luna.

De unde rezulta ca avem peste 2 milioane de pensionari amarati, care traiesc cu aceasta suma.

Cei mai putini saraci

Dupa cum este de asteptat, cei mai multi saraci se afla in fostele state comuniste. Dintre tarile din Centrul si Estul Europei, cei mai putini pensionari sarmani sunt in Cehia (12,3% din totalul pensionarilor traiesc fara mijloacele vitale).

Media la nivelul Europei este de 23%. Adica, unul din cinci pensionari din UE se afla la limita saraciei.

www.econtext.ro/dosar–2/analiza/pensionarii-romaniei-printre-cei-mai-saraci-din-ue-vezi-cati-pensionari-se-zbat-in-mizerie-in-romania-si-in-celelalte-state-europene.html

 

Related posts

Topul judetelor din Romania dupa preturile din piete. Afla care sunt cele mai scumpe/ieftine judete

Asaftei Bogdan

Circa 8,5 milioane de romani se zbat in saracie. Vezi cu cati bani pe luna trebuie sa traiasca aproape jumatate din populatia Romaniei

Asaftei Bogdan

Vești proaste pentru români. Prețul motorinei și al benzinei se scumpește din nou

Axinte Dan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More