20.7 C
București
10 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Putin pierde Azerbaidjan. Fără precedent, e forțat să retragă trupele de „menținere a păcii”

Putin pierde Azerbaidjan. Fără precedent pentru președintele rus, este forțat să-și retragă trupele de „menținere a păcii”. Azerbaidjan are acum o relație foarte strânsă cu Turcia.

Putin pierde Azerbaidjanul. Fără precedent, forțat să-și retragă trupele de „menținere a păcii”. 

Azerbaidjanul și Rusia au confirmat oficial miercuri începutul retragerii trupelor ruse de menținere a păcii din Karabah.

Comentând la o conferință de presă la Moscova despre rapoartele din presă care spuneau că retragerea trupelor de menținere a păcii a început cu câteva zile în urmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că rapoartele sunt corecte: „Da, chiar așa este”.

Putin pierde Azerbaidjan. Fără precedent, e forțat să retragă trupele de „menținere a păcii”

Kremlinul nu s-a grăbit să anunțe această retragere, știut fiind că merge pe principiul că rușii nu mai pleacă de unde au pus „cizma”.

Contingentul rus constă în 1.960 de soldați, 90 de transportoare blindate, 380 de vehicule și echipamente speciale, patru elicoptere Mi-8 și patru Mi-24 ale Forțelor Aerospațiale Ruse și șapte drone.

Consilierul prezidențial azer Hikmet Hajiev a declarat reporterilor de la Baku că decizia de a retrage trupele ruse de menținere a păcii din Karabah a fost luată de conducerea de vârf a Rusiei și Azerbaidjanului.

„Conform declarației trilaterale semnate la 10 noiembrie 2020, conducerea de vârf a ambelor țări a decis să retragă de pe teritoriul țării noastre trupele de menținere a păcii ai Federației Ruse staționate temporar pe teritoriul Republicii Azerbaidjan”, a spus el.

Însă, conform acordului tripartit, forțele ruse de menținere a păcii trebuiau să rămână în regiune până cel puțin în 2025, după ce Azerbaidjanul a stabilit controlul asupra regiunii Artsakh și a mutat complet populația armeană.

Acest succes s-a datorat în totalitate Turciei, adevăratul câștigător al acestui război.

Forțele de menținere a păcii ruse au fost desfășurate în urma unui conflict din toamna anului 2020 în urma căruia Azerbaidjanul și-a recâștigat o mare parte din teritoriul Karabah după aproape trei decenii de ocupație armeană.

Relațiile dintre Baku și Erevan au rămas tensionate din 1991, când armata armeană a ocupat Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, și șapte regiuni adiacente.

Ce țări îi cer lui Putin să-și retragă forțele

Cea mai mare parte a teritoriului a fost eliberată de Azerbaidjan în timpul unui război de 44 de zile în toamna anului 2020, care s-a încheiat după un acord de pace intermediat de Rusia.

Timp de trei ani și jumătate, soldații ruși dislocați în regiunile Nagorno-Karabah s-au confruntat cu multe provocări și probleme serioase privind statutul misiunii militare.

La 21 septembrie 2023, Militarnyi a raportat că armata azeră a ucis patru ofițeri ruși de rang înalt în Nagorno-Karabah.

S-a raportat că rușii au fost uciși într-o ambuscadă organizată de armata azeră, iar unele surse ruse sugerează că rușii au fost uciși de un lunetist.

Și Armenia cere cu insistență Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul său.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a suspendat de facto și participarea țării sale la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Moscova – o alianță de apărare, din cauză că Rusia nu a intervenit să stopeze „agresiunea azeră”.

Republica Moldova cere în mod constant retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Kazahstanul a început un proces de distanțare de ruși, iar majoritatea întreprinderilor construite în timpul URSS au fost vândute unor corporații străine.

Moscova susține că își trimite trupe de menținere a păcii conform datoriei sale ca țară care face parte din Consiliul de Securitate al ONU, dar a devenit evident că trimite soldați pentru a-și atinge propriile obiective politice mai degrabă decât pentru a pune capăt unor conflicte.

Iar propriile interese ale lui Putin sunt de a se opune țărilor occidentale și a-și păstra influența pe care o impunea pe vremea URSS.

Related posts

„Un mesaj pentru Teheran: Ar fi putut fi mai rău”. Ce se află în spatele atacului de azi, atribuit Israelului, în orașul strategic Isfahan

econtext

Protest la Kiev pentru susținerea generalului Valerii Zalujnîi. Se cere demisia lui Volodimir Zelenski

econtext

Planul victoriei pentru Ucraina, împotriva invaziei rusești. Ce se întâmplă pe front

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More